Prezentacja osiągnięć hodowli cebulowej

Popularność uprawy cebuli skłania ku poszukiwaniom rozwiązań umożliwiających intensyfikację jej produkcji. Spośród wielu środków produkcji duży nacisk kładzie się na hodowlę nowych odmian. To pozwala na indywidualny wybór z uwzględnieniem preferencji producenta.

Podmioty dostarczające na rynek środki produkcji do uprawy cebuli nieustannie powiększają swoje oferty. Dało się to zauważyć podczas II Ogólnopolskiego Dnia Cebuli zorganizowanego w Wielkopolsce (w Kościuszkowie) na początku września przez firmę Monsanto oferującą m.in. nasiona marki Seminis. Można powiedzieć, że pod względem uwagi, jaką się poświęca poszczególnym uprawom warzywniczym prowadzonym w polu, cebula jest na jednym z czołowych miejsc. Paweł Skrzynecki z firmy Monsanto Polska mówił, że ważnym obszarem wzmożonej aktywności koncernu jest hodowla odmian cebuli.

Podczas spotkania przekazano informacje o rynku cebuli w krajach Unii Europejskiej i Rosji. Przedstawiono prognozy, które wskazują na znaczne zmniejszenie plonów tego warzywa, co może korzystnie przełożyć się na jego cenę, zwłaszcza po przechowywaniu. Informowano, że warunki pogodowe w bieżącym sezonie miały duży, niekorzystny wpływ na wydajność plantacji m.in. w Holandii, Rosji oraz na Ukrainie.

Odmiany cebuli
Na polu demonstracyjnym w Kościuszkowie firma Monsanto prezentowała odmiany cebuli dla różnych kierunków produkcji – dla przetwórstwa, na rynek warzyw świeżych, do przechowywania – zarówno z łuską okrywającą żółtą, czerwoną, jak i białą. Pełną ofertę odmian cebuli marki Seminis omówił Paweł Skrzynecki, zwracając uwagę na wymagania glebowe, zdrowotność roślin oraz ich plenność. W kolekcji odmian przygotowanej na polu Mariusza Banasiaka w Wielkopolsce dużym potencjałem plonotwórczym wyróżniały się odmiany: Premito F1 oraz Sunnito F1. Są to odmiany typu Rijnsburger tworzące cebule z mocną, żółtobrązową łuską, o okresie wegetacji odpowiednio: 113 oraz 117 dni. Oba mieszańce tworzą kuliste cebule z brązowożółtą łuską okrywającą. Premito F1 ma silny system korzeniowy i jak zaznaczał P. Skrzynecki charakteryzuje się szybkim wzrostem i wcześnie rozpoczyna formowanie cebul.

– Natomiast Sunnito F1 ze względu na duże zdolności adaptacyjne wiernie plonuje na różnych stanowiskach. W roku ubiegłym podczas oceny plonowania w rejonie Kalisza plon handlowy obu odmian, przy gęstości siewu 3,3 jedn./ha, przekraczał 60 ton – mówił P. Skrzynecki.  Warto pamiętać, że cebule tych odmian można przechowywać (Premito F1 do połowy marca, a Sunnito F1 do końca marca).

Premito F1
 

Sunnito F1


[NEW_PAGE]
Z nowości obiecująco zapowiada się średnio wczesna odmiana do długiego przechowywania (do końca maja) RS 07751481 F1. Jest to mieszaniec typu Rijnsburger o okresie wegetacji 118 dni. – Odmiana charakteryzuje się małą podatnością na choroby szczypioru, tworzy duże, kuliste cebule, ma mocną, złotobrązową łuskę okrywającą oraz jest tolerancyjna na przedwczesne pobudzenie podczas przechowywania – akcentował P. Skrzynecki.

Zainteresowaniem producentów cieszyła się także odmiana cebuli z białą łuską okrywającą – Sterling F1 (okres wegetacji 120 dni) oraz nowa w ofercie firmy odmiana z czerwonobordową łuską okrywającą – R 4593 F1 (okres wegetacji 112 dni). Odmiana ta cechuje się wysoką odpornością na fuzaryjne gnicie cebuli oraz umiarkowaną odpornością na różowienie korzeni cebuli. Rekomendowaną dla tej odmiany gęstością siewu jest 600 tys. nasion/ha.

Sterling F1

R 4593 F1

Producenci zainteresowani ochroną roślin a także nawożeniem mogli konsultować swoje problemy z przedstawicielem firmy BASF oraz Bio Agris. Adam Prabucki oraz Stanisław Żuchowski zwracali uwagę na dużą zmienność warunków pogodowych w ostatnich latach i konieczność odpowiedniego reagowania na nie zarówno poprzez stosowanie nawozów/ odżywek, jak i poprawnie dobranych np. fungicydów.

Marcin Bartczak
Fot. M. Bartczak

Artykuł pochodzi z numeru 11/2013 miesięcznika „Warzywa”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMniej cebuli w Europie
Następny artykułEuropejska promocja po nowemu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.