Serwis korzysta z plików Cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. dowiedz się więcej » Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia
12.02.2018

Przemysł przetwórczy warzyw. Analiza sytuacji

„Spotkanie z przemysłem przetwórczym” to temat wydarzenia, które zorganizowała firma Monsanto Polska – Seminis. Odbyło się ono w Serocku 8 lutego 2018 r. W trakcie spotkania Radosław Grabowski (Monstanto) przedstawił ocenę bieżącej sytuacji w przemyśle przetwórczym. Prelegent na początku wystąpienie podsumował przebieg warunków pogodowych w Polsce w 2017 r. oraz ich wpływ na produkcję warzyw przemysłowych. Następnie omówił sytuację w poszczególnych państwach UE.
Niskie temperatury i nadmierne uwilgotnienie wiosną powodowały problemy ze wschodami pierwszych pakietów kukurydzy cukrowej. Utrzymujące się chłody spowodowały późniejszą jarowizację większości odmian cebul typu hiszpańskiego. W czerwcu i lipcu panowały korzystne warunki atmosferyczne co sprzyjało kampanii brokułowej oraz uzyskiwaniu wysokich plonów grochów wczesnych i średnich. Na Kujawach odnotowano nadwyżkę produkcji fasoli szparagowej, która częściowo została zagospodarowana przez zakłady na wschodzie Polski, gdzie doskwierał brak opadów i wysokie temperatury. Utrzymująca się wysoka wilgotność gleby i powietrza w sierpniu-wrześniu powodowała większą presję chorób (mączniak rzekomy, mokra zgnilizna bakteryjna, czarna zgnilizna kapustnych, alternarioza), zwłaszcza na pomidorach gruntowych i brokułach. Na Kujawach plantacje brokułu masowo porażane były przez bakteriozy, co spowodowało duże straty producentów tych warzyw, oraz w efekcie niższy o ok. 30 proc. skup kontraktacji jesiennych. Jednak produkcja różyczki kalafiora była stabilna (100-105 proc. plonów). W Wielkopolsce i na Kujawach odnotowano problemy z dosychaniem cebuli na polach i w przechowalniach. Lepsza jakość cebuli w łusce była na wschodzie Polski. 


Fot. 2. Radosław Grabowski (Monstanto)

Jaka wielkość produkcji?
Powierzchnia uprawy niemal wszystkich warzyw gruntowych była w 2017 r. niższa niż rok wcześniej. Zbiory warzyw gruntowych wyniosły 4,5 mln ton i były o 1 proc. mniejsze od tych w 2016. W przypadku kapusty produkcja wyniosła 1 mln ton (-2 proc.) dla pozostałych warzyw było to: kalafior – 235 tys. ton (-2 proc.), cebula – 655 tys. ton (+1 proc.), marchew- 810 tys. ton (-1 proc.), pomidor gruntowy – 250 tys. ton (-4 proc.), ogórek gruntowy – 245 tys. ton (-6 proc.), buraki ćwikłowe – 330 tys. ton (-3 proc.), pozostałe warzywa gruntowe – 980 tys. ton (+3 proc.). W 2017 r. odnotowano wzrost produkcji porów, warzyw strączkowych, papryki, brokułów, sałaty, pietruszki, cukinii i patisonów. 

Produkcja dla przemysłu
Groch do przetwórstwa uprawiano na powierzchni 9200 ha (zwiększyła się o 8 proc. w stosunku do 2016 r.). Plany produkcyjne udało się zrealizować w 110 proc. i osiągnąć 67 tys. ton grochu. Szacuje się, że w 2018 r. powierzchnia przeznaczona pod uprawę tego warzywa wzrośnie o 5 proc. W przypadku fasoli powierzchnia uprawy w 2017 r. wyniosła 4800 ha (-2 proc.),  a produkcja osiągnęła poziom 60 tys. ton (realizacja 104 proc. planu). W tym roku prognozuje się spadek powierzchni upraw fasoli o 5 proc. Powierzchnia uprawy kukurydzy cukrowej zmniejszyła się w ubiegłym roku o 8 proc. i wyniosła 6620 ha. Zebrano 98,7 tys. ton, czyli zrealizowano 90 proc. planu. Kalafiory produkowano w 2017 r. na powierzchni 3760 ha (-1 proc.). Zebrano 62 tys. ton (103 proc. realizacji planu). W tym roku spodziewany jest spadek powierzchni uprawy tego warzywa o 5 proc. Powierzchnia uprawy brokułu zwiększyła się o 12 proc. do poziomu 7500 ha. Zebrano 60,5 tys. ton, czyli zrealizowano 83 proc. planu. W 2018 r. spodziewany jest wzrost powierzchni upraw o 10 proc. oraz 5 proc. wzrost cen kontraktacji. 

