Serwis korzysta z plików Cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. dowiedz się więcej » Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia
24.02.2017

Ogranicza odpady przerabiając warzywa na „makaron”

Firma Turatti Group z Włoch zgłosiła do nagrody Innovation Award 2017 urządzenie do przerabiania warzyw w różnego kształtu i rozmiaru „makaron”.
Automatic Spiralizer model Streamer tnie marchew, cukinię, brokuły, ogórki, dynię czy słodkie ziemniaki na paski, pierścienie, spirale i wstążki przypominające m.in. spaghetti, tagliatelle czy gnocchi. Ma to być zdrowsza alternatywa dla zbożowych, bardziej kalorycznych makaronów. Urządzenie wykorzystuje łatwo wymienialne ostrza i jest obsługiwane przez tylko jedną osobę. Możliwa jest produkcja więcej niż jednego rodzaju ‘makaronu’ w tym samym czasie np. spirali i słupków.

Produkt wejściowy trafia na przenośniku taśmowym do sekcji cięcia warzyw, gdzie kilka głowic pracuje równocześnie, przerabiając je na regularne, precyzyjnie wycięte paski lub spirale. Producenci podkreślają, że model Streamer zaprojektowano, aby można było możliwie sprawnie, bez przerywania pracy produkować warzywny makaron oraz z łatwością zachować higienę w produkcji i bezpieczeństwo.

Dzięki maszynie można wykorzystać resztki np. pozostałe po różyczkowaniu brokułów, lub nieforemne warzywa np. marchew i ograniczyć odpady z produkcji.  



RS

Komentarze

(0 komentarz(y))
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Zgłoś nadużycie

Dziękujemy za wysłanie zgłoszenia

Zamknij
created by openform
Ogrodinfo.pl to portal ogrodniczy dla każdego producenta owoców, warzyw i roślin ozdobnych. Plantatorzy znajdą tu wskazówki na temat uprawy, nawożenia i ochrony roślin oraz ogólne informacje z zakresu ogrodnictwa. Ogrodinfo.pl to również portal sadowniczy oraz serwis informacyjny dla właścicieli szkółek i upraw pod osłonami; to sadownictwo, warzywnictwo i kwiaciarstwo bez tajemnic.

Polityka prywatności