Holenderskie specjały (cz. I)

Podczas holenderskich Dni Otwartych poszczególnych firm hodowlano-nasiennych w 2014 r. widać było, że ich priorytetem jest tworzenie odmian warzyw o cechach pożądanych przez plantatorów, m.in. odpornych na agrofagi, o odpowiedniej wielkość, wyrównaniu oraz jakości plonu.

Bejo Zaden
Dni Otwarte firmy Bejo Zaden w Holandii organizowane są w Warmenhuizen. Na terenie stacji badawczej można było zobaczyć – zarówno na polu konwencjonalnym,  jak i ekologicznym – najnowsze odmiany warzyw polowych. Spośród propozycji kapusty głowiastej białej Paweł Glanowski (fot. 1) z firmy Bejo Zaden Poland zwrócił uwagę m.in. na Excalibur F1, Cyclone F1 oraz Reaction F1. Mieszaniec Excalibur F1 (średnio wczesny – 81 dni wegetacji) zalecany jest do uprawy na bezpośrednie zaopatrzenie rynku oraz do pierwszego kwaszenia. Rośliny mają wysoką odporność na bakterie z rodzaju Xanthomonas. Natomiast odmiana Cyclone F1 (średnio późna, o 100-dniowej wegetacji) w Holandii wyróżniała się dobrą zdrowotnością i ciężkimi, kulistymi główkami. Jest to propozycja do krótkiego przechowywania (do marca z nasadzeń poplonowych). Również do krótkiego przechowywania (ok. 3 miesięcy) P. Glanowski polecał mieszańca Reaction F1 (masa główki 1–3 kg).

Fot. 1. Paweł Glanowski z firmy Bejo Zaden

Z kapusty głowiastej czerwonej wyróżniono Lodero F1 oraz Klimaro F1. Pierwsza z kreacji jest odporna na niektóre rasy kiły kapusty. Z kolei druga, tworzy kulisto-owalne główki pokryte bardzo ciemnymi liśćmi. Gruba warstwa wosku czyni ją mało podatną na szarą pleśń oraz niechętnie zasiedlaną przez wciornastki.

W kolekcji odmian kalafiorów wyrównane pod względem wielkości białe róże miała średnio wczesna (78 dni) odmiana Charlot F1 (fot. 2). Mocny system korzeniowy predysponuje ją na zbiory letnie (dostosowuje się do wysokiej temperatury i krótkotrwałego niedoboru wody). – Z propozycji późniejszych o kilka dni (7–8) od Charlot’a F1 w Polsce sprawdza się Adona F1 – przekazywał P. Glanowski. Z nowości, będących jeszcze w testach hodowlanych, dobrze prezentował się kalafior oznaczony numerem 2936 F1, polecany zarówno na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych, jak również do przetwórstwa.

Fot. 2. Odmiana Charlot F1 o śnieżnobiałych różach

Na poletkach brokułowych nowością była odmiana Covina F1 (2914 F1) – średnio wczesna, polecana do zbioru letnio-jesiennego, na bezpośrednie zaopatrzenie rynku i do przetwórstwa. Duże zainteresowanie producentów tego gatunku wzbudził brokuł gałązkowy – Santee F1. Wysoki poziom przeciwutleniaczy, czyni jadalne pędy (o purpurowym zabarwieniu) prozdrowotnymi dla naszego organizmu.
Z odmian kapusty pekińskiej zaprezentowano alternatywną do „flagowej” odmiany Bilko F1 – 2949 F1. Roślina o okresie wegetacji 65–75 dni (w warunkach holenderskich), tworzy ładną główkę o cylindrycznym kształcie. Wyróżnia się dużym potencjałem przechowalniczym.

Wizyta w Warmenhuizen mogła być także okazją do zapoznania się z odmianami gatunków zdobywających u nas coraz większą popularność , tj. roszponki, buraka liściowego, selera naciowego, cykorii liściowej, a także kopru włoskiego (fenkuł). Ireneusz Ruciński – menadżer sprzedaży Bejo Zaden Poland zaznaczał, że obserwuje trend wzrostu sprzedaży nasion, tych dotąd mało znanych w Polsce warzyw.

HM. Clause
Firma HM. Clause zorganizowała Międzynarodowe Dni Otwarte w północnej Holandii, w Dirkshorn, gdzie zwiedzający mieli okazję zapoznania się z szeroką ofertą odmian warzyw. Podczas zwiedzania kolekcji osobom z Polski towarzyszyli pracownicy firmy HM. Clause z naszego kraju, którzy omawiali warunki uprawy oraz charakteryzowali poszczególne odmiany pod kątem wymagań agrotechniczno-glebowych, zdrowotności roślin oraz przeznaczenia i plenności.