Produkcja warzyw w UE
W 2017 r. produkcja warzyw w państwach Unii Europejskiej wyniosła 63,5 mln ton i była niższa o 700 tys. ton od produkcji w roku poprzedzającym. Panowały niekorzystne warunki pogodowe w zachodniej i południowej części Europy w pierwszej połowie roku. M.in. kwietniowe i majowe przymrozki oraz niedobory wody w okresie marzec-czerwiec w Belgii, Francji i we Włoszech, a następnie wysokie temperatury w sierpniu. W efekcie zebrano mniej grochu, kalafiorów i brokułów w letniej kampanii. Wrześniowe opady deszczu poprawiły warunki wegetacji. W kampanii jesiennej uzyskano wysoką produkcję fasoli i kalafiorów. W przypadku pomidora do przetwórstwa uzyskano wzrost produkcji o 2 proc. (do 10,5 mln ton), we wszystkich krajach Południa UE (warto zaznaczyć, że wzrosły też zbiory w Chinach, Turcji i Iranie, a zmniejszyły się w Stanach Zjednoczonych). Oczekuje się zwiększonej podaży przetworów pomidorowych (głównie koncentratu). Uzyskano też wyższe zbiory cebuli. O 25 proc. wzrosła (do poziomu 1,5 mln ton) produkcja w Holandii. Więcej zebrano w UE także marchwi, buraków i kapusty.


Fot. 3. Uczestnicy „Spotkania z przemysłem przetwórczym”

Sytuacja w poszczególnych państwach
Radosław Grabowski przybliżył także sytuację w kilku istotnych dla produkcji do przetwórstwa państwach. Jeśli chodzi o uprawy kalafiora w Belgii to w ubiegłym roku nasadzenia wyniosły 4600 ha, z czego 3500 ha przeznaczono na kampanię jesienną. 75 proc. w produkcji jesiennej miały udział 2 odmiany Giewont oraz Fortalza. W 2017 r. bardzo sucha wiosna wpłynęła na niskie plony i małą opłacalność produkcji. Jesienią natomiast była nadprodukcja. W efekcie zakłady przetwórcze skupiły wszystkie nadwyżki z poza kontraktu (połowa ceny). Cena różyczki kalafiora, którą otrzymywał producent wyniosła 325 euro/t w kampanii letniej oraz 310 euro/t jesienią.

W Belgii można zaobserwować trend spadkowy w przypadku uprawy kalafiorów na rynek świeży – to już tylko 470 ha. W 2018 r. analitycy spodziewają się że 1100 ha zostanie przeznaczonych na kampanię letnią (tyle co w 2017 r.) ale o 5 proc. zmniejszy się powierzchnia uprawy z przeznaczeniem na kampanię jesienną. 

W przypadku produkcji brokułów numerem jeden w Europie jest Hiszpania, gdzie powierzchnia uprawy wynosi 29,3 tys. ha, z czego w Valle del Ebro znajduje się 5,500 ha z przeznaczeniem prawie wyłącznie do przetwórstwa. W tym kraju obserwuje się stale wzrastającą powierzchnię uprawy i produkcji mrożonej różyczki. W 2017 r. skupiono ponad 85 tys. ton (z ok. 10 tys. ha). Duża część została kupiona przez aukcje z rynku świeżego. W ostatnich trzech latach producenci zmagają się z chorobami grzybowymi (Alternaria, szara pleśń, bakteriozy), które niszczą plony. Średnia cena kontraktacyjna wyniosła w ubiegłym roku 240 euro/tonę (cała głowa).
 
