Serwis korzysta z plików Cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. dowiedz się więcej » Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia
12.01.2018

„Jagodowe show” po raz ósmy

11 stycznia w s’Hertogenbosch odbyła się ósma Międzynarodowa Konferencja Jagodowa (ISFC). Odwiedzenie stoisk towarzyszącej jej wystawców otwiera oczy na to, co aktualnie dzieje się w „jagodowym” biznesie. Nie potrzeba tłumnie zgromadzonych firm – wystarczy kilkadziesiąt, które są dostawcami najnowszych technologii i rozwiązań do uprawy maliny, truskawki i borówki.
W Holandii na coraz mniejszym areale produkuje się coraz więcej i ten trend jest widoczny i słyszalny podczas rozmów z wystawcami ISFC. Chodzi w efekcie o wyprodukowanie owoców na życzenie odbiorcy, a później – także konsumenta. Szkółki prześcigają się zatem, aby oferowane przez nich odmiany były smaczne (to coraz częściej podkreślana cecha „must have”) i aromatyczne. Jędrne i twarde, o plastikowym wyglądzie już są jedynie wspomnieniem kupców supermarketów.

Ale ponieważ ten ostatni gracz na rynku – odbiorca coraz większych wolumenów – rządzi, także i producent/ dostawca musi sprostać jego wymaganiom. Owoce muszą być produkowane i zbierane zgodnie z kalendarzem zamówień, a to możliwe jest tylko w trafnie dobranej technologii, z użyciem odpowiednich sadzonek, np. długopędowych sadzonek malin (long-cane), które można dziś przetrzymać w warunkach chłodniczych nawet do lipca, nie tracąc przy tym wielkości przyszłego plonu ani jego jakości. Truskawki odmian powtarzających owocowanie są standardem, a jakość owoców nie odbiega od tej u owoców czerwcowych.

Kwestia ochrony upraw truskawki czy maliny została sprowadzona do trzech liter – IPM, czymi Integrowane Zwalczanie Agrofagów. Jest tu zawarta cała strategia, która także w Polsce jest obowiązująca, ale raczej na mniejszą niż w Holandii skalę wprowadzana do praktyki. Dużo uwagi dostawcy deserowych owoców zwracają na ich bezpieczeństwo dla konsumenta. Nie ma mowy o pozostałościach środków ochron roślin, jakichkolwiek. Od początku uprawy wprowadzani są drapieżcy i parazytoidy szkodników, które po zbudowaniu odpowiednio wysokiej populacji są w stanie ograniczać pojawiające się szkodniki. Główne zagrożenia w uprawie truskawki pod osłonami to wciornastek zachodni, mszyce i przędziorki. Holendrzy pracują nad taką taktyką, aby środki chemiczne były jedynie „wyjściem awaryjnym”. 

Coraz większego znaczenia na jeżynie nabiera dziś w Niemczech szpeciel przebarwiacz jeżynowy, który żerując na roślinie – na liściach i owocach nie jest widoczny gołym okiem, a dopiero w skutkach – zauważalny. Owoce na zasiedlonych roslinach są przebarwione, niezdatne do handlu. W testach w uprawie pod osłonami redukcję liczby uszkodzonych owoców przyniosło stosowanie produktów siarkowych jednak skuteczność tej metody jest niska w uprawie polowej jeżyny.

Szersza relacja z konferencji już w wiosennych wydaniach „Truskawka, Malina, Jagody”.



Tekst i fot. Dorota Łabanowska-Bury

Komentarze

(0 komentarz(y))
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Zgłoś nadużycie

Dziękujemy za wysłanie zgłoszenia

Zamknij
created by openform
Ogrodinfo.pl to portal ogrodniczy dla każdego producenta owoców, warzyw i roślin ozdobnych. Plantatorzy znajdą tu wskazówki na temat uprawy, nawożenia i ochrony roślin oraz ogólne informacje z zakresu ogrodnictwa. Ogrodinfo.pl to również portal sadowniczy oraz serwis informacyjny dla właścicieli szkółek i upraw pod osłonami; to sadownictwo, warzywnictwo i kwiaciarstwo bez tajemnic.

Polityka prywatności