Ogranicza odpady przerabiając warzywa na „makaron”

Firma Turatti Group z Włoch zgłosiła do nagrody Innovation Award 2017 urządzenie do przerabiania warzyw w różnego kształtu i rozmiaru „makaron”.

Automatic Spiralizer model Streamer tnie marchew, cukinię, brokuły, ogórki, dynię czy słodkie ziemniaki na paski, pierścienie, spirale i wstążki przypominające m.in. spaghetti, tagliatelle czy gnocchi. Ma to być zdrowsza alternatywa dla zbożowych, bardziej kalorycznych makaronów. Urządzenie wykorzystuje łatwo wymienialne ostrza i jest obsługiwane przez tylko jedną osobę. Możliwa jest produkcja więcej niż jednego rodzaju ‘makaronu’ w tym samym czasie np. spirali i słupków.

Produkt wejściowy trafia na przenośniku taśmowym do sekcji cięcia warzyw, gdzie kilka głowic pracuje równocześnie, przerabiając je na regularne, precyzyjnie wycięte paski lub spirale. Producenci podkreślają, że model Streamer zaprojektowano, aby można było możliwie sprawnie, bez przerywania pracy produkować warzywny makaron oraz z łatwością zachować higienę w produkcji i bezpieczeństwo.

Dzięki maszynie można wykorzystać resztki np. pozostałe po różyczkowaniu brokułów, lub nieforemne warzywa np. marchew i ograniczyć odpady z produkcji.  

RS

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKanada nowym rynkiem zbytu dla przetworów z owoców i warzyw?
Następny artykułUmowa arysta LifeScience z DuPont

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.