Zimowy sezon (2017/2018) w Hiszpanii to przede wszystkim niski poziom zapasów we wszystkich zakładach przetwórczych, które od 3 lat nie są w stanie kupić planowanych ilości (duża konkurencja cenowa na rynku świeżych brokułów). Grudniowe przymrozki opóźniły wegetację, co wpłynęło na opóźnienia zakładów w przerobie planowanych ilości (15-20 proc.). Problemem, szczególnie w rejonie Murcji jest ograniczona dostępność wody do nawadniania pól. Brakuje opadów, choć rejony produkcyjne otrzymały w styczniu 2018 r. minimalną potrzebną ilość deszczu. Obecnie nie ma większych presji szkodników i chorób, w efekcie oczekuje się produkcji zgodnie z planem. Średnie ceny jakie uzyskiwano w Hiszpanii to w październiku 0,37 euro/kg, w listopadzie – 0,80 euro/kg, w  grudniu 0,63 euro/kg, w styczniu 0,33 euro/kg. 

Groch w UE – realizacja planów 2017
W 2017 r. udało się zrealizować plany w 92 proc. (dla całej produkcji w UE). W przypadku Wielkiej Brytanii w 90 proc., gdzie w czerwcu wysokie temperatury powodowały spiętrzenie dojrzewania grochu. We Francji i Belgii plany zrealizowano w 85-90 proc. z powodu suszy. Jedynie południowy zachód Francji oraz Brytania były w stanie osiągnąć 100 proc. W ubiegłym roku obserwowano niską dochodowość produkcji belgijskich producentów. Zakłady były pod presją wzrostu cen kontraktacyjnych (o 7-10 proc.) na kolejny sezon. Poza tym problemem była duża konkurencyjność cenowa na rynkach hurtowych z grochami z rynków wschodnich i południowych. Susza w Niemczech pozwalała uzyskiwać średni plon na poziomie 5,5 t/ha, z nawodnieniem 6 t/ha, w uprawie ekologicznej tylko 2,5 ha. W Szwajcarii plony były na poziomie 8,5 t/ha. Oba kraje oraz Szwajcaria osiągnęły 90 proc. realizacji planów. W Hiszpanii i Portugalii osiągnięto 100-105 proc., jednak duża część zbiorów była średniej i słabej jakości. Na Węgrzech i we Włoszech 105 proc.

Fasola w UE – realizacja planów 2017
W państwach UE udało się zrealizować plany w przypadku fasoli w 105 proc. W Niemczech i Holandii – 105 proc. Była nadprodukcja co w efekcie prowadziło do niskich cen poza kontraktem oraz na świeży rynek. W tych krajach widać trend w kierunku cieńszego strąka (8-9 mm). We Francji i Belgii podobnie (100-107 proc.), nadprodukcja i spore zapasy. Podobnie jak rok wcześniej 80 proc. zasiewów zostało przesunięte na koniec czerwca i lipiec z powodu suszy. Ale na koniec udało się wysiać nawet o 5 proc. więcej niż w 2016 r. W efekcie była duża nadprodukcja we wrześniu, a z części pól nie zebrano fasoli. We Włoszech (90 proc. planów) zredukowano zasiewy i uzyskano mniejsze plony z powodu braku opadów. W Hiszpanii i Portugalii (100 proc. planów). Początek sezonu był słaby ale, za to bardzo dobra końcówka (wrzesień/październik). Na Węgrzech obserwuje się spadek produkcji fasoli szparagowej, oraz wzrost zapotrzebowania na fasole typu borlotto.
 
Kukurydza w UE – realizacja planów 2017
Plany dla kukurydzy cukrowej udało się w państwach UE zrealizować w 106 proc. Na Węgrzech w 115 proc. Uzyskano bardzo wysokie plony oraz nadprodukcję kukurydzy mrożonej. We Francji 100 proc. (stabilizacja produkcji). W Hiszpanii z powodu słabego początku sezonu (niskie plony oraz słaba jakość spowodowana wysokimi temperaturami) osiągnięto 95 proc. planów. 

RS

Komentarze

(0 komentarz(y))
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Zgłoś nadużycie

Dziękujemy za wysłanie zgłoszenia

Zamknij
created by openform
Ogrodinfo.pl to portal ogrodniczy dla każdego producenta owoców, warzyw i roślin ozdobnych. Plantatorzy znajdą tu wskazówki na temat uprawy, nawożenia i ochrony roślin oraz ogólne informacje z zakresu ogrodnictwa. Ogrodinfo.pl to również portal sadowniczy oraz serwis informacyjny dla właścicieli szkółek i upraw pod osłonami; to sadownictwo, warzywnictwo i kwiaciarstwo bez tajemnic.

Polityka prywatności