Serwis korzysta z plików Cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. dowiedz się więcej » Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia
16.02.2016

Z III Ogólnopolskiej Konferencji „Warzywa Polowe”

Fot. M. Bartczak

Fot. M. Bartczak

Ciekawa tematyka III Ogólnopolskiej Konferencji Warzywa Polowe zorganizowanej 12 lutego przez firmę Bayer przywiodła na spotkanie do Ożarowa Mazowieckiego ponad 250 plantatorów warzyw i przedstawicieli firm branżowych.
Tematyka wykładów III Ogólnopolskiej Konferencji Warzywa Polowe dotyczyła różnych zagadnień produkcji warzyw – ekonomiki, doboru odmian; przede wszystkim nacisk położono na ochronę roślin. Porady naukowców z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach współgrały z wystąpieniami reprezentantów firmy Bayer – Katarzyny Gładkiej, dr. Mirosława Korzeniowskiego oraz Radosława Suchorzewskiego, którzy informowali o produktach z oferty koncernu. Polecano nie tylko chemiczne środki ochrony roślin, ale również mocno akcentowano biologiczne.

Dział i ofertę tych drugich, w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku, koncern intensywnie rozwija. - Postrzeganie firmy Bayer, jako firmy chemicznej powoli odchodzi do historii. Obecnie staramy się dostarczać kompletne rozwiązania dla producentów warzyw, oparte nie tylko na środkach chemicznych, ale również biologicznych – podkreślał  dr Mirosław Korzeniewski. Warto pamiętać, że od 3 lat w koncernie Bayer obecna jest marka hodowlano-nasienna Nunhems, z bogatą ofertą nasion odmian warzyw. W trakcie spotkania pracownicy tego działu przedstawili interesującą propozycję odmian m.in. marchwi, kapust o krótkim okresie wegetacji oraz cebuli w typie hiszpańskim.


Dr Mirosław Korzeniowski

Rynkowe newsy
W uprawie warzyw ochrona roślin jest kluczowa w uzyskaniu wysokich plonów dobrej jakości, ale dla każdego producenta istotny jest rynek zbytu, dlatego z dużym zainteresowaniem wsłuchiwano się w informacje przedstawione przez Roela Wanningena – menadżera rozwoju cebuli i ziemniaka w firmie Bayer w Holandii, który przedstawi trendy na światowym rynku cebuli. Przekazywał on, że światowa produkcja cebuli wzrosła z 50 mln ton w 2000 r. do 85 mln t w 2013 r. Największym producentem tego warzywa są Chiny (19,3), Indie (11,1), USA (3,3), Turcja (2,0) oraz Iran (1,8). Produkcja w tych 5 krajach stanowi 44% światowej produkcji, a w krajach europejskich produkowane jest ok. 7%. Wśród nich dominuje Holandia (1,31), Hiszpania (1,19), Polska (0,55), Niemcy (0,41) i Rumunia (0,39). Roel Wanningen informował, że w ostatnich kilkunastu latach obserwując światowe trendy w uprawie cebuli spada powierzchnia uprawy tego warzywa, ale wzrastają plony zbierane z jednostki powierzchni. Trend ten nie dotyczy jednak Holandii, gdzie w ostatnich latach plony cebuli się obniżyły (z 62 t/ha zbieranych średnio w 2000 r. do 46 t/ha – w roku 2013). Prelegent wyjaśniał, że przyczyną ich spadku są m.in. problemy wynikające z intensyfikacji produkcji, takie jak wzrost występowania chorób.

- Roczna produkcja cebuli w Holandii wynosi 1,4 mln t. Holendrzy wysyłają cebulę do ponad 100 krajów świata. Głównymi odbiorcami holenderskiej cebuli są: Senegal (138 tys. t), Włochy (67 tys. t), Wielka Brytania (52 tys. t), Brazylia (46 tys. t), USA (35 tys. t), Gwinea (27 tys. t), Niemcy (24 tys. t), Mauretania (23 tys. t), Mali (19 tys. t), Monako (14 tys. t). Analizując cenę jaką uzyskiwali holenderscy producenci cebuli w ostatnich latach widać, że w bieżącym sezonie jest ona znacznie wyższa niż w tym samym okresie (grudzień/styczeń) w latach 2000–2011, a także w sezonach 2012–2013, 2013–2014 oraz 2014–2015. W supermarketach w Holandii w styczniu br. za kilogram cebuli płacono 1,19 euro – informował Roel Wanningen.

Holendrzy mieli problem z wciornastkiem, Botrytis squomosa oraz Stemphylium
W minionym roku w Holandii panowały sprzyjające warunki do wzrostu cebuli na początku wegetacji (marzec-kwiecień), ale później – w maju-czerwcu – było chłodno i cebula bardzo wolno rosła, co utrudniało zwalczanie chwastów, podobnie było w Polsce. Te warunki niekorzystnie wpłynęły na plonowanie odmian wczesnych. Natomiast w sierpniu w Holandii rozpoczęły się opady deszczu, dzięki którym późne odmiany cebuli uzyskały odpowiednią masę, ale kosztem gorszej jakości łuski. Prelegent zaznaczał, ze ochrona herbicydowa była utrudniona ze względu na to, że cebula znajdowała się w różnych fazach wzrostu na jednym polu. Podstawą zwalczania chwastów w Holandii stanowią herbicydy doglebowe, stosowane bezpośrednio po siewie oraz na 2 dni przed wschodami. W późniejszym czasie stosowano te o działaniu kontaktowym. W zabiegach herbicydowych stosowanych doglebowo zwraca się uwagę na wilgotność gleby oraz na gatunki chwastów, jakie na danym polu występują.

