Ochrona truskawek coraz łatwiejsza

Czas kwitnienia i wzrostu owoców to newralgiczny okres dla producentów, których zadaniem jest prowadzenie intenywnych zabiegów na plantacjach truskawek. Zalecenia, z wykorzystaniem produktów firmy Bayer CropScience, podczas konferencji dla producentów truskawek zorganizowanej przez firmę Osadkowski w marcu w Mszczonowie przedstawiał Mirosław Korzeniowski.

Jak informowal podczas konferencji M. Korzeniowski, dużym utrudnieniem dla producentów owoców jagodowych jest ograniczona liczba zarejestrowanych środków ochrony roślin do zwalczania szkodników, zwłaszcza takich jak przędziorki czy roztocz truskawkowiec. W ostatnich latach często stosowany był akarycyd oparty na substancji fenpiroksymat, który często był jedynym dopuszczonym środkiem do ochrony przed przędziorkami i innymi roztoczami. Takie jednostronne stosowanie może prowadzić do narastania odporności szkodników na tę substancję i po kilku latach produkt może stać się nieskuteczny. W takich sytuacjach należy stosować strategię antyodpornościową, która pozwoli na utrzymanie skuteczności środków ochrony roślin przez wiele lat. Dzięki nowej rejestracji produktu Envidor 240 SC, już w sezonie 2015 możliwe będzie budowanie programów ochrony opartych na fenpiroksymacie i Envidorze 240 SC oraz wykorzystywanie metod alternatywnych takich jak oleje parafinowe i nawozy, które umiejętnie stosowane również ograniczają populacje szkodników.

W ochronie truskawek przed chorobami najwięcej zabiegów wykonuje się w zwalczaniu szarej pleśni. Obecnie w Polsce dostępna jest szeroka gama środków do zwalczania tej choroby, ale należy zwrócić uwagę, aby stosować fungicydy o odmiennym sposobie działania. Grzyb Botrytis cinerea będący sprawcą szarej pleśni należy do patogenów, które zgodnie z zaleceniami FRAC (międzynarodowej organizacji przygotowującej zalecenia i strategie antyodpornościowe dla fungicydów) klasyfikuje się w grupie wysokiego ryzyka narastania odporności. Badania prowadzone przez Bayer CropScience potwierdziły m. in. mniejszą skuteczność niż w przeszłości środków zawierających anilinopirymidyny i substancję z grupy SDHI. Częściowo może to być spowodowane odpornością patogena na wybrane substancje aktywne.

Dlatego aby uniknąć narastania odporności grzyba Botrytis cinerea (sprawcy szarej pleśni) na stosowane środki ochrony roślin, należy środki o działaniu układowym stosować przemiennie ze środkami o działaniu kontaktowym, które są mniej podatne na prowokowanie odporności. W taka strategię świetnie wpisuje się najnowszy fungicyd do ochrony truskawek-Luna Sensation 500 SC. Jest to produkt o wyjątkowo wysokiej skuteczności w ochronie truskawek przed szarą pleśnią, chorobami liści, a po rozszerzeniu etykiety w grudniu 2014 również może być polecany do zwalczania antraknozy i skórzastej zgnilizny owoców. Liczne badania potwierdziły pozytywny wpływ Luny Sensation 500 SC na wysokość plonu, trwałość owoców po przechowywaniu i zdrowotność liści. Krótki okres karencji jest gwarancją zachowania walorów smakowych owoców i bezpieczeństwa dla konsumenta.

Nowe produkty takie jak Envidor 240 SC i Luna Sensation 500 SC to nowa jakość w ochronie truskawek, są one cennym uzupełnieniem dostępnych dotychczas środków, pozwolą na uzyskanie wyższej skuteczności, poprawę jakości owoców i ograniczenie ilości zabiegów w sezonie. Przełoży się to na wymierne korzyści ekonomiczne dla plantatorów i przetwórców owoców jagodowych.

W najbliższych latach oferta firmy Bayer CropScience poszerzy się o kolejne rozwiązania w ochronie truskawek m. in. biologiczny fungicyd Serenade ASO i insektycyd Movento 100 SC.

W  sezonie 2015 firma Bayer CropScience proponuje największym plantatorom truskawek, grupom producenckim i przetwórcom owoców  udział w projekcie Food Chain Vademecum. Projekt ma spełniać oczekiwania producentów, dystrybutorów i konsumentów owoców, dotyczące produkcji truskawek na najwyższym, światowym poziomie. Vademecum to więcej niż ochrona roślin, to współpraca różnych podmiotów zainteresowanych produkcją owoców w Polsce.

Mirosław Korzeniowski na II Międzynarodowej Konferencji dla producentów truskawek pt. „Światowe trendy w produkcji truskawek deserowych”

Tekst i fot. D. Łabanowska-Bury

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWyrok WSA w sprawie określenia „Wiejskie Pyszności”
Następny artykułKrach na indyjskim rynku jabłek

1 KOMENTARZ

  1. witam nawiązując do ochrony przed chorobami i zapobieganiem chorobom truskawek pragnę zapytać czy będzie osiągalny wasz środek o nazwie fenomenal w sklepach w Polsce .

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.