Zaprezentowane podczas Dnia Ziemniaka i Kapusty

Zainteresowanie warzywami kapustnymi w ostatnich latach nie ustaje, szczególnie kapustami głowiastymi, które są dobrze przystosowane do warunków klimatycznych naszego kraju. Widać to było także w miejscowości Kalinowa, gdzie liczna kolekcja odmian kapust wzbudzała zaciekawienie.

W ubiegłym roku firma Agrosad sp. j. w miejscowości Kalinowa (woj. łódzkie) zorganizowała Dzień Ziemniaka i Kapusty. Podczas spotkania na poletkach odmianowych kapust swoje oferty prezentowały 4 firmy nasienne – Bejo Zaden, Monsanto, Nickreson-Zwaan oraz Rijk-Zwaan. Pierwsza z nich pokazała 12 odmian kapust głowiastych, druga – 4, trzecia – 6, a czwarta – 8. Jesienny termin spotkania umożliwiał określenie plenności oraz jakości produktu finalnego – wielkości główek, barwy liści zewnętrznych i wewnętrznych oraz podatności na choroby.

Kapusty z Bejo Zaden
Na poletkach odmianowych firmy Bejo Zaden można było przyjrzeć się odmianom kapust głowiastych przeznaczonym do produkcji zarówno na rynek warzyw świeżych, jak i do przetwórstwa. Ofertę odmian stanowiły: Alfredo F1 (okres wegetacji 90 dni), Bently F1 (okres wegetacji 148 dni), Counter F1 (okres wegetacji 145 dni), Expect F1 (okres wegetacji 145 dni), Hurricane F1 (okres wegetacji 97 dni), Jubilee F1 (okres wegetacji 149 dni), Lennox F1 (okres wegetacji 140 dni), Reaction F1 (okres wegetacji wynosi 118 dni), Sircon F1 (okres wegetacji 145 dni), Transam F1 (okres wegetacji 147 dni), Typhoon F1 (okres wegetacji 150 dni) oraz Zerlina F1 (okres wegetacji 160 dni).

Jedną z odmian cieszącą się dużym zainteresowaniem był Reaction F1. Odmiana wyhodowana specjalnie pod potrzeby supermarketów tworzy główki od 1 do 1,5 kg. Rośliny mają wysoki poziom odporności na choroby bakteryjne.

Uwagę zwracała także odmiana Sircon F1. Tworzy ona kuliste główki średniej wielkości (3–4 kg), które nawet po długotrwałym przechowywaniu zachowują żywo zielony kolor. Rośliny tej odmiany mają umiarkowane wymagania glebowe i uprawowe, są mało wrażliwe na choroby grzybowe i bakteryjne, a ściśle przylegające liście zewnętrzne główek zapewniają ochronę przed wciornastkami.
 
Kapusty z Monsanto
Przedstawiciele koncernu Monsanto oferującego nasiona marki Seminis zaprezentowali odmiany kapusty głowiastej białej polecane zarówno dla przetwórstwa, jak również na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych. Propozycje firmy stanowiły 3 uznane już na rynku mieszańce – Kolia F1, Tobia F1, Vestri F1 oraz jedna nowość – SV 3389JL F1. Okres wegetacji pierwszej z wymienionych odmian wynosi ok. 140 dni. Jest to mieszaniec w typie odmiany Atria F1. Wyróżnia się jednak od niej znacznie lepszą trwałością przechowalniczą oraz małą podatnością na żerowanie wciornastków – mówił Paweł Skrzynecki z firmy Monsanto. Jej główki osiągają masę od 4 do 8 kg.

Tobia F1 to z kolei odmiana o okresie wegetacji 105 dni. Ma delikatną strukturę liści wewnętrznych oraz krótki głąb wewnętrzny, co sprawia, że jest ona dobrym surowcem do kwaszenia. Główki dorastają do 8 kg.

Kolejna z odmian – Vestri F1 – osiąga dojrzałość zbiorczą po 125 dniach od wysadzenia rozsady. Jak informowano podczas spotkania w Kalinowej, Vestri F1 jest odporna na fuzariozę kapusty i wykazuje dużą tolerancję na starzenie w polu.

