Strona główna Tagi Kapustne

kapustne

Wczesne kapustne – przegląd oferty odmianowej na sezon 2021

Wspólnie z firmami nasiennymi: Bejo Zaden, Enza Zaden, Hazera, Seminis, Syngenta przygotowaliśmy spotkanie online poświęcone nowościom w odmianach wczesnych warzyw kapustnych – kapust głowiastych, kalafiorów , brokułów i kalarepy.

O kalafiorach i kapustach we Wróżenicach

W niedzielne popołudnie 17 czerwca plantatorzy warzyw z rejonu podkrakowskich Wróżenic spotkali się w gospodarstwie Anny i Michała Kwietniów, by przyjrzeć się i ocenić wyniki uprawy kilku wczesnych odmian kapusty i kalafiora oferowanych przez połączone firmy Enza Zaden i Takii. Produkcję tych kapustnych wspomagały nawozy i stymulatory Intermagu, zaś ochronę przed szkodnikami zapewniały preparaty Dow AgroScience.

Żywienie warzyw kapustnych

Polska jest największym producentem kapusty w UE. W światowej produkcji tego warzywa nasz kraj plasuje się na piątej pozycji (za Chinami, Rosją, Ukrainą i USA). W światowym eksporcie warzyw kapustnych zajmujemy czwartą pozycję – informował prof. dr hab. Edward Kunicki z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, rozpoczynając wykład dotyczący agrotechniki uprawy warzyw kapustnych. Prelekcja miała miejsce na spotkaniu dla producentów warzyw zorganizowanym w marcu br. w Charsznicy (woj. małopolskie) przez firmy Enza Zaden Poland, Intermag i DowDuPont.

Kapustne na świecie

Rośliny kapustne uprawiane są na 4,5 mln ha w skali całego globu, przy czym największa produkcja jest w krajach Dalekiego Wschodu – ok. 3,6 mln ha. W Europie to powierzchnia 450 tys. ha, w Afryce 360 tys. ha, w Ameryce Łacińskiej 193 tys. ha, w Ameryce Północnej 154 tys. ha, a na Bliskim Wschodzie 60 tys. ha.

W gronie producentów warzyw gruntowych w Charsznicy

14 stycznia firma Bejo Zaden Poland wraz z firmami Yara Poland, Amplus, Agraplant zorganizowała w Charsznicy spotkanie informacyjno-szkoleniowe dla producentów warzyw gruntowych. Tematyka spotkania dotyczyła doboru odmian, nawożenia, ochrony i zwiększenia żyzności gleby.

Konferencja nt. warzyw kapustnych we Francji

11 stycznia 2018 r. w Saint Pol de Leon (Bretania w północno-zachodniej Francji) firma Syngenta zorganizowała Brassica Conference – spotkanie dla europejskich producentów warzyw kapustnych. W trakcie konferencji przedstawiona została sytuacja na światowym rynku warzyw kapustnych szczególnie w kontekście wyzwań, jakie rynek stawia przed producentami. 
 

Warzywnicze pokazy Enza Zaden w Holandii

39. tydzień roku, czyli koniec września w Holandii to już tradycyjny termin pokazów odmian warzyw prezentowanych na poletkach przygotowanych przez firmy hodowlano-nasienne. W imprezie uczestniczą hodowcy odmian, którzy dzielą się swoimi spostrzeżeniami na temat poszczególnych kreacji nie tylko z przedstawicielami firm nasiennych, ale są otwarci również na kontakty z plantatorami, produkującymi warzywa z różnych krajów. Firma Enza Zaden Poland zorganizowała 26 września dla grupy producentów warzyw z Polski zwiedzanie poletek z warzywami w trzech ośrodkach w Holandii: w Zwaagdijk, Twisk oraz Voorst.

Charsznickie Dni Kapusty 2017

Kapusta – znak rozpoznawczy i symbol gminy Charsznica, określana w tym rejonie mianem „zielonego złota” jest w tej części Małopolski nie tylko uprawiana, ale też przetwarzana. Dlatego co roku mieszkańcy gminy, producenci i przetwórcy tego warzywa w drugi weekend września obchodzą Charsznickie Dni Kapusty, które już na stałe wpisały się w kalendarz najważniejszych wydarzeń. W tym roku odbyły się one w miniony weekend, 9−10 września.

Tantniś – ubiegłoroczny wróg nr 1 warzyw kapustnych

W ubiegłym roku w wielu rejonach Polski na uprawach warzyw kapustnych, zwłaszcza brokułach i kalafiorach obserwowano bardzo liczną populację tantnisia krzyżowiaczka. Warto znać biologię tego szkodnika, aby ustrzec przed nim plantacje w kolejnych sezonach.

Kapusta włoska i czerwona

Podczas 22. Charsznickich Dni Kapusty  na poletkach demonstracyjnych w wybranych gospodarstwach oraz na stadionie Spartak w Charsznicy można było zobaczyć ofertę odmian kapusty. Oprócz szerokiego asortymentu kapusty głowiastej białej zaprezentowano również interesujące propozycje kapusty włoskiej oraz czerwonej.