Serwis korzysta z plików Cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. dowiedz się więcej » Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia
16.03.2017

„Gotowa” rozsada pora i selera

Hasło Ogrodnicze | Joanna Klepacz-Baniak
Firma Luty Jacek, znana jako dystrybutor nasion, jest także importerem rozsad. Współpracuje w tym zakresie z wyspecjalizowanymi producentami rozsad w Europie.
- Rozsadę selera importujemy od włoskiej firmy Vivai Bacchetto, natomiast rozsadę pora od holenderskiej firmy Lenders BV – podkreślił Jakub Wrona, reprezentujący przedsiębiorstwo Luty Jacek, podczas spotkania zorganizowanego w grudniu ub.r. w Pobiedniku Wielkim. Przedstawiciel dystrybutora udzielił wskazówek dotyczących składania zamówień i przytoczył korzyści wynikające z wprowadzania do uprawy profesjonalnie przygotowanej rozsady.

Przed zamówieniem należy zastanowić się nad wyborem odpowiedniej odmiany i jej przeznaczeniem, wielkością zamówienia i terminem dostawy (z wyprzedzeniem co najmniej 8-tygodniowym w przypadku rozsady selera i 14-tygodniowym dla rozsady pora).

W przypadku rozsady selera, po złożeniu zamówienia firma dystrybuująca wysyła otoczkowane i podkiełkowane nasiona do producenta rozsad. Rozsada wyprodukowana z takich nasion jest zdrowa, krępa, wyrównana, ma silny i dobrze rozbudowany system korzeniowy. Skutkuje to lepszym przyjęciem się roślin po posadzeniu. Wyprodukowanie rozsady od wysiania nasion do tacek trwa 7–8 tygodni. Do producenta trafiają rośliny o wysokości 11–12 cm, a bryła korzeniowa z podłożem ma 5 cm długości. Produkcja odbywa się w tacach styropianowych (53 x 34 cm) jednorazowego użytku (fot. 1), dostępnych w dwóch wielkościach: 228 komórek (rozsada polecana do najwcześniejszych nasadzeń, w tunelach pod agrowłókniną) i 260 komórek (rozsada przeznaczona do wysadzania na miejsce stałe w kwietniu/maju).


Fot. 1. Rozsada selera...

Rozsada pora, w zależności od terminu dostawy do gospodarstwa, produkowana jest w zakładach produkcyjnych firmy Lenders BV zlokalizowanych w Maroku (najwcześniejsze dostawy na 9–13. tydzień roku), Portugalii (dostawy na kwietniowo-majowe terminy nasadzeń, od 14. do 21. tygodnia) i Holandii (dostawy od 22. tygodnia).

Istnieje możliwość zamówienia rozsady:
  • rwanej – dostępna w każdym terminie, jest to rozsada 12-tygodniowa, sztywna, grubości ołówka, wkrótce po dostarczeniu do gospodarstwa musi zostać wysadzona na miejsce stałe;
  • w wielodoniczkach – produkowana jest w tacach styropianowych (fot. 2), z których przed wysyłką do producenta jest wyciągana i wysyłana w skrzynkach z bryłą korzeniową;

Fot. 2. ...i pora może być produkowana w tacach styropianowych

  • w kostkach (fot. 3).

Fot. 3. Rozsada pora w kostkach torfowych

Transport rozsady jest monitorowany od momentu załadowania do rozładowania, rozsada selera przewożona jest w temperaturze 12°C, a pora 4°C.
 
Joanna Klepacz-Baniak
Fot. A. Maciejuk

Komentarze

(0 komentarz(y))
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Zgłoś nadużycie

Dziękujemy za wysłanie zgłoszenia

Zamknij
created by openform
Ogrodinfo.pl to portal ogrodniczy dla każdego producenta owoców, warzyw i roślin ozdobnych. Plantatorzy znajdą tu wskazówki na temat uprawy, nawożenia i ochrony roślin oraz ogólne informacje z zakresu ogrodnictwa. Ogrodinfo.pl to również portal sadowniczy oraz serwis informacyjny dla właścicieli szkółek i upraw pod osłonami; to sadownictwo, warzywnictwo i kwiaciarstwo bez tajemnic.

Polityka prywatności