Ekologiczne spotkanie w Woli Skromowskiej

Firma Bejo Zaden zorganizowała 18 września spotkanie w gospodarstwie ekologicznym Urszuli i Piotra Osików w Woli Skromowskiej (woj. lubelskie). Osikowie zajmują się polową uprawą warzyw.

Podczas spotkania Ireneusz Ruciński z firmy Bejo Zaden zaprezentował asortyment odmian warzyw, które są polecane do upraw ekologicznych. Najliczniejszą grupę stanowią w nim warzywa kapustne: kalafior (odmiany – Goodman, Skywalker F1); brokuł (Batavia F1, Fiesta F1); kapusta pekińska (Kaboko F1, Bilko F1); kalarepa (Korist F1, Kossak F1); kapusta głowiasta czerwona (Integro F1, Buscaro F1); kapusta włoska (Famosa F1, Melissa F1); kapusta brukselska (Dagan); kapusta głowiasta biała (Farao F1, Cabton F1, Passat F1, Lennox F1, Impala F1, Caraflex F1); a także warzywa cebulowe: szalotka (Conservor F1); cebula siedmiolatka (Parade); cebula (Hyduro F1, Hytech F1, Albion F1, Red Baron); por (Bandit, Lancia) oraz korzeniowe: marchew (Napoli F1, Nectar F1, Nipomo F1, Komarno F1, White Satin F1, Joba, Yellowstone, Nerac F1); seler korzeniowy (Balena, Diamant), burak ćwikłowy (Boro) i pietruszka korzeniowa (Eagle). Na poletkach pokazowych w tym, trudnym ze względu na suszę i upały sezonie bardzo dobrze prezentowały się odmiany marchwi i buraka ćwikłowego oraz cebuli, natomiast słabszej jakości były kalafiory i brokuły.

O produkcji warzyw ekologicznych w Europie Zachodniej mówił Bart Kuin (Bejo Zaden BV). Informował on o dynamicznym rozwoju ekologicznej produkcji warzyw. Przypomniał, że pierwsze ekologiczne nasiona uzyskano w firmie w 1998 r. W 2000 r. zorganizowano pierwsze dni otwarte i zaprezentowano wówczas 4 odmiany warzyw ekologicznych, natomiast w 2009 r. asortyment obejmował 120, a obecnie ponad 140 odmian wyprodukowanych metodami ekologicznymi. Na nasiona ekologiczne warzyw z roku na rok rośnie zapotrzebowanie, dlatego dział ten ciągle się rozwija. Główne rynki ich zbytu to Europa (zwłaszcza Niemcy, Dania, Francja) oraz Ameryka Północna (Kanada i USA). Prognozy dotyczące rozwoju tych rynków są bardzo optymistyczne. Prelegent podał, że w 2014 r. gospodarstwa ekologiczne były prowadzone w 164 krajach, a w tym roku już w 170.
 
Wiele praktycznych informacji dotyczących ekologicznej produkcji warzyw przekazała dr inż. Beata Studzińska, doradca rolny, która od kilkunastu lat służy fachową wiedzą właścicielom gospodarstw ekologicznych, a także zajmuje się organizowaniem skupu ekologicznych warzyw i owoców, dzięki temu zna zarówno problemy plantatorów, jak i wymagania odbiorców. Podkreśliła, że oprócz wzrastającego asortymentu odmian warzyw polecanych do ekologicznej produkcji, wzrasta również oferta maszyn (zwłaszcza do zwalczania chwastów i pielęgnacji gleby) oraz nawozów. Dzięki temu rolnictwo ekologiczne może się rozwijać, ale wymaga ona dużego zaangażowania i nakładu pracy.

Emilia Figurska z firmy Agrosystemy informowała o ofercie nawozów austriackiej firmy BB Plant Power, które zawierają nie tylko związki mineralne, ale również pożyteczne mikroorganizmy. BB Soil – to preparat poprawiający żyzność gleby, a np. BB Multical – to produkt wapniowy, do stosowania dolistnego, stymulujący wzrost roślin od wczesnych stadiów rozwojowych.

Natomiast Rafał Boguń z firmy Mirpol, dystrybutora nawozów słowackiej firmy Humac mówił o zaletach oferowanych produktów m.in. o produkcie doglebowym Humac Agro, poprawiającym właściwości gleby oraz Rokohumin warzywa – nawozie do stosowania dolistnego. Produkty z firmy Mirpol oraz Agrosystemy są dopuszczone do stosowania w rolnictwie ekologicznym.

W spotkaniu uczestniczyli również przedstawiciele firmy NaturalCrop, która oferuje m.in. nawóz Fertil – polecany w celu użyźniania gleby i cennego źródła azotu. Obecna była również Barbara Bill, właścicielka firmy Desio – dystrybutora preparatu Huwa San TR 50. Jest to stymulator rozwoju roślin ograniczający rozwój patogenów, zawierający nadtlenek wodoru stabilizowany srebrem.

Na zakończenie spotkania organizatorzy zaprosili na pokaz kulinarny, który prowadził Tomasz Jakubiak – kucharz, prowadzący popularny program „Jakubiak w sezonie” w telewizji Kuchnia+. Wszystkie świeże warzywa wykorzystane w pokazie pochodziły z pól gospodarzy spotkania.


Pokaz kulinarny Tomasza Jakubiaka

Tekst i fot. Aleksandra Andrzejewska

Related Posts

None found

Poprzedni artykułChińscy inspektorzy sprawdzają polskie jabłka
Następny artykułNie będzie przedłużenia terminu składania wniosków o pomoc suszową

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.