Holandia: Fałszywe eko-produkty

Ekożywność
Setki produktów w holenderskich sklepach jest bezzasadnie sprzedawanych jako „ekologiczne. Raport RTL Nieuws w tej sprawie jest oparty na własnych badaniach ponad 1500 raportów z inspekcji ze strony regulatora Skal (państwowa instytucja kontrolna i certyfikująca produkcję ekologiczną w Holandii).

Produkty ekologiczne są zwykle droższe, ponieważ muszą spełniać liczne surowe wymagania, które nie dotyczą produktów nieekologicznych. Zgodnie z raportami z inspekcji z 2017 i 2018 r. prawie 1 na 10 rolników ekologicznych w Holandii nie spełnia wszystkich wymogów ekologicznych. Rolnicy często otrzymują ostrzeżenie, ale mogą nadal sprzedawać swój produkt jako ekologiczny – nawet jeśli naruszenie nie zostało naprawione. Oznacza to, że holenderscy konsumenci płacą więcej za setki produktów, nawet jeśli nie spełniają one wymogów ekologicznych.

Rolnicy zajmujący się produkcją owoców i warzyw również zostali przyłapani na łamaniu zasad ekologicznych. Około 20 rolników zostało przyłapanych na użyciu nawozów, które nie są dozwolone w deklarowanej przez nich produkcji. Inni rolnicy opryskują swoje uprawy środkami ochrony roślin, które nie są dozwolone w sektorze ekologicznym.

RTL nazywa niezwykłą, pobłażliwość, z jaką Skal pozwala firmom unikać naruszeń. Skal ma prawo odebrać certyfikat organiczny firmie, jeśli dochodzi do powtarzających się naruszeń, ale badania RTL wykazały, że wiele firm funkcjonowało powtarzając to samo wykroczenie przez prawie rok i nadal mogło sprzedawać swoje produkty jako ekologiczne.

Dyrektor Skal, Nicolette Klijn, skomentowałą pytanie RTL Nieuws, że produkty, które nie spełniają wszystkich wymagań, nadal mogą być sprzedawane jako ekologiczne. -Ekologiczny przedsiębiorca jest oceniany w ponad 50 aspektach. To jest jak raport w szkole: czasami mogą się tam zdarzyć awarie, a nadal przechodzisz. Według Klijn przedsiębiorcy mają prawo poprawiać swoje błędy.

Naukowiec zajmujący się żywnością Gertjan Schaafsma jest „nieco zszokowany” wynikami badania RTL. – Oznacza to, że produkty trafiają na rynek opatrzone etykietą ekologiczną, ale nie spełniają wymogów UE. Nie ma to wpływu na zdrowie publiczne, ale ma wpływ na portfel konsumentów i wizerunek ekologicznego produktu, który chcielibyśmy zachować – powiedziałdla RTL Nieuws. Schaafsma uważa, że Skal powinien być ostrzejszy w swoich naganach. -Jeśli wielokrotnie okazuje się, że rolnik nie spełnia wymogów określonych przez Unię Europejską, myślę, że rolnik musi oddać certyfikat, a produkty nie mogą już być opatrzone etykietą ekologiczną.

Piotr Grel
za: hortibiz.com

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW rocznicę odejścia Profesora
Następny artykułToBRFV (Tomato brown rugose fruit virus) zagraża uprawom pomidora i papryki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.