Serwis korzysta z plików Cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. dowiedz się więcej » Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia
17.12.2015

W hodowli maliny

Truskawka, malina, jagody | Dorota Łabanowska-Bury
O tym, jakie odmiany maliny dominują w produkcji w krajach Europy zachodniej i południowej decyduje obecnie nie plantator, a odbiorca owoców. To jego preferencje, często bardzo wygórowane, są bodźcem do sadzenia konkretnych odmian. Zadaniem hodowcy jest natomiast znalezienie takich krzyżówek, które zadowolą obydwie strony.
W październiku br. odwiedziłam firmę Advanced Berry Breeding utworzoną w 2000 r. w szkółce Wester-Bouwing (Rossum, Holandia), gdzie co roku ocenianych jest 85 klonów malin. Z tej hodowli wywodzą się, tryumfujące już nie tylko w Holandii, m.in. Kwanza®, Kweli® i Imara®.
 
Kwekerij de Wester-Bouwing, rodzinna szkółka dostarczająca materiał roślinny dla plantacji produkcyjnych owoców miękkich oraz rośliny ozdobne (głównie gatunki do nasadzeń na rabatach), została założona w Bommelerwaard przez Pieta de Weert w 1962 r. W roku 2000 syn Pieta − Geert (fot. 1) i Nel de Weert przejęli gospodarstwo. W tym czasie szkółka była już znana na międzynarodowej arenie jako dostawca innowacyjnych odmian, m.in. maliny i jeżyny. Obok produkcji sadzonek G. de Weert równolegle rozwinął także firmę konsultingową – Consultancy Weert BV, której celem jest doradztwo produkcyjne dla plantatorów owoców miękkich.


Fot. 1. Geert de Weert, hodowca malin, m.in. bardzo powszechnych w Holandii odmian Kwanza®, Kweli®, Imara®

- Program hodowlany prowadzony obecnie w zlokalizowanej w Rossum szkółce w ramach stworzonej firmy Advanced Berry Breeding rozpoczął się 12 lat temu. Za najważniejszy cel stawiamy sobie uzyskanie takich odmian maliny, których uprawa jest ekonomicznie uzasadniona. Nowe propozycje powinny być łatwe w produkcji na plantacji i plenne, a owoce duże, co znacznie przyspiesza ich zbiór. Ponadto muszą być atrakcyjne nie tylko dla odbiorców, lecz także konsumentów – informował G. de Weert.
 
Coraz bardziej u tych ostatnich liczy się atrakcyjny wygląd i wielkość (zakupy dokonywane pod wpływem impulsu, szczególnie owoców poza normalnym sezonem ich dostępności), ale też smak i aromat. Dla plantatorów ważny jest przede wszystkim stosunkowo długi okres trwałości pozbiorczej (shelf-life), co umożliwia dostawy owoców do sklepów i docelowych punktów zbytu oraz ekspozycję na półce sklepowej w niezmienionym stanie przez kilka dni. Na tę cechę, poza standardowo ocenianymi, jak podatność na choroby i szkodniki oraz wygląd owoców, G. de Weert zwraca szczególną uwagę.

Obecnie w Europie trzy podstawowe odmiany produkcyjne: Kwanza® (znana wcześniej pod numerem hodowlanym 85; EU PVR: Advabertwee), Kweli® (znana także jako krzyżówka 35; EU PVR: Advabereen) i Imara® (znana wcześniej pod numerem hodowlanym 66; EU PVR: Advaberimar), to efekty pierwszych krzyżówek holenderskiego programu hodowlanego. Lista licencjonowanych producentów sadzonek maliny ww. odmian jest dostępna w firmie Advanced Berry Breeding oraz na stronie internetowej Meiosis Ltd.

Prace hodowlane
Jak wspomina G. de Weert, do rozpoczęcia prac hodowlanych zainspirował go program prowadzony w Stanach Zjednoczonych przez firmę Driscoll’s. Ta komórka miała już w doborze bardzo dobre odmiany maliny, ale problemem dla wielu producentów owoców był fakt, że nie były one dostępne dla wszystkich zainteresowanych (np. odmiana ‘Driscoll Maravilla’). - Do krzyżówek wykorzystywaliśmy rośliny pozyskiwane ze szkółek i plantacji z kilku kontynentów, na których uprawiane są odmiany malin owocujące na pędach jednorocznych. Celem było pozyskanie jak największej liczby roślin o różnych cechach, aby w efekcie hodowli otrzymać klony o najlepszych parametrach – wyjaśniał hodowca.

- Rocznie w szkółce wykonujemy ok. 150−250 nowych krzyżówek, z czego powstaje 3−5 tys. sadzonek. Wszystkie są testowane w warunkach polowych w Rossum. W pierwszym roku obserwacji wybieramy zwykle 150−200 roślin, a po zimowaniu są one ponownie oceniane. Po tej selekcji pozostaje zwykle 25 klonów, które są rozmnażane i wdrażane do testowej produkcji już pod osłonami. Co roku w szkółce jest ocenianych ok. 85 klonów, a wśród nich zwykle tylko kilka ma interesujące nas cechy – informował G. de Weert. W ocenie w 2015 r. przeważały klony o owocach jasnoczerwonych lub czerwono-pomarańczowych, bez tendencji do ciemnienia, ale nie brakowało także atrakcyjnych malin o żółtych i pomarańczowych owocach (fot. 2).


Fot. 2. Krzyżówki co roku dostarczają do testów nawet 5 tys. pojedynków, z których tylko najlepiej rokujące są poddawane dalszym ocenom

Po 3−4 latach ocen w holenderskiej szkółce, obiecujące klony są kierowane do dalszych testów na plantacjach produkcyjnych, m.in. w Portugalii i w Tanzanii. Ogół uzyskanych wyników pozwala zdecydować, czy potencjalne odmiany będą rozmnażane i będą atrakcyjne w produkcji towarowej. Jak wyjaśniał hodowca, hodowla to proces długotrwały i pracochłonny, ale niezmiernie interesujące są jego wyniki. Pierwsze obiecujące owoce z klonów znanych obecnie pod nazwami Kwanza®, Kweli®, Imara® i Mapema® uzyskaliśmy już 11 lat temu, a dopiero teraz − po kilku latach testów w różnych warunkach klimatycznych zostały one wprowadzone do towarowej produkcji.
 

Forum

(0 komentarz(y))
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Zgłoś nadużycie

Dziękujemy za wysłanie zgłoszenia

Zamknij
created by openform
Ogrodinfo.pl to portal ogrodniczy dla każdego producenta owoców, warzyw i roślin ozdobnych. Plantatorzy znajdą tu wskazówki na temat uprawy, nawożenia i ochrony roślin oraz ogólne informacje z zakresu ogrodnictwa. Ogrodinfo.pl to również portal sadowniczy oraz serwis informacyjny dla właścicieli szkółek i upraw pod osłonami; to sadownictwo, warzywnictwo i kwiaciarstwo bez tajemnic.

Polityka prywatności