Strona główna Tagi Pomidor

pomidor

Nowe odmiany pomidora już są!

W Instytucie Ogrodnictwa - PIB jest realizowany program hodowli nowych odmian pomidora. Wyhodowano już nowe kreacje: Czajka F1 i Gracja F1

Mikroorganizmy ograniczające rozwój chorób odglebowych w uprawie pomidora

Patogeny glebowe stanowią istotne zagrożenie dla każdej uprawy, ale są szczególnie niebezpieczne w uprawie warzyw w tunelach, gdzie panują warunki sprzyjające ich rozwojowi.

Kolekcja odmian pomidora gruntowego – podsumowanie sezonu 2020. Odmiany, ochrona, nawożenie…

Tradycyjnie, jak co roku, na polach należących do gospodarstwa Państwa Chudziaków w Pawłowie (Wielkopolska), przygotowano bogatą kolekcję odmian pomidora dla przetwórstwa. Organizatorem i spotkanie była tradycyjnie SGP Pudliszki, a partnerem strategicznym firma BASF Nunhmems.

Nowe wymagania Unii Europejskiej dla rozsady oraz nasion pomidora i papryki

W dniu 15 sierpnia 2020 r. weszło w życie Rozporządzenie wykonawcze Komisji 2020/1191, ustanawiające środki w celu zapobiegania wprowadzaniu do Unii i rozprzestrzenianiu się w niej wirusa brunatnej wyboistości owoców pomidora (ToBRFV), w którym zostały określone wymagania dla nasion oraz roślin do sadzenia gatunków: Solanum lycopersicum (pomidor) i Capsicum spp. (papryka), przemieszczanych na terytorium Unii (art. 6 i 7) oraz wprowadzanych na terytorium Unii (art. 8 i 9).

ToMMV – zagrożenie dla upraw pomidora, papryki i oberżyny w Polsce

Żywicielami wirusa - Tomato mottle mosaic virus (ToMMV) są rośliny psiankowate: pomidor (Solanum lycopersicum), papryka (Capsicum annum), pieprzowiec owocowy (chilli) (Capsicum frutescens) i oberżyna (Solanum melongena), a ponadto ciecierzyca pospolita (Cicer arietinum) z rodziny bobowatych (Fabacae) oraz rośliny dzikorosnące, zwłaszcza rzodkiewnik pospolity (Arabidopsis thaliana), psianka czarna (Solanum nigrum) i werbena pospolita (Verbena officinalis).

Nawozy potęgujące plon pomidorów

Plony pomidorów w ostatnich latach w specjalistycznych gospodarstwach przekraczają 100 t/ha, ale by je uzyskać trzeba odpowiednio zadbać o uprawę.

Jaki kształt ma zdrowie?

Stojąc przed sklepową półką lub straganem wybieramy do koszyka produkty, które ładnie wyglądają, apetycznie pachną, są nam potrzebne do przygotowania konkretnej potrawy lub kusi nas promocyjna cena. Warto jednak sięgać po lokalne owoce i warzywa, które oprócz smakowitego wyglądu, przyniosą także ukojenie naszym narządom oraz wpłyną na poprawę stanu zdrowia.

Notowania cen warzyw na rynku hurtowym

Tanieje kapusta, drożeje kalafior, spadają ceny fasoli szparagowej i pietruszki. Niskie ceny cukinii. Jakie zmiany na rynku hurtowym? Jak zmieniały się ceny w ostatnich pięciu latach?

Nie jakość, a susza kształtuje cenę

Rynek hurtowy owoców i warzyw odczuwa skutki suszy. Jakość tych produktów jest niższa od oczekiwanej, a ich ceny – nadal wysokie.

Braki podażowe warzyw na rynku hurtowym

Rynek hurtowy warzyw gruntowych ucierpiał wskutek suszy i czerwcowych upałów. Na „Broniszach” obserwowano w ostatnim tygodniu braki podażowe warzyw korzeniowych, kapustnych i liściowych. Rynek warzyw spod osłon jest w lepszej kondycji. Uprawy te są mniej narażone na warunki atmosferyczne, ale wymagają większych nakładów kapitału i pracy ludzkiej.