Strona główna Tagi Cukinia

cukinia

Konsumpcja warzyw i owoców w lipcu 2020 r.

W lipcu, podobnie jak w czerwcu, 16% Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Największą popularnością wśród owoców cieszyły się truskawki, jabłka i banany; wśród warzyw były to: pomidory, młode ziemniaki i ogórki.

Rybitwy – notowania warzyw – 8 lipca, 11:00. Kukurydza cukrowa w sprzedaży

Środa 08.07.2020 , przed południem, ruch na giełdzie Rybitwy umiarkowany.

Ceny warzyw na warszawskim rynku hurtowym Bronisze, 30 czerwca

Poprawa pogody powoduje większą podaż wielu gatunków warzyw, przy jednoczesnym spadku cen. W przypadku fasolki szparagowej podaż pozostaje jednak ograniczona.

Mijający tydzień na rynku hurtowym

Rynek hurtowy na początku mijającego tygodnia odnotował znaczący wzrost cen płodów ogrodniczych.

Ceny warzyw i owoców na rynku hurtowym

Rynek w okresie poświątecznym przeżywa okres chwilowych niedoborów. Dotyczy to szczególnie importowanych warzyw spod osłon. Odbija się to niestabilnymi i czasem wyższymi cenami. Stabilna jest natomiast sytuacja podażowa na rynku krajowych owoców i warzyw.

Fluktuacje cen warzyw

Na rynku hurtowym tanieje pietruszka, ziemniaki, marchew. Spadki cen notują warzywa spod osłon. Ceny cebuli są stabilne, drożeje - kalafior i kapusta głowiasta biała.

Notowania cen warzyw na rynku hurtowym

Tanieje kapusta, drożeje kalafior, spadają ceny fasoli szparagowej i pietruszki. Niskie ceny cukinii. Jakie zmiany na rynku hurtowym? Jak zmieniały się ceny w ostatnich pięciu latach?

Warzywa w hurcie: wzrosty i spadki cen

Ceny kapusty głowiastej białej wciąż wysokie, wzrosła cena fasoli szparagowej, bakłażanów, kapusty pekińskiej. Spadła cena ziemniaków i cebuli, najwyższe spadki odnotowała jednak pietruszka, z prawie 18 zł/kg w lipcu do ponad 3 zł/kg – obecnie.

Kapusta, cebula i ziemniaki – te warzywa są w cenie

Notowania cen warzyw na rynku hurtowym z ostatniego tygodnia (16-22 sierpnia br.)

Braki podażowe warzyw na rynku hurtowym

Rynek hurtowy warzyw gruntowych ucierpiał wskutek suszy i czerwcowych upałów. Na „Broniszach” obserwowano w ostatnim tygodniu braki podażowe warzyw korzeniowych, kapustnych i liściowych. Rynek warzyw spod osłon jest w lepszej kondycji. Uprawy te są mniej narażone na warunki atmosferyczne, ale wymagają większych nakładów kapitału i pracy ludzkiej.