Cebula do przechowywania z Elite Onion Club

17 stycznia w Cieślinie (woj. kujawsko-pomorskie) oraz 18 stycznia w Miłosławiu (woj. wielkopolskie) firmy Hazera, ADOB, BASF i Omnivent zaprosiły producentów cebuli na spotkanie z cyklu Elite Onion Club. Było ono poświęcone uprawie cebuli do przechowywania i warunkom jej długiego składowania.

Adam Prabucki z firmy Hazera zaprezentował aktualną sytuację na rynku cebuli w Europie. Informował, że całkowita produkcja cebuli w Unii Europejskiej w 2016 r. wyniosła 6,01 Mt, czyli o 9% więcej niż w roku poprzednim. Na ten wynik wpłynęło zwiększenie powierzchni produkcji w południowej Europie (Hiszpania, Włochy) oraz wysokie plony w tym rejonie. W Holandii produkcja utrzymała się na tym samym poziomie co w  2015 r.  Jakość  cebuli, która trafiła do przechowalni była dobra i bardzo dobra, a kaliber nieznacznie większy niż w poprzednim sezonie.  Ponad 90% cebuli produkowanej w Holandii trafia na eksport (>1 mln. ton).


Adam Prabucki – regionalny menadżer produktu cebula (Europa)

W kolejnym wystąpieniu Wiesław Jakubowski z firmy Hazera zwracał uwagę na kryteria wyboru odmian cebuli. Specjalista radził wziąć pod uwagę przeznaczenie produkcji, typ odmiany (heterozyjny, ustalony), jej wczesność, odporność na choroby, kolor łuski i formę nasion. Z odmian w typie hiszpańskim polecał Frontino F1 oraz Valentino F1 o cebulach dużych do bardzo dużych cechujące się małą podatnością na różowienie korzeni i średnią podatnością na Fusarium. Z odmian w typie amerykańskim przedstawiciel hodowcy wyróżnił średnio wczesnego mieszańca Carlos F1 oraz plenne  120-dniowe odmiany Meranto F1 i Rhino F1, które można przechowywać do marca. Z odmian typu Rijnsburger polecał sprawdzone mieszańce: Centro F1, Firmo F1 i Dormo F1, które dają dobry plon twardych cebul nadających się do bardzo długiego przechowywania w wysokich pryzmach.


Wiesław Jakubowski z firmy Hazera

W dalszej części spotkania Emiel Kamminga z firmy Delphy zaprezentował uczestniczącym w spotkaniu plantatorom holenderski program ochrony cebuli.


Emiel Kamminga z firmy Delphy

Następnie Marcin Chojecki przybliżył możliwości ochrony upraw preparatami firmy BASF. Do zwalczania chwastów polecał herbicyd Stomp Aqua 455 CS w nowej formulacji. Z kolei do ochrony cebuli przeciwko mączniakowi rzekomemu i alternariozie rekomendował fungicydy Signum 33 WG (piraklostrobina i boskalid) oraz Acrobat MZ 69 WG (dimetomorf i mankozeb), natomiast Cabrio Duo 112 EC (dimetomorf i piraklostrobina) zalecał do stosowania przeciwko mączniakowi rzekomemu.


Marcin Chojecki z firmy BASF

Włodzimierz Prus z firmy ADOB zaprezentował program dokarmiania dolistnego cebuli stworzony na bazie nawozów z serii ADOB ProFit. Prelegent wiele uwagi poświęcił również nawozowi dolistnemu ADOB Ca IDHA przeznaczonemu do szybkiego uzupełniania niedoborów wapnia.


Włodzimierz Prus z firmy ADOB

Na zakończenie spotkania Kamil Maniak z firmy Omnivent przekazał wiele praktycznych informacji dotyczących przechowywania cebuli, począwszy od zapewnienia odpowiedniej jakości produktu już na polu, przez zbiór i postępowanie podczas składowania. Najwięcej uwagi poświęcił jednak wyborowi systemu wentylacji oraz układu i rodzaju kanałów wentylacyjnych.


Kamil Maniak z firmy Omnivent

Aleksandra Czerwińska-Nowak
Fot. A. Czerwińska-Nowak

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPolskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin szkoli lokalnie
Następny artykułNa Spotkaniu Sadowniczym o kłopotach Sandomierskiego Owocu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.