Strona główna Tagi Truskawki mrożone

truskawki mrożone

Mrożone truskawki z Polski źródłem zakażenia w Szwecji?

Jak podaje serwis Food Safety News, a za nim wiele mediów, również polskich, na terenie Szwecji 13 osób zostało zarażonych wirusem zapalenia wątroby typu A. Żródłem zakażenia miały być potrawy zawierające mrożone truskawki z Polski.

Mniejsza produkcja truskawek, niższe zapasy, wyższe ceny

Mrożone truskawki na unijnym rynku są obecnie o 40 proc. droższe niż w ubiegłym roku. Na poziom cen tych owoców wpływa przede wszystkim ich niższa podaż w naszym kraju - informuje ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas Mariusz Dziwulski.

Kończy się sezon truskawkowy

Zbiory truskawek dobiegają końca, skup tych owoców przez zakłady przetwórcze potrwa jeszcze nieco ponad tydzień - poinformowała Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W tym roku truskawek powinno być dużo

W tym roku zbiory truskawek zapowiadają się dobrze, ale ostateczny plon zależy od pogody - powiedział prezes Stowarzyszenia Plantatorów Truskawki Janusz Andziak. Truskawki z upraw polowych powinny pojawić się w sprzedaży w większej ilości za ok. 2 tygodnie.

Spadł eksport truskawek z Chin

Według Foodnews eksport mrożonych truskawek z Chin w pierwszych ośmiu miesiącach 2013 roku obniżył się w stosunku do analogicznego okresu o 28 procent, do niecałych 65 tysięcy ton.