Serwis korzysta z plików Cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. dowiedz się więcej » Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia
06.11.2017

Na szczycie „Monte Tomato” w Sile

Pomidor to warzywo, które zdominowało polskie szklarnie. W październiku firma Monsanto – właściciel marki De Ruiter oraz firmy partnerskie: Grupa Mularski, Grupa Producentów Rozsad Krasoń, Haifa i Sanit-Gobain Cultilene zaprosiły czołowych producentów tego warzywa na konferencję pomidorową zorganizowaną w Sile k. Olsztyna.
Uczestników spotkania powitał Franky van Looveren wraz z polskim zespołem De Ruiter: dr Martą Repelewicz-Szybkowską, Mateuszem Plutą, Anną Wojciechowską i dr Katarzyną Tykarską-Duchovską.


Zespół De Ruiter Polska - dr Marta Repelewicz-Szybkowska, Mateusz Pluta, Anna Wojciechoowska, dr Katarzyna Tykarska-Duchovska

Prelegent poruszył zagadnienie najważniejszych trendów konsumenckich w północnej Europie do których zaliczył: ● wzrost zainteresowania zdrową żywnością, ● przywiązywanie większej uwagi do walorów smakowych produktów spożywczych ● poszukiwanie produktów pochodzących ze zrównoważonych upraw. Wspomniane trendy zdaniem F. van Looverena wpływają na ofertę sklepów – również na asortyment pomidorów. Zauważalny jest np. wzrost sprzedaży tzw. specjałów tj. pomidorów mniejszych, smaczniejszych oferowanych często jako zdrowe przekąski.


Franky van Looveren, De Ruiter

Zwiększa się również różnorodność na półkach sklepowych. Zmienia się struktura spożycia oraz produkcji pomidorów w Europie, nie obserwuje się natomiast zwiększenie ich konsumpcji. W Holandii w 2017 r. 40% powierzchni uprawy pomidora stanowiły odmiany specjalne. W tym segmencie oferta marki De Ruiter jest bardzo szeroka. Z pomidorów typu cherry o kulistych, czerwonych owocach prelegent polecał m.in. odmiany: Favorita F1 (owoce o masie 10–25 g do zbioru luzem), Conchita F1 (owoc 15–25 g, do zbioru w gronach lub luzem), DR0607TC F1 (owoc 10–20 g, do zbioru w gronach lub luzem), DRC 564 F1 (owoc 15–20 g, do zbioru w gronach lub luzem).

Ciekawymi propozycjami odmian koktajlowych były czerwonowoocowe: Flavorino F1 (owoc 30–40 g do zbioru w gronach lub luzem), Kierano F1 (owoc 35–40 g, do zbioru w gronach ) i Timotion F1 (owoc 40–45 g do zbioru w gronach) oraz pomarańczowoowocowy Orangino F1 (owoc 35–45 g, do zbioru luzem). Specjalista zwracał także uwagę na odmiany innego typu o żółtym i pomarańczowym zabarwieniu owoców.


Kierano F1


Santorange F1


SV0948TS F1


Orama F1


JuanitaF1

Kolejny prelegent, Wilko Kamerling reprezentujący markę De Ruiter, mówił o powodach szczepienia pomidorów i kryteriach doboru podkładek. Zdaniem W. Kamerlinga przy wyborze podkładki należy wziąć pod uwagę ● klimat w szklarni, ● długość cyklu uprawy, ● wigor odmiany szlachetnej, ● preferencje ogrodnika. W ofercie podkładek De Ruiter prelegent wyróżnił odmiany o dużej sile wzrostu: DR0141TX F1 i Maxifort F1. Zaprezentował ponadto wyniki prowadzonych w Polsce doświadczeń nad plonowaniem gronowej odmiany Merlice F1 i malinowej Tomimaru Muchoo F1 na obydwu podkładkach. Bez względu na odmianę większy plon uzyskano na podkładce DR0141TX F1.


Wilko Kamerling


Komentarze

(0 komentarz(y))
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Zgłoś nadużycie

Dziękujemy za wysłanie zgłoszenia

Zamknij
created by openform
Ogrodinfo.pl to portal ogrodniczy dla każdego producenta owoców, warzyw i roślin ozdobnych. Plantatorzy znajdą tu wskazówki na temat uprawy, nawożenia i ochrony roślin oraz ogólne informacje z zakresu ogrodnictwa. Ogrodinfo.pl to również portal sadowniczy oraz serwis informacyjny dla właścicieli szkółek i upraw pod osłonami; to sadownictwo, warzywnictwo i kwiaciarstwo bez tajemnic.

Polityka prywatności