Dni warzyw po holendersku

Podczas dni otwartych firm nasienno-hodowlanych: Bejo Zaden, Clause, Nickerson-Zwaan, Monsanto, Sakata, Syngenta, z końcem września ub.r. w Holandii na poletkach demonstracyjnych można było zapoznać się z szeroką ofertą odmian różnych gatunków warzyw. W tym artykule przedstawiamy niektóre odmiany kapusty głowiastej białej.

Firma Bejo Zaden obok znanych już odmian zademonstrowała szeroką gamę testowanych mieszańców kapust, które być może trafią do sprzedaży na polskim rynku za kilka lat. Spośród oferowanych już kreacji dobrze prezentowała się odmiana Reaction F1 przeznaczona na rynek warzyw świeżych oraz do krótkiego przechowywania – ok. 3 miesiące. Wielkość główek o masie 1–3 kg można regulować gęstością sadzenia roślin – od 50 do 80 tys. szt./ha. Kapusta osadzona jest na wysokim głąbie zewnętrznym, jednak nie wykazuje tendencji do przewracania się roślin. Zbiór tego mieszańca może odbyć się mechanicznie. Do długiego przechowywania zademonstrowano także odmiany Sircon F1 oraz Expect F1. Pierwszy z mieszańców charakteryzuje się równomiernym dorastaniem główek do 3 do 4 kg. Odmiana wyróżniająca się dobrą zdrowotnością oraz zieloną barwą liści utrzymującą się nawet po długim przechowywaniu. Ponadto mocno przylegające liście zewnętrzne chronią główkę przed wciornastkami. Rośliny są odmiane odporna na Fusarium. Mieszaniec Expect F1 o okresie wegetacji wynoszącym ok. 145 dni ma liście pokryte intensywnym nalotem woskowym. Jest plenny, a średnia wielkość główek wynosi od 2,0 do 4 kg. Z kolei odmiana Hurricane F1 o krótkim okresie wegetacyjnym wynoszącym ok. 97 dni jest przeznaczona zarówno na jesienne zbiory oraz do przechowywania w okresie porównywalnym do późnych odmian. Tworzy kuliste i zbite główki. Wyróżnia się dobrą zdrowotnością – jest odporna na Fusarium.

Poletka odmianowe firmy Bejo Zaden

Przedstawiciele firmy nasiennej Clause należącej do grupy Limagrain zaprezentowali odmiany kapusty głowiastej białej polecane zarówno dla przetwórstwa, jak również na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych. Wyróżniające się propozycje firmy stanowiło kilka odmian, m.in. 4 mieszańce – Brigadier F1, Legion F1, Marabou F1 oraz Squadron F1. Okres wegetacji pierwszej z wymienionych odmian wynosi ok. 130 dni. Jest to mieszaniec polecany do kwaszenia późną jesienią i zimą. Wyróżnia się wysoką zawartością witaminy C oraz cukrów, co przekłada się korzystnie na jakość kwaszonki – mówiła Dorota Wielgat z firmy Clause Polska. Jej główki osiągają masę od 6 do 8 kg. Rośliny są odporne na Fusarium.

Legion F1 to z kolei odmiana o okresie wegetacji 140–150 dni. Ma delikatną strukturę liści wewnętrznych, co sprawia, że jest ona także dobrym surowcem do kwaszenia. Główki dorastają do 6,5 kg i mogą być przechowywane do marca. Kolejna z odmian, Marabou F1 osiąga dojrzałość zbiorczą po 145 dniach od wysadzenia rozsady. Jak informowano podczas spotkania w Holandii, Marabou F1 ze względu na silny system korzeniowy dobrze znosi suszę. Tworzy główki od 2,5 do 4 kg. Warto także podkreślić, że poza rynkiem warzyw świeżych główki mogą być z powodzeniem wykorzystane do późnowiosennego kwaszenia, gdyż duża zawartość cukrów w liściach korzystnie wpływa na jakość kwaszonki. Squadron F1 (okres wegetacji 140–150 dni) polecany jest do długiego przechowywania. Wyróżnia się tym, iż jest niechętnie zasiedlany przez wciornastki. Tworzy okrągłe 2,5–4-kg główki. Warto pamiętać, że odmiana ta dobrze reaguje na zwiększone zagęszczenie roślin. Tworzy wówczas mniejsze główki.

Odmiany kapust na poletkach firmy Clause.


