Dr Jan Sobolewski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach zaznaczył, że w tym roku kłopot w uprawie pomidorów sprawiło postawienie prawidłowej diagnozy powstałych objawów uszkodzeń roślin. Warunki pogodowe – nadmierna ilość wody i niska temperatura na początku okresu wegetacyjnego spowodowały, że wiele z nich było nieinfekcyjnych, co nie wymagało stosowania środków ochrony roślin, tylko odpowiedniej agrotechniki. Spośród zabiegów korzystnie wpływających na wigor pomidorów w bieżącym sezonie doktor wskazał na dokarmianie dolistne roślin.
Dr Sobolewski akcentował także, jak należy zwalczać choroby o gospodarczym znaczeniu w uprawie tego gatunku – bakteryjną centkowatość pomidora, zarazę ziemniaka czy alternariozę. – Warto pamiętać, że poza odpowiednim doborem fungicydów do zabiegów przeciwko chorobom bardzo ważne w skutecznym przeciwdziałaniu patogenom chorobotwórczym jest uwzględnianie sygnalizacji pojawu zagrożenia – mówił dr J. Sobolewski. W przypadku np. zarazy ziemniaka komunikaty o wystąpieniu agrofaga są zamieszczane na stronach internetowych instytucji branżowych.
Dr Jan Sobolewski
Na kilkuhektarowej plantacji pomidorów Sławomira Wesołowskiego można było przyjrzeć się także efektom stosowania produktów, m.in. z oferty firmy Kazgod. Jacek Sawicki z tejże firmy omawiając paletę nawozów dolistnych foliQ zwrócił uwagę na substancje, które wyróżniają te produkty na rynku. Wskazał na zawarte w nich środki zwiększające przyczepność, środki zwilżające, antyodparowywacze, środki powierzchniowo czynne, chelatowanie EDTA i mieszalność ze środkami ochrony roślin. – To dzięki nim możliwe jest bardzo efektywne pobieranie składników pokarmowych zawartych w nawozach foliQ i szybkie, skuteczne odżywienie roślin – mówił J. Sawicki.
Jacek Sawicki z firmy Kazgod
Podczas spotkania przedstawiciele firmy Kazgod zaprezentowali także nowy w ich ofercie nawóz o działaniu fungistatycznym – Phos 60 EU. Jest on nawozem płynnym, który zawiera azot, potas oraz fosfor, ostatni z wymienionych składników w formie fosforynu PO3. Fosforyny mają zupełnie inne właściwości w porównaniu z fosforanami – powszechnym składnikiem w nawozach tradycyjnych. Stymulują system odpornościowy roślin. Wzmacniają strukturę błony i ścian komórkowych, dzięki czemu stanowią one lepszą fizyczną barierę chroniącą przed wnikaniem patogenów.
Mówiono również o odpowiednim żywieniu pomidorów, m.in. z wykorzystaniem nawozów firmy Azelis. Wiele informacji na temat ochrony roślin pomidorów przed chorobami przekazali także: Piotr Borczyński z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, odział Zarzeczewo; Adam Prabucki z firmy BASF oraz Krzysztof Dunajski z firmy Bayer Crop Protection.
Piotr Borczyński z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, odział Zarzeczewo
Adam Prabucki z firmy BASF
Dr inż. Marcin Bartczak