Strona główna Tagi Produkcja organiczna

produkcja organiczna

Austria: wzrost rynku żywności ekologicznej

W Austrii w ubiegłym roku przeciętnie na pięć gospodarstw prowadzonych w systemie konwencjonalnym przypadało jedno gospodarstwo ekologiczne. Oznacza to, że 20,3% gospodarstw rolnych i 23,3% powierzchni rolnej są przeznaczane po uprawy „bio”.

Dania – organiczna

Do 2020 roku Dania chce stać się krajem o wyłącznie organicznej produkcji rolnej. Opracowano rządowe plany zmian w produkcji, ale nie zapomniano o drugiej stronie medalu – dużo wysiłków i środków przeznacza się na edukacje społeczeństwa, by pobudzić zainteresowanie organiczną produkcją i zwiększać popyt na nią.

Borówkę można uprawiać ekologicznie

Należałoby zadać sobie pytanie: po co produkować owoce ekologicznie? Przecież to drożej, plony niższe…, a jednak warto! Cena owoców „bio” na rynkach zagranicznych znacznie przewyższa tę za owoce z produkcji konwencjonalnej, a popyt na nie rośnie.

Rośnie liczba gospodarstw ekologicznych

Sektor rolnictwa ekologicznego w naszym kraju rozwija się dynamicznie. Jednak część konsumentów nadal podchodzi sceptycznie do ekożywności i nie wie, czym różni się ona od zwykłych produktów.

Organic Marketing Forum

W dniach od 17. do 19. czerwca 2013 po raz ósmy otworzy swoje podwoje Organic Marketing Forum w Warszawie. Największe spotkanie branży produktów organicznych w Środkowej i Wschodniej Europie ponownie przyciągnie eko-przedsiębiorstwa i specjalistów z ponad 30 krajów europejskich.