Serwis korzysta z plików Cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. dowiedz się więcej » Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia

żywność

Eksport żywności przekroczył 24 miliardy złotych
Eksport żywności przekroczył 24 miliardy złotych

W zeszłym roku Polska wyeksportowała żywność za 24,1 mld euro, o 1,2 proc. więcej niż rok wcześniej - wynika z danych resortu rolnictwa. Największym odbiorcą były Niemcy, a...

W UE na śmieci trafia rocznie 20 proc. produkowanej żywności
W UE na śmieci trafia rocznie 20 proc. produkowanej żywności

Co roku w Unii Europejskiej marnuje się 88 mln ton jedzenia, czyli w koszach na śmieci ląduje ok. 20 proc. produkowanej żywności - Komisja Europejska szacuje związane z tym koszty na 143 mld...

Co roku polska rodzina wyrzuca żywność o wartości 2 tys. zł
Co roku polska rodzina wyrzuca żywność o wartości 2 tys. zł

Czteroosobowa rodzina w skali roku wyrzuca do kosza żywność wartą nawet 2 tys. zł – podkreślają przedstawiciele Federacji Polskich Banków Żywności. Aby temu zapobiec, trzeba m.in....

Niemal co trzeci Polak wyrzuca jedzenie
Niemal co trzeci Polak wyrzuca jedzenie

Niemal co trzeci Polak przyznaje się, że zdarza mu się wyrzucać jedzenie, głównie z powodu przegapienia daty przydatności do spożycia lub zbyt dużych zakupów - wynika z najnowszego...

Projekt ustawy dot. znakowania żywności skierowany do podkomisji
Projekt ustawy dot. znakowania żywności skierowany do podkomisji

Producenci będą mogli dobrowolnie oznakowywać żywność informacją "produkt polski" - zakłada rządowy projekt nowelizacji ustawy o jakości artykułów rolno-spożywczych, który we wtorek...

Większość Polaków dostrzega korzyści ze stosowania środków ochrony roślin
Większość Polaków dostrzega korzyści  ze stosowania środków ochrony roślin

Polacy zdają sobie sprawę, że dzięki środkom ochrony roślin żywność jest bezpieczna, niedroga i pożywna. Zapewnia to wzrost gospodarczy, dobrobyt społeczny oraz odpowiednią ochronę...

Jak naukowcy sprawdzają, czy producenci nie fałszują żywności?
Jak naukowcy sprawdzają, czy producenci nie fałszują żywności?

Czy soki nie są rozwadniane przez producenta, a polskie miody mieszane z tańszymi azjatyckimi, czy wino pochodzi rzeczywiście z tego regionu, który deklaruje producent – to wszystko...

„Rodzina 500 plus” wpłynie na zmianę preferencji zakupowych Polaków
„Rodzina 500 plus” wpłynie na zmianę preferencji zakupowych Polaków

Jak wynika z obserwacji sieci handlowych, większe możliwości finansowe już zmieniły preferencje zakupowe konsumentów – kupują oni bardziej świadomie i stawiają częściej na zdrową...

W II połowie roku umiarkowany wzrost cen żywności?
W II połowie roku umiarkowany wzrost cen żywności?

Rosnący popyt na żywność przełoży się na umiarkowany wzrost cen w II połowie roku - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Mięso i ziemniaki wciąż są podstawą polskiego obiadu
Mięso i ziemniaki wciąż są podstawą polskiego obiadu

Niemal 50 proc. Polaków na obiad je mięso, a 42 proc. ziemniaki. Po kasze sięga zaledwie około 2 proc. z nas, zaś po rybę wciąż niecałe 4 proc. Na śniadanie ponad 84 proc. wybiera...

Kalendarz wydarzeń

30.03 Skierniewice
Rośliny Jagodowe 2017
06 - 07.04 Gdańsk
VII Ogólnopolski Konkurs Wiedzy o Architekturze Krajobrazu
07 - 09.04 Nadarzyn k. Warszawy
Green Days
11 - 13.04 Warszawa
WorldFood
29.04 - 03.05 Czechowice-Dziedzice
Dni Otwarte w Szkółce Krzewów Ozdobnych Dorota i Sylwester Tomszak
29 - 30.04 Rogów
Święto Wiosny
13 - 14.05 Szczecin
„Pamiętajcie o ogrodach”
Więcej wydarzeń
created by openform
Ogrodinfo.pl to portal ogrodniczy dla każdego producenta owoców, warzyw i roślin ozdobnych. Plantatorzy znajdą tu wskazówki na temat uprawy, nawożenia i ochrony roślin oraz ogólne informacje z zakresu ogrodnictwa. Ogrodinfo.pl to również portal sadowniczy oraz serwis informacyjny dla właścicieli szkółek i upraw pod osłonami; to sadownictwo, warzywnictwo i kwiaciarstwo bez tajemnic.

Polityka prywatności