Odchudzające działanie ananasa, szkodliwość mleka dla dorosłych i przewaga cukru trzcinowego nad białym - to niektóre fałszywe mity, które obalają eksperci z włoskiego związku rolników. Ich tezy niekiedy zaskakują.
Rolniczy związek Coldiretti przedstawił 10 powszechnych, nieprawdziwych mitów na temat żywności, a swą inicjatywę nazwał „koniec z fake news przy stole”.
Jak podkreślono, celem ataków i różnego rodzaju kampanii, zwłaszcza w Internecie, są niemal wszystkie produkty żywnościowe. Jedne „oskarżane” są o ogromną szkodliwość, a innym z kolei przypisuje się bezpodstawnie dobroczynne właściwości.
Na liście wymienione zostało, jako wyjątkowo rozpowszechniona bzdura, przekonanie o tym, że ananas dzięki zawartości bromeliny i mieszaniny enzymów, pomaga spalać tłuszcz, a zatem rzekomo działa odchudzająco. Bromelina występuje w ananasie, to prawda, ale w łodydze , której nikt nie je – zauważają eksperci z Coldiretti. Poza tym, jak zauważają, enzymy te wspomagałaby trawienie białka, a nie spalanie kalorii.
Banany – jak można przeczytać w analizie – wbrew obiegowym opiniom znajdują się dopiero na 9. miejscu wśród owoców i warzyw bogatych w potas. Na czele tej klasyfikacji znajduje się surowy szpinak i rukola, a wśród owoców – kiwi.
za: