Prezydent podpisał ustawę o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

Ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, którą w poniedziałek 24 listopada podpisał prezydent, wdraża unijne przepisy do polskiego prawa. Zakłada m.in., że wszystkie zakłady pakowania jaj obejmie kontrola Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia została znowelizowana przez Sejm 7 listopada 2014 r. Ma wejść w życie 13 grudnia br.
 
Nowe przepisy uchylają niektóre definicje zawarte dotychczas w ustawie o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, gdyż definicje te wprowadzone zostały bezpośrednio do przepisów unijnych. Z tych samych powodów uchylono przepisy dotyczące zakresu wymagań odnoszących się do oznakowania środków spożywczych. Środki spożywcze wprowadzone na rynek lub oznakowane przed dniem 13 grudnia 2014 r. będą mogły pozostawać w obrocie nie dłużej niż do upływu daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.
 
Wszyscy rolnicy indywidualni prowadzący działalność polegającą na pakowaniu jaj zostali objęci obowiązkiem zgłoszenia tej działalności wojewódzkiemu inspektorowi sanitarnemu. Obecnie inspekcja kontroluje 30 proc. z ok. 450 takich firm.
 
Przepisy wprowadzają też zmianę w definicji bydła, którego tusze muszą być poddawane klasyfikacji. Od 1 stycznia 2014 r. klasyfikacja dotyczy bydła w wieku od ośmiu miesięcy. Natomiast przestaje obowiązywać definicja bydła dorosłego, za które uważano zwierzęta o masie powyżej 300 kg. Obecna unijna definicja nie odnosi się więc do masy, tylko do wieku zwierząt.
 
Nowela wprowadza także procedury zatwierdzania technik automatycznej klasyfikacji tusz wołowych. Obecnie klasyfikacja tusz wołowych jest prowadzona metodą wzrokową przez uprawnionego rzeczoznawcę. W wyniku postępu technicznego do klasyfikacji tusz wołowych wprowadzono urządzenia automatyczne. 

za:  

Related Posts

None found

Poprzedni artykułChcą surowych zasad dotyczących nowej żywności
Następny artykułPolscy konsumenci jedzą więcej jabłek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.