Odmianowe prezentacje w Kamionie

Już po raz trzeci Grupa Producentów Rolnych Agro Czar oraz Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach zaprosiły producentów fasoli szparagowej oraz przedstawicieli zakładów przetwórczych na prezentację odmian tego warzywa.

Pokaz zorganizowano 16 sierpnia w gospodarstwie Doroty i Grzegorza Zabostów w Kamionie pod Skierniewicami.

Uczestników spotkania przywitał Zygmunt Czarniak, prezes grupy Agro Czar, który przedstawił założenia prowadzonego doświadczenia porównawczego odmian, a także omówił uwarunkowania produkcyjne w bieżącym sezonie. Jak przekazał, w tym roku warunki uprawy nie tylko fasoli szparagowej, ale i innych warzyw polowych były bardzo trudne, wręcz ekstremalne. Ze względu na długo utrzymującą się zimową aurę, a następnie intensywne opady deszczu wiosną, terminy siewu zostały mocno opóźnione (nasiona wysiano – 6 i 13/14 czerwca). Latem, szczególnie w ostatniej dekadzie lipca i pierwszej dekadzie sierpnia, panowały natomiast upały, którym towarzyszyły niedobory wody w glebie. Wysoka temperatura i susza wpłynęły na skrócenie okresu wegetacji roślin, średnio o 10–12 dni.

Jak informował Z. Czarniak, po zakończeniu tegorocznych zbiorów będzie można obliczyć średnie plony z trzech lat prowadzonych badań. – Dotychczasowe doświadczenia wykazują, że w ofercie każdej firmy nasiennej są kreacje hodowlane, które bardzo dobrze sprawdziły się w warunkach klimatyczno-glebowych tego regionu, a także pod kątem odporności na choroby i szkodniki. Liczę, że badania pomogą nam wskazać te najlepsze propozycje z ofert poszczególnych hodowców, które będą mogły być polecane producentom uprawiającym fasolę szparagową na zaopatrzenie zakładów przetwórczych w tym rejonie Polski – podsumował prezes grupy Agro Czar.

Prof. dr hab. Józef Robak z IO w Skierniewicach omówił prezentowane odmiany pod kątem ich odporności na choroby w warunkach produkcyjnych bieżącego sezonu. Jak informował, w tym roku najwięcej trudności sprawiały choroby pochodzenia odglebowego, szczególnie te wywołane przez grzyby z rodzajów Fusarium i Rhizoctonia, a także inne choroby grzybowe, takie jak szara pleśń i zgnilizna twardzikowa. Plantacja pokazowa była chroniona zgodnie z zaleceniami aktualnego programu ochrony warzyw. W czasie sezonu wegetacyjnego można było ocenić odporność poszczególnych odmian na choroby. Jak podkreślał wykładowca, cecha genetycznej odporności odmian jest bardzo ważna i nabiera znaczenia w kontekście wprowadzenia obowiązku integrowanej ochrony roślin od 1 stycznia 2014 r. Stąd bardzo istotny jest dobór odmian, tak aby wyeliminować bądź zminimalizować ochronę chemiczną. O zdrowotności, oprócz genetycznej odporności na choroby, decyduje wiele innych cech, jak np. pokrój roślin, czyli ich kształt, wysokość, rozmieszczenie strąków na roślinie – mówił prof. dr hab. J. Robak.

Prof. dr hab. Adam Dobrzański przedstawił aktualne możliwości ochrony plantacji fasoli szparagowej przed chwastami, zwracając szczególną uwagę na kwestię następczego działania herbicydów stosowanych w zmianowaniu. Uczestnicy spotkania mogli także uzyskać informacje od przedstawicieli firm oferujących środki produkcji – Agrosimex, Everris, Intermag i ProCam Polska – na temat nawozów i środków ochrony rekomendowanych do zastosowania w uprawie fasoli szparagowej i innych warzyw.[NEW_PAGE]W tym roku na polu demonstracyjnym zaprezentowano ponad 30 odmian fasoli szparagowej.

