Marchew i cebula z rekomendacją

Dni Kapusty w Charsznicy są dla firm nasiennych okazją do prezentacji nie tylko odmian kapusty. Podczas ubiegłorocznej edycji spotkania można było obejrzeć m.in. interesujące nowości oraz sprawdzone odmiany marchwi i cebuli, polecane do uprawy w nadchodzącym sezonie.

Jakub Wrona z firmy Bayer polecał nowe kreacje marchwi marki Nunhems, m.in. średnio wczesną Brillyance F1, o bardzo gładkich, ciemnopomarańczowych korzeniach długości 20 cm. Jak mówił, jest to odmiana o wysokiej odporności na patogeny zarówno w polu, jak i w przechowalni. Jednorodne wschody gwarantują wysokie wyrównanie roślin. Kolejną nowością jest Cadance F1 – odmiana o 150-dniowej wegetacji, przeznaczona do bardzo długiego przechowywania (nawet do maja). Jej korzenie o średnicy do 3,5 cm nie przerastają na grubość i są wysoce odporne na pękanie.

W kolekcji odmian marchwi firmy HM Clause, reprezentujący tego hodowcę Hubert Tabor przedstawił m.in. mieszańca Priam F1 (fot. 1). Jest to późna (130– 140 dni wegetacji) marchew nantejska do długiego przechowywania. Gładkie, czerwonopomarańczowe korzenie o długości 18–20 cm mają wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne podczas zbioru, sortowania i mycia. Ponadto odmianę cechuje wysoki potencjał plonowania oraz mocna i zdrowa nać. Propozycją o podobnych cechach jest znany już producentom mieszaniec Match F1 (140–145 dni).


Fot. 1. Późna odmiana nantejska – Priam F1
 
Nowe odmiany marchwi wprowadza na rynek także firma Hazera. Piotr Różański z tego przedsiębiorstwa rekomendował m.in. mieszańca w typie nantejskim – Octavo F1 (120–130 dni; fot. 2), przeznaczonego na rynek warzyw świeżych oraz do długiego przechowywania (nawet do czerwca). Odmiana ta wyróżnia się wysoką jakością korzeni, które są gładkie, tępo zakończone, długości 17–20 cm, odporne na pękanie.


Fot. 2. Octavo F1 to marchew w typie nantejskim, odznaczająca się wysoką jakością korzeni

Odmianą o podobnym okresie wegetacji co Octavo F1, ale dłuższych korzeniach (19–21 cm), jest Extremo F1. Mieszaniec ten jest przeznaczony do zbioru kombajnowego (wzniesiona i mocno osadzona nać) i dedykowany na rynek warzyw świeżych oraz dla przemysłu. Jego korzenie mogą być przechowywane do stycznia. Interesującą odmianą do uprawy z przeznaczeniem na rynek warzyw świeżych oraz przydatną do długiego przechowywania jest Melodio F1 (130–140 dni), o korzeniach w typie nantejskim długości 18–20 cm. Są one gładkie, z małym rdzeniem, atrakcyjnie wybarwione, wyróżniają się dużą odpornością na pękanie. Silna nać umożliwia zbiór mechaniczny.

Paweł Glanowski z firmy Bejo Zaden rekomendował dwie późne odmiany marchwi, o ok. 130-dniowej wegetacji, do uprawy na zbiór jesienią i przechowywanie – znaną Nerac F1 i nową Norway F1. Korzenie obydwu mieszańców są gładkie, cylindryczne, atrakcyjnie wybarwione, smaczne i soczyste. Odmianę Norway F1 cechuje ponadto bardzo duża zdrowotność, szczególnie na patogeny zagrażające naci (z rodzaju Alternaria). Zaprezentowano także ciekawą kreację w typie mini-chantenay Caracas F1 (ok. 70 dni), o wyjątkowych walorach smakowych (wysoka zawartość cukrów), oraz kolorowe marchwie, m.in. żółtą Yellowstone, purpurową Deep Purple F1 czy białą White Satin F1.
 
Spośród późnych odmian cebuli do długiego przechowywania, w typie Rijnsburger, z hodowli firmy Bejo Zaden P. Glanowski polecał m.in. mieszańce Hystore F1 i Hysky F1. Pierwszy wyróżnia się dużą plennością, silnym systemem korzeniowym i długim, mocnym szczypiorem, okrytym grubą warstwą wosku, zabezpieczającą przed patogenami i szkodnikami. Cebule są kuliste, duże i twarde, a ich łuska odporna na uszkodzenia mechaniczne. Hysky F1 (fot. 3) to z kolei nowość o jeszcze wyższym stopniu odporności na patogeny z rodzaju formowaniem cebul. Kuliste, okryte zdrową i mocną łuską cebule mogą być przechowywane aż do początku kwietnia. W sprzedaży detalicznej doskonale się prezentują w raszlowych workach. Nową odmianą w typie Rijnsburger jest Rockito F1 (ok. 120 dni). Duże, kuliste i twarde cebule cechuje wysoka jakość złotobrązowej łuski oraz dobre wyrównanie. Mogą być one z powodzeniem przechowywane aż do końca czerwca.


Fot. 3. Mieszaniec Hysky F1 sprawdza się w trudnych warunkach uprawowych, m.in. w latach suchych

Zaprezentowano także średnio wczesnego mieszańca w typie hiszpańskim – SV 4774ND F1 (Barbaro F1) o 120-dniowej wegetacji. Odmiana ta daje bardzo obfity plon ogólny i handlowy, z przewagą cebul o średnicy większej niż 80 mm, i jest dedykowana dla przemysłu przetwórczego. Ważną jej cechą jest bardzo mocny system korzeniowy i wierne plonowanie, nawet w trudnych warunkach uprawowych (susza).


Fot. 4. Premito F1 to odmiana w typie Rijnsburger, przeznaczona do bardzo długiego przechowywania

Joanna Klepacz-Baniak
Fot. J. Klepacz-Baniak

Artykuł pochodzi z numeru 3/2016 „Hasła Ogrodniczego”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPrezydent: rolnictwo powinno być pod opieką państwa
Następny artykułW Warmińsko-mazurskiem pszczoły w dobrej kondycji po zimie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.