W gronie producentów warzyw gruntowych w Charsznicy

14 stycznia firma Bejo Zaden Poland wraz z firmami Yara Poland, Amplus, Agraplant zorganizowała w Charsznicy spotkanie informacyjno-szkoleniowe dla producentów warzyw gruntowych. Tematyka spotkania dotyczyła doboru odmian, nawożenia, ochrony i zwiększenia żyzności gleby.

Paweł Glanowski, reprezentujący firmę Bejo Zaden Poland przedstawił ofertę hodowcy, prezentując szeroki wachlarz odmian kapusty, cebuli, pora, marchwi, selera, pietruszki i buraka ćwikłowego oraz zwracając uwagę na nowości w asortymencie odmian warzyw, które w tym sezonie znajdą się na rynku.

Wśród średnio wczesnych odmian kapusty głowiastej białej prelegent rekomendował m. in. mieszańca Excalibur F1 o 80-dniowym okresie wegetacji, przeznaczonego na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych, ale też jako alternatywa do pierwszego letniego kwaszenia. Wśród odmian poplonowych polecał Alfredo F1 i Cyclone F1, a do najdłuższego przechowywania Sircone F1, Expect F1 oraz Impalę F1.

Wśród odmian kapusty głowiastej czerwonej prelegent zwrócił uwagę na nowość odmianę Omero F1 – w typie Primero, przeznaczoną do uprawy na zbiory letnie, o bardzo dużym wyrównaniu główek i długim okresie zbiorczym.

Mówiąc o odmianach marchwi i pietruszki, P. Glanowski zaznaczył, że nasiona odmiany Nerac F1 (marchew) i Arat (pietruszka) będą oferowane w dwóch postaciach: podkiełkowane oraz w technologii B-Mox, podnoszącej energię kiełkowania i zwiększającej wigor roślin oraz ich tolerancję na stres.

Prelegent zwrócił też uwagę na nową kreację w ofercie selerów – Alicia F1 o kulistych zgrubieniach, przydatnych do zaopatrzenia „świeżego” rynku i przemysłu, z możliwością bardzo długiego przechowywania.

Z kolei w asortymencie odmian cebuli z nowości wymienił Hypark F1 (do długiego przechowywania) oraz Red Lady F1 (o ciemnoczerwonych łuskach, wysokim plonie handlowym).


Paweł Glanowski

– W celu poprawy efektywności nawożenia i ograniczenia jego kosztów należy zwrócić uwagę na: ● odczyn gleby – optymalny dla uprawianego gatunku; ● ustalenie dawek nawozów w oparciu o analizy gleby (rolniczą, ogrodniczą) i potrzeby pokarmowe rośliny uprawnej; ● pokrywanie zapotrzebowania na składniki drugorzędne (Mg, S, Ca) oraz mikroelementy; ● stosowanie łatwo przyswajalnych form składników pokarmowych, w odpowiednich dawkach; ● dokarmianie dolistne – odpowiednim nawozem w odpowiednim terminie i fazie rozwojowej rośliny – informował Wojciech Kopeć z firmy Yara Poland. Prelegent zwrócił także uwagę na potrzebę wapnowania gleby. Zabieg ten ogranicza rozwój sprawcy kiły kapusty. Prelegent polecał zastosowanie produktów: YaraLiva Nitrabor i YaraLiva Tropicote – granulowana saletra wapniowa do stosowania posypowego z biodegradowalną otoczką oraz Unica Calcium – granulowana saletra potasowo-wapniowa do stosowania posypowego.


Wojciech Kopeć

O systemach monitoringu i sygnalizacji zagrożeń związanych z możliwością wystąpienia chorób i szkodników w uprawach warzyw mówił Tadeusz Kozera z Działu Technologii Produkcji firmy Amplus, będącej jednym z największych w Polsce dystrybutorów świeżych warzyw i owoców. Od 2016 r. firma wspiera swoich dostawców warzyw, przekazując im informacje o zagrożeniach najważniejszymi szkodnikami i chorobami.

Amplus stworzył pierwszy w Polsce system monitorowania chorób i szkodników w uprawach warzyw (na wzór systemu funkcjonującego w uprawach sadowniczych). W różnych rejonach uprawy warzyw w Polsce zlokalizowane są stacje meteorologiczne, które przesyłają dane klimatyczne na serwer, gdzie po analizie (przy użyciu właściwych modeli matematycznych) określany jest stopień zagrożenia infekcją lub wystąpieniem szkodnika. System sygnalizacji pozwala producentom na podejmowanie decyzji w zakresie ochrony upraw na podstawie rzetelnych i sprawdzonych danych. Producenci otrzymują komunikaty w formie wiadomości sms, o tym kiedy i jaką ochronę należy zastosować. Firma Amplus testuje i wdraża także inne rozwiązania, m.in. związane z wydłużeniem trwałości pozbiorczej warzyw i owoców. W tym celu wykorzystywane są: ● ozonowanie; ● folia z pasywną modyfikowaną atmosferą; ● 1-MCP w postaci specjalnego systemu aplikacji (inteligentne etykiety).


Tadeusz Kozera

Łukasz Basiak z firmy Agraplant zwrócił uwagę na zagadnienie związane z zawartością próchnicy w glebie. Jej obecność jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o żyzności gleby oraz wpływających na wzrost roślin, wielkość i jakość plonu. Niestety większość gleb w Polsce jest uboga w próchnicę, a jej zawartość wynosi mniej niż 2%. W celu poprawy właściwości fizyko-chemicznych gleby prelegent polecał stosowanie produktów na bazie kwasów humusowych, np. HumiAgra. Produkt ten stosowany doglebowo (oraz w postaci oprysku) zwiększa pojemność wodną gleby, ułatwia wytwarzanie struktury gruzełkowej, zwiększa liczbę pustych przestrzeni w glebie i poprawia przepuszczalność wodną, zwiększa natlenienie gleby, przyspiesza rozkład resztek pożniwnych oraz pozytywnie wpływa na rozwój pożytecznych mikroorganizmów glebowych optymalizując mikrobiologiczne środowisko glebowe. Zaleca się także dolistne stosowanie produktu, łącznie z nawozami bądź stymulatorami wzrostu. Preparat wspomaga rozwój systemu korzeniowego i wzrost roślin. Może być też wykorzystywany do moczenia systemu korzeniowego rozsady przed wysadzeniem roślin na miejsce stałe.

Ł. Basiak polecał także stosowanie tego produktu w mieszaninie z preparatem bakteryjnym BacterPlant (bazującym na Bacillus subtilis i B. megaterium), wpływającym na ograniczenie populacji patogenów w glebie (m. in. sprawców szarej pleśni i zgnilizny twardzikowej). Prelegent rekomendował także stosowanie preparatów zawierających kwasy humusowe i ekstrakt z alg morskich (AlgoHum) oraz kwasy humusowe i aminokwasy (AmiAgra).


Łukasz Basiak


Organizatorzy spotkania: (w pierwszym rzędzie) Łukasz Basiak, Agraplant; Wojciech Kopeć, Yara Poland; Tadeusz Kozera, Amplus; (w drugim rzędzie) Paweł Glanowski, Jakub Sobecki, Jakub Pytkowski (Bejo Zaden Poland)

Tekst i fot. Joanna Klepacz-Baniak

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWycofywanie owoców z rynku – wnioski od 19 stycznia
Następny artykułJakie zapasy jabłek i gruszek w Hiszpanii?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.