Sezon czereśniowy 2016

Obecna światowa produkcja czereśni to około 2,3 mln ton. Najwięcej tych owoców pochodzi z Azji (43%), Europa dorzuca 37%, Ameryka 18%. Pierwsza dziesiątka państw-producentów dostarcza na rynki ponad 70% czereśni.
Trójką największych producentów są Turcja (535 tys. ton ), USA (345 tys. t) i Chiny (220 tys. t). Natomiast wśród eksporterów liderem są USA (powyżej 85 tys. t), za nimi plasuje się Chile (nieco poniżej 80 tys. t) a trzecie miejsce przypada Turcji – z wynikiem prawie 70 tys. ton. Polska produkcja (według szacunków USDA) to około 50 tys. ton. 
 
Turcy zamierzają jednak zmienić ten układ i zająć czołowe miejsce wśród eksporterów. Ze swoją produkcją przekraczającą pół miliona ton mają ogromny potencjał. By swoje zamierzenia zrealizować, tureccy sadownicy muszą zmienić dobór odmian – wprowadzić nowe, rynkowe odmiany i wydłużyć sezon podaży owoców. 
 
Włochy mają pod sadami czereśniowymi około 30 tys. hektarów. Główne regiony produkcji stanowią prowincje Apulia, Kampania, Emilia Romagna, Veneto. Produkują rocznie około 130 tys. ton owoców. Za włoskimi zbiorami lokuje się Hiszpania ze swoimi prawie 90 tys. ton (prognozy na bieżący sezon – 89,3 tys. t). Francuzi w bieżącym roku zjedzą (około 40 tys. ton produkcji) przede wszystkim własne czereśnie – zresztą jak co roku, bo na import przypadało zwykle około 10% oferty rynkowej. Francja zamknęła w kwietniu swój rynek przed owocami opryskiwanymi  preparatami zawierającymi dimetoat, co dotknęło sadowników dziewięciu krajów – Austrii, Bułgarii, Chorwacji, Czech, Kanady, Luksemburga, Rumunii, USA, Turcji.
 
Niemcy zbiorą około 33 tys. ton czereśni. Węgrzy szacują swoje tegoroczne zbiory na około 17-18 tys. ton, co będzie wynikiem o około jedną trzecią lepszym niż ubiegłoroczny. Głównym kierunkiem zagospodarowania tych owoców będzie przetwórstwo – kompoty, które pojadą potem za granicę, głównie do Austrii. Serbia ma dobre zbiory czereśni – około 91,8 tys. ton. Są tam uprawiane na prawie 14 tys. hektarów, średnie plonowanie to około 6,5 t/ha. Mołdawia ocenia, że w tym roku zebrano w kraju około 8 tys. ton czereśni.
 
Bułgaria spodziewała się w tym roku dobrych zbiorów, ale pogoda nie dopisała i obniżyła prognozy o około 30% – niektóre gospodarstwa straciły do 100% odmian wczesnych. Produkcja (łącznie z wiśniami – około 42 tys. t) trafia głównie na rynek wewnętrzny, na eksport – około jednej trzeciej zbiorów (głównie do Niemiec, Wlk. Brytanii, Holandii, także do Polski). Rosyjskie czereśnie pochodzą głównie z regionów południowych Federacji – jednym z centrów produkcji jest Kubań (Kraj Krasnodarski) – zbiory są tam wyższe niż ubiegłoroczne, ale nie imponują: wczesnych odmian zebrano niecałe 400 ton, ponad 10% więcej niż w poprzednim roku. Region spodziewa się zebrać do końca sezony około 2 tys. ton czereśni.
 
O problemach z czereśniami, ich uprawie, ochronie – będziemy mówić 24 lipca na V Letnich Pokazach Czereśniowych – program tutaj.
 
Za: USDA, FreshPlaza, fruit-inform.com
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułProgram Stypendiów Pomostowych 2016/2017
Następny artykułKrukowiak nowym właścicielem POM Ltd Brodnica

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.