[NEW_PAGE]Na poletku demonstracyjnym odmian hodowli Nickerson-Zwaan można było porównać ze sobą różne kapusty głowiaste białe przeznaczone zarówno na rynek warzyw świeżych, jak również do długiego przechowywania. Z wczesnych odmian zaprezentowano m.in. Bourbon F1 oraz Attraction F1 i Gilson F1.

Pierwsza z nich o okresie wegetacji 65–75 dni przeznaczona jest do uprawy w tunelach foliowych lub pod płaskimi okryciami. Charakteryzuje się zbitymi, kulistymi główkami dorastającymi do średniej masy 2–3 kg oraz smacznymi i słodkim liśćmi. Jest to odmiana, którą można użyć do pierwszego kwaszenia. Druga z odmian wyróżniająca się wysokim potencjałem przechowalniczym wykazuje podwyższoną tolerancję na jarowizację oraz pękanie. W zależności od zagęszczenia tworzy główki od 2 do 2,5 kg. Odmiana Gilson F1 o okresie wegetacji ok. 150 dni jest łatwa w uprawie i głównie przeznaczona do bardzo długiego przechowywania. Charakteryzuje się wysoką jakością główek dorastających do ok. 3,5 kg.

Z odmian przeznaczonych do zbioru późnym latem lub jesienią zaprezentowano np. mieszańce: Forza F1 (NiZ 17–1087 F1), Lion F1, Satie F1 i Sting F1. Odmiana Forza F1 przy zagęszczeniu 30–40 tys. szt./ha tworzy 3–4-kg główki. Po długim przechowywaniu zachowuje zielone zabarwienie liści. Z kolei mieszańce Lion F1 i Sting F1 znane od kilku lat na rynku polskim, zdobyły uznanie zachodnich producentów za niezawodność podczas przechowywania oraz łatwość w czyszczeniu i przygotowaniu do sprzedaży. Podobnie jak w przypadku odmiany Forza F1 ich okres wegetacji wynosi 140–145 dni. – Mieszaniec Satie F1, jest odmianą uniwersalną – na rynek warzyw świeżych i dla przetwórstwa. Wielkość główek o masie 2–6 kg można regulować gęstością sadzenia roślin (od 25–40 tys. szt./ha). Ponadto jest to odmiana łatwa w uprawie, o silnym systemie korzeniowym, odporna na patogeny z rodzaju Fusarium i Xanthomonas – mówił Piotr Różański przedstawiciel firmy Nickerson-Zwaan.

Poletka z odmianami hodowli Nickerson-Zwaan.

Na poletkach demonstracyjnych firmy Monsanto bogatych w nowości odmianowe różnych gatunków warzyw marki Seminis, nie brakowało także odmian kapust. Ciekawie prezentowały się te o główkach do 3 kg. – W tym segmencie dobrze w naszym kraju sprawuje się mieszaniec Kolia F1 o okresie wegetacji ok. 120–130 dni tworzący główki okrągłe. Ponadto charakteryzuje się intensywnie ciemnozieloną barwą liści i jest plenny. Liście pokryte są nalotem woskowym – mówił Łukasz Rycombel z koncernu Monsanto. Podobnymi właściwościami cechują się dwie odmiany występujące pod skróconymi numerami hodowlanymi: SV3388JL F1 oraz SV3389JL F1. Obie odmiany przeznaczone na rynek warzyw świeżych, głównie do sieci handlowych. Pierwsza z odmian, której okres wegetacji wynosi ok. 130 dni może być przechowywana do marca, z kolei druga – o 5 dni dłuższym okresie wegetacji – aż do kwietnia. Ponadto, odmiany wykazują tolerancję na wysoką temperaturę powietrza. W okresie dojrzałości fizjologicznej nie mają tendencji do pękania.

Poletka demonstracyjne firmy Monsanto.

