Serwis korzysta z plików Cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. dowiedz się więcej » Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia
21.12.2015

Wa(n)ga rodzinnego biznesu

Tagi:
Krzysztof Wanga z żoną Joanną

Krzysztof Wanga z żoną Joanną

Produkcja warzyw do przechowywania to pomysł na rodzinny biznes Jarosława i Krzysztofa Wangów gospodarujących w rejonie kaliskim. Młodzi ogrodnicy łącząc doświadczenia rodziców z własną wiedzą i zaangażowaniem, dynamicznie rozwijają swoje gospodarstwa. W ramach Grupy Producentów Warzyw „Wanga” inwestują w maszyny do uprawy i zbioru, wybudowali również nowoczesny obiekt przechowalniczy wyposażony w linie technologiczne do sortownia, mycia i pakowania warzyw.
Jarosław i Krzysztof Wangowie uprawiają warzywa na 50 ha gruntów zlokalizowanych w miejscowościach Szulc i Nędzerzew k. Kalisza.

Część stanowisk (ok. 10 ha) wykorzystuje się dwukrotnie w ciągu sezonu stosując przedplony i poplony. Wielkopolscy plantatorzy produkują marchew (21 ha), cebulę (13 ha), buraka ćwikłowego (7 ha), kapustę głowiastą białą i czerwoną (ok. 14 ha), seler (6 ha), pietruszkę (2 ha) i kapustę pekińską (ok. 1 ha). Większość warzyw po zbiorach trafia do przechowalni, a zimą i wiosną dostarczane są do sieci handlowych, spośród których największym odbiorcą jest Kaufland.

- Asortyment warzyw produkowany w naszym gospodarstwie jest od lat niezmienny. Unikamy bardzo wąskiej specjalizacji, z kilku względów. Przede wszystkim zależy nam na zachowaniu prawidłowego płodozmianu, zróżnicowanie uprawianych gatunków w połączeniu z sąsiedzką wymianą pól daje nam taką możliwość. Kolejny powód to współpraca z sieciami handlowymi, którym z przyczyn logistycznych odpowiada współpraca z producentami dostarczającymi szerszy asortyment. Nie bez znaczenia jest także to, że dzięki uprawie kilku gatunków warzyw nasza praca jest ciekawsza i stawia przed nami więcej wyzwań – wyjaśniała Aleksandra Wanga – żona Jarosława.

Wysoka wydajność to duże zapotrzebowanie na powierzchnię przechowalniczą
Podkaliscy producenci wykorzystują w swoim gospodarstwie szereg nowoczesnych rozwiązań. Marchew uprawiana jest na redlinach formowanych aktywną, czterorzędową formownią Baselier. Nasiona wysiewane są w dwóch rzędach precyzyjnym siewnikiem pneumatycznym Agricola z opcją siewu jedno- i dwurzędowego. Z kolei warzywa uprawiane z rozsady sadzone są czterorzędową sadzarką karuzelową. Stosowane jest również nawadnianie wszystkich upraw. Do dyspozycji plantatorów pozostają trzy deszczownie z systemem automatycznego sterowania ich pracą oraz ciśnieniem roboczym.
 
Przedwegetacyjne nawożenie doglebowe upraw wykonywane jest w oparciu o analizę chemiczną zasobności gleby, a w nawożeniu pogłównym i dolistnym, bierze się dodatkowo pod uwagę przebieg pogody, zagęszczenie i ocenę stanu roślin, a także przewidywany termin zbioru, aby ograniczyć kumulację azotanów w roślinach, co ma szczególne znaczenie w przypadku marchwi.

Ogrodnicy spod Kalisza nie rezygnują przy tym z nawożenia organicznego obornikiem oraz nawozami zielonymi, co mimo intensywnego użytkowania gleb pozwala utrzymać je w dobrej kondycji. W produkcji warzyw wysokiej jakości dużą wagę przykłada się również do zabezpieczenia plantacji przed chorobami, szkodnikami oraz chwastami. Celem wielkopolskich producentów jest zapewnienie roślinom dobrych warunków wzrostu przy zachowaniu ich wysokiej wartości biologicznej, co jest zgodne z ich filozofią produkcji oraz restrykcyjnymi wymaganiami sieci handlowych. Oznacza to bardzo przemyślane stosowanie środków ochrony roślin.

Warzywa i ziemniaki w gospodarstwie zbierane są również nowoczesnym sprzętem, zapewniającym dużą wydajność pracy przy jednoczesnym delikatnym traktowaniu produktu. Do zbioru marchwi, a czasem również buraka ćwikłowego, wykorzystywany jest samobieżny, dwurzędowy kombajn Asa-Lift, którym w ciągu 8-godzinnego dnia pracy zebrać można korzenie z 1 ha. Cebulę, a także seler i buraki po uprzednim ogłowieniu wykopuje się kopaczką Amac D2.


W gospodarstwie Jarosława i Krzysztofa Wangów marchew zbierana jest dwurzędowym kombajnem Asa-Lift
 
Staranność w prowadzeniu produkcji w połączeniu z wiedzą, nowoczesnymi technologiami i maszynami daje rezultaty w postaci plonów znacznie przekraczających średnią krajową, nawet w tak trudnym sezonie jak mijający. - Pogoda doświadczyła nas w tym roku, podobnie jak pozostałych producentów warzyw, mimo to zapowiada się, że przechowalnie po zakończeniu ostatnich zbiorów w listopadzie będą pełne – mówiła Aleksandra Wanga, wyjaśniając przy tym, że wrzesień, październik i listopad to miesiące przeznaczone w gospodarstwie na zbiory, natomiast konfekcjonowanie towaru i sprzedaż rozpoczyna się od grudnia.

Zaplecze przechowalnicze grupy to mniejsza przechowalnia zlokalizowana w Nędzerzewie, w gospodarstwie założonym przez rodziców Jarosława i Krzysztofa Wangów, oraz nowy obiekt w Szulcu oddany do użytku w 2013 roku.


Nowy obiekt Grupy Producentów Warzyw „Wanga” mieści 6 komór przechowalniczych oraz sortownię i pakownię

Komentarze

(0 komentarz(y))
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Zgłoś nadużycie

Dziękujemy za wysłanie zgłoszenia

Zamknij
created by openform
Ogrodinfo.pl to portal ogrodniczy dla każdego producenta owoców, warzyw i roślin ozdobnych. Plantatorzy znajdą tu wskazówki na temat uprawy, nawożenia i ochrony roślin oraz ogólne informacje z zakresu ogrodnictwa. Ogrodinfo.pl to również portal sadowniczy oraz serwis informacyjny dla właścicieli szkółek i upraw pod osłonami; to sadownictwo, warzywnictwo i kwiaciarstwo bez tajemnic.

Polityka prywatności