Serwis korzysta z plików Cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. dowiedz się więcej » Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia
03.06.2016

Sadzą kapustne przez cały sezon

Fot. 1. Artur Matuszak prowadzi wraz z ojcem Zygmuntem 40-ha gospodarstwo warzywnicze

Fot. 1. Artur Matuszak prowadzi wraz z ojcem Zygmuntem 40-ha gospodarstwo warzywnicze

Rentowność produkcji warzyw kapustnych wacha się znacząco w poszczególnych latach, jednak gospodarstwa specjalizujące się w ich uprawie, które zainwestowały w profesjonalne zaplecze techniczne, podejmują corocznie to ryzyko. 
 
Artur i Zygmunt Matuszakowie prowadzą 40-hektarowe rodzinne gospodarstwo ogrodnicze w Kucharach k. Kalisza (woj. wielkopolskie), którego specjalizacją – podobnie jak wielu okolicznych – jest produkcja warzyw. Zaopatrują rynek warzyw świeżych we wczesne oraz jesienne kapusty (łącznie 15 ha) i kalafiory (łącznie 5 ha), jesienne brokuły, kapustę pekińską oraz seler wczesny, a także ten zbierany w plonie głównym. Ponadto w gospodarstwie uprawiane są ziemniaki jadalne na powierzchni 10 ha oraz zboża (3 ha). Gleby w Kucharach należą do klasy bonitacyjnej od II do V – te IV i V klasy są przepuszczalne, natomiast gleby II i III klasy są zwięźlejsze i lepiej trzymają wodę, ale ich wiosenna uprawa po bezśnieżnych zimach bywa kłopotliwa, ponieważ po przesuszeniu mają skłonność do zbrylania się. 
 
Kapusne w polu od marca do listopada
Sezon na kapustne rozpoczyna się od uprawy wczesnych kapust i kalafiorów pod agrowłokniną, w dalszej kolejności sadzone są kalafiory na zbiór letni oraz kapusta głowiasta, kapusta pekińska, brokuły i kalafiory na zbiory jesienne. Plantatorzy produkują rozsadę na wszystkie terminy upraw we własnym zakresie. Nasiona wysiewane są do multiplatów o 160 otworach wypełnionych gotowym podłożem firmy Hollas, po czym są podlewane biostymulatorem BlackJak, stymulującym kiełkowanie nasion oraz wzrost korzeni. Rozsady wczesnych warzyw kapust i kalafiorów przed wysadzeniem w pole zabezpieczane są antytranspirantem VaporGard, który zabezpiecza rośliny przed nadmierną transpiracją oraz ogranicza oddziaływanie niskiej temperatury, przyspieszając wzrost roślin. Produkcja rozsady do najwcześniejszych nasadzeń zajmuje ok. 6 tygodni, natomiast na kolejne terminy uprawy – 4 tygodnie. Na stanowiskach przeznaczonych pod wczesne kapustne jesienią wysiewana jest sól potasowa i wapno w celu regulacji odczynu gleby, bezpośrednio przed sadzeniem stosowane są nawozy fosforowe i część dawki azotu, resztę podaje się pogłównie. 


Fot. 2. Kalafiory produkowane w Kucharach muszą spełniać najwyższe „świeżorynkowe” wymagania

Wczesną kapustą w gospodarstwie obsadza się 5 ha, natomiast pod uprawę kalafiora corocznie przeznacza się 1,5 ha gruntów. Nasadzenia rozpoczyna się, gdy tylko można wejść w pole – zwykle w granicach 15–20 marca. Wykorzystuje się do tego celu sadzarkę tarczową polskiej produkcji. O wyborze odmian warzyw kapustnych do wczesnowiosennych nasadzeń decyduje okres wegetacji, wierność plonowania i jakość główek oraz róż. Producenci decydują się corocznie na kilka odmian, po pierwsze dlatego, aby rozłożyć zbiory w czasie, a po drugie zminimalizować ryzyko uprawy, ponieważ każda odmiana inaczej reaguje na przebieg pogody w poszczególnych latach.


Fot. 3. Asortyment warzyw kapustnych w gospodarstwie uzupełnia brokuł – na zdjęciu odmiana Triton F1 

Największy udział w nasadzeniach kapusty mają odmiany: Jetma F1 (ok. 50 dni) i Tucana F1 (65 dni), uzupełnienie asortymentu stanowią mieszańce Headstart F1 (67–70 dni) i Balbro F1 (65–75 dni). Wśród odmian kalafiorów A. Matuszak zdecydował się na mieszańce: Abeni F1 (60–65 dni), SV 5777 AC F1 ( 67–69 dni), Sevilla F1 (ok. 75 dni) i Fortaleza F1 (ok. 75 dni). - Najpewniejszą z uprawianych przeze mnie do tej pory odmian kalafiora na wczesne zbiory jest Fortaleza F1. Na moich polach wyróżnia się ona bardzo dobrym okryciem róż liśćmi, dzięki któremu rośliny po osiągnięciu dojrzałości zbiorczej można przetrzymać przez jakiś czas w polu, bez utraty jakości. Korzystną cechą tej odmiany jest także wierne „trzymanie się” okresu wegetacji. Pozostałe mieszańce również tworzą dobrej jakości róże, ale konieczne jest ich szybkie wycinanie – gdy tylko osiągną wartość handlową. Zdarza się również, że przeciągają wegetację, gdy w trakcie sezonu przebieg pogody nie jest korzystny – mówił A. Matuszak.


Fot. 4. Kapusta głowiasta jest uprawiana na zbiór jesienny z przeznaczeniem do przechowywania

Aby zachować ciągłość dostaw towaru, plantator z Kuchar uprawia również kalafiory na zbiory letnie, w tym segmencie postawił na odmiany Charlot F1 i Adona F1 wyróżniające się dużą tolerancją na wysoką temperaturę. Artur Matuszak podkreślał, że sezon 2015 był wyjątkowo nieudany dla uprawy letniego kalafiora. - Z powodu upalnej pogody jedynie 60% roślin wytworzyło handlowe róże. Dodatkowo mimo braku towaru na rynku, cena utrzymywała się na niskim poziomie – ok. 1 zł za różę – tłumaczył. Z kolei na zbiory jesienne ogrodnik wybrał mieszańce tworzące ciężkie, zwarte róże: SV 5818 AC F1, Giewont F1, David F1 oraz Cabral F1.
 

Komentarze

(0 komentarz(y))
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Zgłoś nadużycie

Dziękujemy za wysłanie zgłoszenia

Zamknij
created by openform
Ogrodinfo.pl to portal ogrodniczy dla każdego producenta owoców, warzyw i roślin ozdobnych. Plantatorzy znajdą tu wskazówki na temat uprawy, nawożenia i ochrony roślin oraz ogólne informacje z zakresu ogrodnictwa. Ogrodinfo.pl to również portal sadowniczy oraz serwis informacyjny dla właścicieli szkółek i upraw pod osłonami; to sadownictwo, warzywnictwo i kwiaciarstwo bez tajemnic.

Polityka prywatności