W kolekcji firmy Sakata zaprezentowano m.in. bardzo wczesną odmianę Nozomi F1 o okresie wegetacji wynoszącym 45–50 dni. Mieszaniec polecany jest do produkcji na zbiory wiosenne do uprawy pod tunelami foliowymi lub płaskimi okryciami. Ponadto, odmiana charakteryzuje się równomiernym dorastaniem i tworzy zielone główki o masie 1,0–1,5 kg i błyszczących liściach. Pomimo wczesności, nie wykazuje tendencji do pękania w fazie dojrzałości fizjologicznej. Z kolei Arcticus F1 – to odmiana o 100–110-dniowym okresie wegetacji przeznaczona na rynek warzyw świeżych oraz do przechowywania. Tworzy główki o masie ok. 2 kg. Znaną na polskim rynku jest również odmiana Coronet F1 przeznaczona do długiego przechowywania. Mieszaniec o 5–10 dni dłuższym okresie wegetacji niż odmiana Arcticus F1 tworzy duże, okrągłe 2,5–3-kg główki. Cechą charakterystyczną tego mieszańca są wzniesione liście i wysoki głąb zewnętrzny, co zapobiega gniciu liści od spodu. Ponadto, dłuższe pozostawienie na polu nie powoduje utraty zdolności przechowalniczej. Michał Taraska z firmy Sakata polecał odmianę Fighter F1. – Mieszaniec o 130–140-dniowym okresie wegetacji, którego średnia wielkość główek to 3–4 kg. Odmiana nadaje się również do kwaszenia. Jest to kreacja o silnym wigorze i mocnym systemie korzeniowym. Ważną cechą tej odmiany jest wysoka tolerancyjność na niekorzystne warunki uprawy – podkreślał Michał Taraska.

Firma Sakata zaprezentowała różne odmiany kapust.

Na poletkach demonstracyjnych odmian hodowli Syngenta zaprezentowano szeroką gamę kreacji m.in. kapusty głowiastej białej przeznaczonych na zbiór wczesny, letni oraz do długiego przechowywania. W segmencie kapust wczesnych pokazano m.in. odmianę Veronor F1 o 53–55-dniowym okresie wegetacji, która wyróżniała się wysoko osadzonymi, okrągłymi główkami o masie od 1,5 do 2 kg. Mieszaniec przeznaczony jest do uprawy w tunelach foliowych z przeznaczeniem do zbytu na rynku warzyw świeżych. Z odmian uniwersalnych – Factor F1 – charakteryzuje się wysoką zdrowotnością oraz równomiernym dorastaniem główek do 2,5–3 kg po upływie ok. 110 dni. W przypadku pozostawienia roślin dłużej na polu główki mogą dorastać nawet do 6 kg. Mieszaniec Roctor F1 o krótkim okresie wegetacji (ok. 95 dni) tworzy główki dorastające do 1,5–2 kg. Jest przeznaczony na rynek sieci marketowych, podobnie jak odmiana Uniform F1. Ten mieszaniec, o okresie wegetacyji 140–145 dni, tworzy zbite główki o silnym ulistnieniu dorastające do masy ok. 2,5 kg. Ponadto główki są łatwe w obróbce pozbiorczej i charakteryzują się dużą zdrowotnością nawet po długim przechowywaniu.

W kolekcji odmian przeznaczonych do długiego przechowywania zaprezentowano np. odmiany: Kilajack F1, Kilaton F1 oraz Zenon F1. Pierwszy z mieszańców o najkrótszym okresie wegetacji – ok. 100–110 dni – ma podwyższoną odporność na kiłę kapusty oraz na patogeny z rodzaju Fusarium. Z kolei mieszaniec Kilaton F1 charakteryzuje się wysoką tolerancją na wewnętrzne zbrunatnienie główek kapusty podczas przechowywania oraz podwyższoną odpornością na kiłę kapusty. Okres wegetacyjny tej odmiany wynosi 140–145 dni i jest dłuższy o ok. 10 dni od okresu wegetacyjnego mieszańca Zenon F1. Ponadto, ważną cechą tej odmiany jest utrzymywanie zielonego zabarwienia liści nawet po długotrwałym przechowywaniu. Zenon F1 wyróżniał się wysoką plennością oraz zdrowotnością. Przy odpowiednich warunkach przechowalniczych swój silny wigor utrzymuje nawet do końca maja. Z kolei do kwaszenia zaprezentowano znane odmiany na polskim rynku – Liberator F1, której główki dorastają do 5–7 kg oraz Sokrates F1 o nieco mniejszej masie główek, bo 5–6 kg. 

Firma Syngenta pokazała szeroką gamę kreacji kapusty głowiastej białej

Dr inż. Anna Wilczyńska, Dr inż. Marcin Bartczak
Fot. A. Wilczyńska, M. Bartczak

Artykuł pochodzi z numeru 1/2013 „Warzyw”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKomercyjne Ogrodnictwo Ukrainy -2013
Następny artykułPolska przeciwko propozycji KE ograniczającej biopaliwa z upraw

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.