Innowacyjne rozwiązania w pakowaniu warzyw

W ostatnich latach konsumenci owoców i warzyw przywiązują coraz więcej uwagi do sposobu, w jaki produkt jest zapakowany i eksponowany. Na półkach sklepowych często spotyka się warzywa oferowane w opakowaniach jednostkowych (torebki foliowe, tacki, pudełka plastikowe, obwoluta z folii, opakowania kartonowe). Aby sprostać tym wymaganiom, holenderski koncern BrimaPack wprowadził na nasz rynek nowe maszyny do pakowania warzyw w folię, m.in. brokułów, kalafiorów, kapust głowiastych i pekińskiej, sałaty kruchej, a nawet melonów.

Owinięty folią produkt prezentuje się estetycznie, poza tym opakowanie wpływa na zachowanie jego świeżości, poprawia (poprzez higienę) bezpieczeństwo dla zdrowia konsumenta oraz ułatwia logistykę.

Według Hansa Juursema, przedstawiciela firmy BrimaPack, maszyny do foliowania warzyw znacznie zmniejszają pracochłonność pozbiorczą związaną z pakowaniem warzyw.

W ofercie firmy BrimaPack dostępne są m.in. maszyny pakujące w folię elastyczną PCV (Ve- Pack S-Series) i polipropylenową (VePack P-Series). Pierwsza z nich, o wydajności23 szt./min., oferowana jest w dwóch modelach – VePack 200-S i VePack 250-S, służących do pakowania warzyw o średnicy, odpowiednio, 18 i 23 cm. Ponadto cechuje się wysoką jakością pakowania, bez tworzenia zagnieceń materiału pakującego. Dzięki stosunkowo niewielkim rozmiarom jej wykorzystanie wiąże się z minimalnym zagospodarowaniem zaplecza. Maszyna jest ponadto energooszczędna (niewielkie zużycie energii elektrycznej).

Maszyny z serii VePack-P zostały wprowadzone pod kątem pakowania sałaty kruchej, ale mogą również służyć do owijania w folię kapust, selerów i meloóow. W zależności od liczby sekcji oraz sposobu podawania materiału na taśmę maszyna VePack-P jest dostępna w modelach: l 200 PH, l 200 PHH, l 200 PHV, l 200 PRV. Charakterystyczne zamknięcie, tzw. pieczęć („Nice Pack”, fot. 1) stanowi dobre zabezpieczenie przed otwarciem się opakowania oraz nadaje produktowi estetyczny wygląd. Właściwości folii CPP (ang. Cast Polipropylene) zapewniają optymalny okres przechowywania.

Maszyny z serii VePack-P oferowane są z poziomym (do pakowania w hali) lub pionowym (pakowanie w polu) systemem podawania, w zależności od zapotrzebowania klienta mogą być wyposażone w 1–7 sekcji. Wyróżnia je duża wydajność (około 1000 szt./godz.). Maszyny są tak skonstruowane, aby w procesie pakowania nie uszkadzały produktów. Pakowanie za pomocą modelu VePack-P 200 PH (fot. 2) – maszyny o niewielkich gabarytach i masie 150 kg – odbywa się automatycznie. Pracą steruje komputer, który ma możliwość zarządzania całym zespołem pakującym, np. w połączeniu z etykieciarką, drukarką. Do pakowania wymagana jest folia o szerokości 450–600 mm i grubości 12–15 mikronów.

Fot. 2. Model VePack-P 200 PH, jednomodułowy, o wydajności 17 szt./min. fot. BirmaPack

Model VePack 200 PHH (fot. 3), o masie 230 kg, jest wyposażony w obrotowy stół z 5 lub 6 buforami, do których podawane są warzywa. W zależności od czystości produktu przeznaczonego do pakowania, jedna osoba może obsługiwać nawet dwa stanowiska. Wydajność tej maszyny o mocy 0,85 kW i wydatku powietrza 125 Nl/min wynosi ok. 1000 szt./godz. Ze względu na niewielkie wymiary (1,72 m długości, 1,00 m szerokości i 1,65 m wysokości) zajmuje ona małą powierzchnię w pakowni.

Fot. 4. Wyposażenie maszyny VePack 200 PHH w stół obrotowy znacznie zmniejsza nakłady pracy, fot. A. Wilczyńska

Anna Wilczyńska

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNa wschodzie będzie padać przez 40 godzin
Następny artykułWinogrona na liście

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.