Warunki pogodowe panujące w ubiegłym sezonie sprzyjały występowaniu wciornastka na cebuli. W Holandii pojawił się on już na początku czerwca. Prelegent zwracał uwagę, że do zwalczania tego szkodnika trzeba podchodzić prewencyjnie. Warto pamiętać, że na przełomie czerwca i lipca holenderscy producenci cebuli do walki z tym szkodnikiem stosują preparat Monvento. Minimalna ilość cieczy roboczej wynosi 300 l/ha. Spośród chorób cebuli w Holandii dużo uwagi poświęca się na zwalczanie białej plamistości liści powodowanej przez Botrytis squomosa oraz Stemphylium. Podstawę zwalczania tych chorób w Holandii stanowi stosowanie preparatów Fandango oraz Luna Experience.


Roel Wanningen

Doświadczenia potwierdzają skuteczność Fandango 200 EC przeciwko Stemphylium
Radosław Suchorzewski (Bayer) informował o kierunkach eksportu polskiej cebuli. W 2014 r. według ARR najwięcej polskiej cebuli wysyłano do Wielkiej Brytanii (27%) na Ukrainę (17%) oraz do Holandii (16%). Spore ilości trafiały również do Niemiec (6%), Belgii (6%) oraz do Rosji (5%), na Litwę (3%) i do Bułgarii (3%). Eksport cebuli z Polski do pozostałych krajów wynosił (17%). Analizując asortyment herbicydów kontaktowych do stosowania w cebuli w różnych krajach można zauważyć, że najwięcej (7 substancji aktywnych) zarejestrowane jest w Wielkiej Brytanii, po 5 s.a. w Holandii i Niemczech, a w Polsce – 3 s.a. Mniejszy asortyment – tylko 2 s.a. mają do dyspozycji plantatorzy we Francji i Hiszpanii.

Doradca przestrzegał plantatorów przed wzorowaniem się na programach holenderskich. Zalecał zwracać uwagę na różne s.a., różne formulacje środków oraz różniące nasze kraje warunki klimatyczno-glebowe. Z zaleceń holenderskich warto naśladować: zwalczanie chwastów we wczesnych fazach rozwojowych, systematyczność wykonywania zabiegów oraz dostosowywanie preparatów do składu gatunkowego chwastów na polu. Ponadto wykładowca przekazywał, że w ochronie fungicydowej w Holandii stosuje się 6, a nawet 8 zabiegów. Podkreślał, że ważne są zarówno pierwsze zabiegi zapobiegawcze, jak również te prowadzone w pełni wegetacji, w czasie której dbałość o zdrowy szczypior przez jak najdłuższy czas procentuje wysokości plonu. Akcentował także, że zabiegi ochrony warto prowadzić do końca wegetacji, ponieważ moment załamywania szczypioru u cebuli zbiega się z dużą presją grzyba Botrytis cinerea i innych patogenów, których działanie widoczne jest podczas przechowywania cebuli. Zabieg ochrony w tym czasie pozwala ograniczyć ryzyko występowania chorób przechowalniczych.

W zwalczaniu mącznika rzekomego oraz alternariozy w cebuli prelegent polecał preparat Infinito 687,5 SC, który zabezpiecza systemicznie rośliny od początku wegetacji. Natomiast do ochrony przeciwko mączniakowi rzekomemu i zgniliźnie szyjki – Fandango 200 EC, który najefektywniej działa na wyrośniętych roślinach – w lipcu i sierpniu. Wyniki doświadczeń wskazują, że preparat ten ogranicz również Stemphylium. W Holandii w uprawie cebuli zarejestrowany jest fungicyd Luna Experience – przeciwko zgniliźnie szyjki cebuli i mączniakowi rzekomemu. W Polsce preparat ten na razie jest zarejestrowany w uprawach marchwi i pora, a w cebuli oczekuje na rejestrację.


Radosław Suchorzewski

Komentarze

(0 komentarz(y))
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Zgłoś nadużycie

Dziękujemy za wysłanie zgłoszenia

Zamknij
created by openform
Ogrodinfo.pl to portal ogrodniczy dla każdego producenta owoców, warzyw i roślin ozdobnych. Plantatorzy znajdą tu wskazówki na temat uprawy, nawożenia i ochrony roślin oraz ogólne informacje z zakresu ogrodnictwa. Ogrodinfo.pl to również portal sadowniczy oraz serwis informacyjny dla właścicieli szkółek i upraw pod osłonami; to sadownictwo, warzywnictwo i kwiaciarstwo bez tajemnic.

Polityka prywatności