W kolekcji kapusty głowiastej białej, obok Bravo F1 (okres wegetacji – 80 dni) i Centurion F1 (110 dni), polecanych do wczesnego kwaszenia i bezpośredniego zaopatrzenia rynku, Marabou F1 (140 dni) oraz Squadron F1 (140–150 dni) rekomendowanych do bezpośredniego zaopatrzenia rynku po długim przechowaniu, można było przyjrzeć się nowemu mieszańcowi – Constable F1 (fot. 3, CLX 39157 F1). Jak poinformował Grzegorz Goździk z firmy HM. Clause, jest to bardzo wczesna odmiana (53–60 dni wegetacji), szczególnie polecana do uprawy w tunelach foliowych i pod okryciami. Proponowane zagęszczenie roślin to 45–60 tys. sztuk/hektar. Poszukując w ofercie firmy kapusty głowiastej białej, na której wciornastki niechętnie żerują, warto zwrócić uwagę na Squadron F1, z intensywnym nalotem woskowym na liściach. Ponadto mieszaniec ten wykazuje odporność na bakterie z rodzaju Xanthomonas oraz na sprawcę kiły kapusty – Plasmodiophora brassicae.

Fot. 3. Mieszaniec Constable F1 polecany do wczesnych nasadzeń

Wśród warzyw kapustnych liczna była kolekcja odmian kalafiorów. W kolekcji wyróżniał się mieszaniec Ardent F1 (CLX 33255 F1). Ta uprawiana już także w naszym kraju odmiana przydatna jest zarówno dla przemysłu, jak i na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych – przekazywał G. Goździk (fot. 4). W Holandii miała róże o kulistym kształcie, śnieżnobiałe i zwarte. Odmiana polecana jest do uprawy na lato. Uwagę zwiedzających przyciągał także Clipper F1 (58–63 dni) – odmiana polecana do najwcześniejszych nasadzeń w tunelach foliowych oraz pod płaskie przykrycia.

Fot. 4. Grzegorz Goździk z firmy HM. Clause

W kolekcji odmian selera korzeniowego uznanemu na rynku Monarchowi towarzyszyła nowość – Albedo F1 – kreacja rekomendowana zarówno do uprawy na rynek warzyw świeżych (także na „pęczki”), do przechowywania oraz jako surowiec dla przetwórstwa. Warto pamiętać, że Albedo F1 ma 130-dniową wegetację, ciemnozielone zabarwienie liści, wzniesiony pokrój, dojrzały korzeń kulistego kształtu, przy czym wiązka korzeni skierowana do dołu ułatwia zbiór i przygotowanie do sprzedaży. Zaprezentowane korzenie miały wewnątrz biały miąższ. Wyróżnia się wysoką tolerancją na jarowizację oraz małą podatnością na septoriozę selera.

W kolekcji odmian marchwi uwagę zwracały dwie nowe odmiany – Priam F1 oraz Poseidon F1. Pierwszy tworzy korzenie o cylindrycznym kształcie, długości 18–20 cm po 135–140 dniach od siewu. Rośliny są mało podatne na alternariozę. Korzenie nie mają tendencji do uszkodzeń mechanicznych podczas zbioru i przygotowania do sprzedaży. Poseidon F1 natomiast charakteryzuje się tolerancją na choroby odglebowe oraz bardzo dobrą zdrowotnością naci. W Holandii korzenie osiągały długość 18–22 cm. Jest to mieszaniec średnio późny, nadający się do opóźnionych siewów (125–130 dni).

W kwaterze z odmianami cukinii rekomendowano m.in. odmianę Lanka F1, szczególnie polecaną producentom uprawiającym to warzywo do przetwórstwa. Warto pamiętać, że Lanka F1 jest odporna m.in. na mączniaka prawdziwego. – Uznanie producentów cukinii może zdobyć także odmiana CLX 290072 F1, bowiem jest interesująca nie tylko ze względu na okazałe owoce, ale także z uwagi na odporność na niektóre wirusy zasiedlające te rośliny – informował G. Goździk.