Z hodowli firmy Clause Vegetable Seeds do doświadczenia prowadzonego w Kamionie wybrano testowaną w ub.r. odmianę Wyatt oraz trzy propozycje będące jeszcze pod numerami: CLX 6106 (fot. 1), CLX 7113, CLX 7118. Pierwsza z nich (CLX 6106) tworzy strąki o długości 15,3 cm i średnicy 9–10 mm, które równomiernie dojrzewają. Strąki dwóch pozostałych odmian są nieco cieńsze (o 9–9,5 mm) i krótsze (14–14,5 cm długości). Cechą charakterystyczną wszystkich odmian jest dość zwarty, kompaktowy pokrój i dobry wigor roślin. W doświadczeniach znalazły się także odmiany z oferty dwóch holenderskich firm hodowlano- nasiennych, reprezentowanych na polskim rynku przez przedsiębiorstwo Alseed – Holland-Select (Columbo, Domino – fot. 2, Parker, Stanley) i Bakker Brothers (Tempo). Odmiany pierwszego hodowcy odznaczają się plennością i zdrowotnością. Wszystkie mają genetyczną odporność na mozaikę fasoli, antraknozę i bakteriozę obwódkową. Tempo to z kolei wczesna propozycja o bardzo krótkim okresie wegetacji (ok. 60 dni w polu i 55–57 dni pod osłonami), szczególnie polecana do uprawy wiosennej i jesienią jako poplon.

Fot. 1. CLX 6106 to nowa odmiana o długich i grubych strąkach, które równomiernie dojrzewają

Fot. 2. Domino odznacza się plennością i zdrowotnością

Na poletkach firmy Monsanto można było obejrzeć kilka propozycji oferowanych pod marką Seminis. Oprócz znanych już odmian, takich jak Bartava, Timgad, Cartagena (fot. 3) czy Paulista, zaprezentowano nową kreację – Giolli o intensywnie zielonych, błyszczących strąkach o średnicy 7–8 mm i wysokim potencjale plonotwórczym, a także odmianę fasoli płaskostrąkowej Bogota. Firma Nunhems promowała dwie odmiany – Nagano, Paloma (fot. 4), odznaczające się skoncentrowanym osadzeniem strąków na roślinie i ich równomiernym dojrzewaniem. Pierwsza z odmian cechuje się wczesnością, a druga jest przydatna do wszystkich terminów siewu. Z asortymentu niemieckiego hodowcy, firmy Van Waveren Saaten, pokazano odmiany Bravo i Dinasty oraz nowość: Sinfony (Wav 255 – fot. 5) o ciemnozielonych, prostych strąkach długości ok. 12 cm, wyróżniających się wysokimi walorami smakowymi, a także dwie odmiany płaskostrąkowe: Kansas i Posejdon.

Fot. 3. Rośliny odmiany Cartagena o wzniesionym pokroju

Fot. 4. Paloma jest przydatna do wszystkich terminów siewu

Fot. 5. Wav 255 – nowość o smacznych strąkach

Odmianowe propozycje z koncernu Vilmorin przedstawiono na poletkach firmy Nickerson-Zwaan, która reprezentuje w Polsce tego francuskiego hodowcę. Pokazano tam kreacje Caprika, Dragster i Puncher (fot. 6), które dzięki równomiernemu osadzeniu strąków na roślinie i ich równomiernemu dojrzewaniu, są szczególnie polecane do zbioru kombajnowego. Z oferty firmy Syngenta w Kamionie zaprezentowano odmiany Serengeti, Konza i Pation oraz nową kreację Casher – wyróżniającą się wysoką jakością strąków i plennością, a także odmianę będącą jeszcze w fazie testów hodowlanych pod numerem R 301621. Firma KHNO Polan do doświadczeń przeznaczyła odmiany Amelia, Malwina oraz nowość testowaną pod numerem Pol-B PB1 o ciemnozielonych strąkach długości 12–14 cm i średnicy 7 mm. Odmiany fasoli szparagowej zaprezentowała także „Spójnia” Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze, na stoisku której można było przyjrzeć się roślinom i strąkom kreacji Eliza i Paulinera oraz nowej, średnio późnej propozycji Arkana o gładkich, ciemnozielonych strąkach z delikatnym połyskiem.

Fot. 6. Odmiana Puncher jest polecana do zbioru kombajnowego

Anna Maciejuk, fot. 1-6 A. Maciejuk

Artykuł pochodzi z numeru 10/2013 „Hasła Ogrodniczego”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKupić drzewka
Następny artykułPokazy kalafiorów na Mazowszu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.