Serwis korzysta z plików Cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. dowiedz się więcej » Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia
18.12.2014

Sposób na lśniące korzenie

Duża część towaru sprzedawana jest w workach raszlowych

Duża część towaru sprzedawana jest w workach raszlowych

Dobra jakość oferowanego towaru to klucz do znalezienia stałych odbiorców i utrzymania się na rynku. Jednym z elementów tworzących tę jakość jest odpowiednie przygotowanie warzyw do sprzedaży – oczyszczenie, kalibracja i pakowanie.
Marzena i Grzegorz Maścibrodowie od 2001 roku prowadzą gospodarstwo rolno-ogrodnicze w miejscowości Grzymysławice k. Wrześni (woj. wielkopolskie). Początkowo gospodarowali na kilkudziesięciu hektarach, aktualnie uprawiają rośliny rolnicze, marchew, pietruszkę i maliny na łącznej powierzchni 140 ha. Do ubiegłego roku znaczny udział w produkcji miały również truskawki, jednak plantatorzy zrezygnowali z uprawy tego pracochłonnego gatunku, aby móc bardziej skoncentrować się na warzywach korzeniowych, którymi w tym roku obsiali 55 ha.

W gospodarstwie, na powierzchni 25 ha uprawiana jest marchew – Laguna F1, Romance F1 i Nerac F1, którą zbiera się od lipca do późnej jesieni. Z kolei pietruszkę: Arat i Eagle (łącznie 30 ha) uprawia się na zbiory jesienne.

Warzywa korzeniowe sprzedawane są bezpośrednio po zbiorze stałym odbiorcom na rynkach hurtowych i firmom zaopatrującym sieci handlowe. - Do tej pory skupialiśmy się na wyposażeniu gospodarstwa w specjalistyczne maszyny do uprawy marchwi i pietruszki oraz linię do przygotowania tych warzyw do sprzedaży. Kolejna na liście priorytetów jest hala, którą moglibyśmy wyposażyć w komory przechowalnicze i swobodnie rozstawić w niej linię do obróbki pozbiorczej korzeni – mówiła M. Maścibroda.



Marzena i Grzegorz Maścibrodowie prowadzą 140-ha gospodarstwo specjalizujące się w produkcji warzyw korzeniowych i malin

Korzenie na wysoki połysk
Plantatorzy z Grzymysławic zbierają warzywa korzeniowe kombajnem jednorzędowym Simon S3CMR. - Kombajn zawieszany dobrze sprawdza się na naszych rozdrobnionych polach, ma on co prawda mniejszą wydajność od maszyn samojezdnych, ale łatwiej się nim manewruje na krótkich polach. Dodatkowo dzięki solidnej, stabilnej konstrukcji maszyny możliwe jest kopanie warzyw nawet w trudnych warunkach – wyjaśniał G. Maścibroda.

Zebrany towar w skrzyniopaletach trafia na linię do mycia i pakowania. Pierwszym elementem linii jest wywrotnica, na którą towar w skrzyniopaletach wstawiany jest wózkiem widłowym lub ręcznym wózkiem paletowym. Z wywrotnicy korzenie trafiają na separator oddzielający grudki ziemi i inne zanieczyszczenia mineralne. Po pierwszej selekcji towar przenoszony jest do jednobębnowej myjki M-1000 firmy P.P.H.U. Gmerek. Konstrukcja myjki wykonana jest z profili kwadratowych, na których zamocowany jest bęben myjący, obracający się na rolkach. Wstępnie umyte korzenie transportowane są przenośnikiem taśmowym do szczotkarki S 15190 produkcji F.P.U.H. Michalak. Polerowanie warzyw odbywa się tam w obrotowym bębnie z 15 szczotkami wirującymi w kierunku przeciwnym do obrotów bębna przy ciągłym natrysku wodą. Szybkość obrotu szczotek i bębna jest regulowana.



Korzenie myte są wstępnie w myjce P.P.H.U. Gmerek



Z myjki towar trafia do szczotkarki S 15190 firmy F.P.U.H. Michalak

Komentarze

(1 komentarz(y))
Dodaj komentarz
Tomasz
21.05.2017 22:09
Witam, czy można prosić o jakikolwiek kontakt z owymi przedsiębiorcami, mam dla nich korzystną propozycje odnośnie maszyn rolniczych z których korzystają

Dodaj komentarz

Zgłoś nadużycie

Dziękujemy za wysłanie zgłoszenia

Zamknij
created by openform
Ogrodinfo.pl to portal ogrodniczy dla każdego producenta owoców, warzyw i roślin ozdobnych. Plantatorzy znajdą tu wskazówki na temat uprawy, nawożenia i ochrony roślin oraz ogólne informacje z zakresu ogrodnictwa. Ogrodinfo.pl to również portal sadowniczy oraz serwis informacyjny dla właścicieli szkółek i upraw pod osłonami; to sadownictwo, warzywnictwo i kwiaciarstwo bez tajemnic.

Polityka prywatności