[NEW_PAGE]Hazera
W miejscowości Dirkshorn przedstawiciele firmy Hazera (dawniej Nickerson- Zwaan) zaprezentowali odmiany warzyw oferowanych przez spółkę. Spośród kreacji kapusty głowiastej białej polecanej zarówno do bezpośrednio zaopatrzenia rynku warzyw świeżych, jak i do przetwórstwa rekomendowano kilka mieszańców, m.in.: 17-1125 F1, 17-1184 F1, Emily F1 (17-1434 F1), Zoltan F1 oraz Forza F1. Pierwszy (około 150 dni wegetacji) tworzy kuliste główki o masie 3–4 kg. Atrakcyjny zielony kolor liści pozostaje nawet po długim przechowywaniu (do maja). Odmiana 17-1184 F1 (około 120 dni) tworzy wyrównane pod względem wielkości główki, lekko spłaszczone. Rośliny są mało podatne na choroby wywołane przy udziale bakterii Xanthomonas. Polecana jest do bezpośredniego zaopatrzenia rynku warzyw świeżych i do kwaszenia.

Dużym zainteresowaniem producentów wczesnych odmian kapusty (pod tunelami foliowymi i płaskimi okryciami) cieszyła się Emily F1 (około 65 dni). Na poletku miała kuliste główki (2–2,5 kg) oraz wysoko osadzone liście na głąbie zewnętrznym, co zapobiega ich gniciu od spodu. Do późnego przechowywania Piotr Manista (fot. 5) rekomendował odmianę Zoltan F1 (135– 140 dni) – kreacja z małą podatnością na mączniaka rzekomego i odpornością na Fusarium spp., co szczególnie predysponuje ją do uprawy w tradycyjnych rejonach „kapuścianych”, w których występuje problem z tymi chorobami. Z kolei odmiana Forza F1 (około 150 dni) polecana do długiego przechowywania (do maja) miała 2–3-kg, kuliste główki.

Fot. 5. Piotr Manista z firmy Hazera zarekomendował odmianę Emily F1 do uprawy na wczesne nasadzenia

Podczas wrześniowego spotkania przedstawiciele firmy Hazera promowali odmiany kalafiorów, m.in. Tirza F1 (w typie Ferrary F1) oraz Stromis F1 (AE 3062 F1, z hodowli Vilmorin). Pierwsza polecana do zbioru późnym latem. Z kolei Stromis F1 jest propozycją na zbiór od 20 sierpnia aż do późnej jesieni. Dużą uwagę producentów warzyw korzeniowych, w tym marchwi, zwróciły dwie odmiany z hodowli Vilmorin w typie nantejskim – Octavo F1 (VAC 62) i Melodio F1 (VAC 63). Obie polecane do zaopatrzenia rynku warzyw świeżych oraz długiego przechowywania (maj). Małgorzata Zadura i Eglantie Vogel szczegółowo omówiły zalety tych mieszańców. Informowały, że odmiana Octavo F1 (120–130 dni) tworzy wyrównane pod względem długości korzenie (20–22 cm), które wyróżniają się intensywnym i jednolitym wybarwieniem wnętrza; są gładkie oraz mało podatne na pękanie. – Silna nać oraz tolerancja na Alternaria dauci oraz mączniaka prawdziwego predysponuje ją do zbioru mechanicznego – informowała M. Zadura. Odmiana Melodio F1 tworzy wyrównane, tępo zakończone korzenie (18–20 cm) z małym rdzeniem, jej głowa nie zielenieje.

Na poletkach w Dirkshorn można było także zobaczyć wiele odmian sałaty masłowej i kruchej. Wśród bogatego asortymentu sałaty masłowej wyróżniono m.in. Speranzia (fot. 6), odporną na mączniaka rzekomego ras 16–30 oraz mszycę Nasonovia ribisnigri. Roślina tworzy duże główki o jasnozielonych liściach, otwartym pokroju, płaskie od spodu. Polecana jest do uprawy polowej wiosną i jesienią. Z asortymentu sałaty kruchej na zbiór letni wyróżniono odmianę Glassica, która jest tolerancyjna na jarowizację oraz tipburn.

Fot. 6. Sałata masłowa Speranzia wyróżnia się wysoką zdrowotnością

Anna Wilczyńska, Marcin Bartczak
Fot. 1, 2, 5, 6 A. Wilczyńska; fot. 3, 4 M. Bartczak

Artykuł pochodzi z numeru 1/2015 „Hasła Ogrodniczego”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułVII Wystawa Tulipanów
Następny artykułWalijczycy rozpoczęli sezon

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.