Szkolenie z ochrony i techniki szklarniowej

Producenci pomidorów szklarniowych z rejonu warszawskiego zostali zaproszeni 29 czerwca na seminarium zorganizowane przez firmę Koppert Polska oraz firmy partnerskie: Konexim i Syngenta. Tematami poruszanymi podczas spotkania były: ochrona biologiczna pomidora, dobra kondycja uprawy dzięki utrzymywaniu roślin w stanie równowagi oraz wprowadzana na rynek odmiana pomidora malinowego T414955 F1.
O najistotniejszych problemach w ochronie pomidorów w tym sezonie i ich możliwych rozwiązaniach produktami firmy Koppert Polska mówił Damian Pawliński. Zdaniem specjalisty najgroźniejszym szkodnikiem dla producentów z rejonu warszawskiego oraz kaliskiego okazał się w tym roku skośnik pomidorowy. Wyjątkowo ciepła wiosna sprzyjała również presji przędziorków, które od lat spędzają sen z powiek producentom warzyw szklarniowych. Program ochrony przed skośnikiem pomidorowym, sprawdzony i rekomendowany przez firmę Koppert składa się z kilku kroków. Pierwszym jest utrzymywanie dużej, ustabilizowanej populacji dziubałeczka mączlikowego. W początkowym okresie rozwoju szkodnika dużą skuteczność w korekcji jego liczebności wykazuje spinosad stosowany w uprawie pomidorów przeciwko wciornastkowi zachodniemu (insektycydy zawierające tę substancję aktywną nie są zarejestrowane do zwalczania skośnika). Kolejnym krokiem jest stosowanie w oprysku Bacillus thuringensis (1 kg/ha) z dodatkiem preparatu olejowego ADDIT (5 zabiegów). Ochronę przed skośnikiem zalecamy kontynuować z użyciem pułapek feromonowych, feromonów blokujących oraz czarnych tablic Horiver – wyjaśniał D. Pawliński.
 
Damian Pawliński
 Wzmacnianie rośliny dzięki utrzymywaniu ich w stanie równowagi to temat wystąpienia Petera Geelena z firmy Plantmonitoring.
 
Peter Geelen
 Marcin Grosner zaprezentował nową odmianę pomidora malinowego do uprawy szklarniowej w ofercie firmy Syngenta. Dzięki pracom hodowlanym udało nam się rozwiązać kilka problemów z którymi borykają się obecnie producenci pomidorów malinowych tj. podatność na suchą zgniliznę wierzchołków owoców oraz żółte przebarwienia. Efektem tych prac jest odmiana testowana pod numerem T414955 F1. Jest to pomidor mięsisty o lekko spłaszczonych, żebrowanych owocach osiągających masę 200–250 g. Są one intensywnie malinowe, z połyskiem, duże, w kalibrażu BBB wiosną i jesienią oraz BB/BBB w okresie letnim. Zalecana jest ich regulacja owoców do 4 szt. w gronie. T414955 F1 to odmiana o wegetatywnym typie wzrostu dlatego można ją uprawiać bez szczepienia, szczególnie z późniejszych terminów nasadzeń – mówił M. Grosner.
 
Marcin Grosner
 
Odmiana testowana pod numerem T414955 F1
Tekst i fot. Aleksandra Czerwińska-Nowak

Related Posts

None found

Poprzedni artykułLisa i Mia – dwie nowe odmiany moreli ze Szwajcarii
Następny artykułUkraina obniży VAT dla ogrodników?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.