Nowa odmiana w ofercie koncernu Monsanto – SV 3389JL F1, to odpowiedź na potrzeby konsumentów względem wielkości główek kapusty. Mając na uwadze wzrost zainteresowania klientów kapustami tworzącymi małe główki firma wprowadziła mieszańca, który tworzy 2–3-kg główki. Okres wegetacji nowej w ofercie spółki odmiany wynosi 130–135 dni. Rośliny mają silny system korzeniowy, co umożliwia uprawę na słabszych glebach oraz pozwala uzyskać wysoki plon także na stanowiskach nienawadnianych. Główki można przechowywać (do kwietnia).

[NEW_PAGE]Kapusty z Nickerson-Zwaan
W miejscu gdzie zlokalizowane były odmiany firmy Nickerson-Zwaan rosła kapusta głowiasta biała – Attraction F1, Gilson F1, Satie F1, Sting F1, włoska – Tourmaline F1 oraz czerwona – Rodon F1. Attraction F1 (okres wegetacji ok. 110 dni) miał wyrównane, 2–2,5-kg główki, natomiast Gilson F1 (okres wegetacji ok. 150 dni) wytworzył je większe, bo 2–3,5-kg. Pierwszą z odmian poleca się do uprawy w plonie głównym oraz jako poplon, z możliwością przechowywania przez 3–4 miesiące. Drugą natomiast rekomendowano do uprawy z przeznaczeniem do długiego przechowywania – aż do połowy czerwca.

Satie F1 oraz Sting F1 także dobrze się przechowują, przy czym Sting F1 dłużej (do połowy czerwca). Obie odmiany mają zbliżony okres wegetacyjny – ok. 140 dni i silny system korzeniowy. Warto pamiętać, że Satie F1 jest odporna na Fusarium i choroby bakteryjne powodowane przez Xanthomonas, a Sting F1 mało podatny na pierścieniową plamistość kapustnych.

Zaprezentowana kapusta włoska Tourmaline F1 (okres wegetacji 145 dni) należy do odmian o dużej trwałości w polu. W uprawie z późnych terminów sadzenia, dzięki wysokiej mrozoodporności, nadaje się do zbioru w okresie zimowym. Główki dorastają do 2 kg. Rośliny wykazują odporność na Xanthomonas oraz Alternarię. Z ofert kapusty głowiastej czerwonej firma miała na poletkach odmianę Rodon F1 – uniwersalna przeznaczona na rynek warzyw świeżych, dla przetwórstwa oraz przechowywania. Główki o masie 2,5–5 kg mają kształt kulistoowalny. Liście zewnętrzne z silną okrywą woskową, a wewnętrzne intensywnie wybarwione.

Kapusty z Rijk Zwaan
Liczną grupę odmian kapust głowiastych stanowiły te z oferty firmy Rijk Zwaan. Hodowca na swoich poletkach prezentował odmiany kapusty głowiastej białej – Ancoma RZ F1, Kalorama RZ F1, Muscuma RZ F1, oraz Storema RZ F1, czerwonej – Futurima RZ F1, Reguma RZ F1 oraz włoskiej – Margot RZ F1 i Morama RZ F1. Warto pamiętać, że Ancoma RZ F1 (okres wegetacji 140 dni) ma bardzo cienkie liście, przydatne na gołąbki oraz sałatki, a rośliny są odporne na Fusarium. Kolejna z odmian – Kalorama RZ F1 – wyróżniała się zbitymi, 1–3-kg główkami. Jej okres wegetacyjny to ok. 150 dni.

Wielu producentów uwagę zwracało na mieszańca Storema RZ F1 (okres wegetacji 150 dni), który tworzy 2,5–4-kg główki i jest mało podatny na zasiedlanie przez wciornastki. W segmencie kapusty głowiastej czerwonej Futurima RZ F1 miała intensywnie czerwone zabarwienie wnętrza główki. Odmiana polecana jest dla przemysłu i do krótkiego przechowywania. Tworzy 2–5-kg owalne główki. Jej okres wegetacji to 140 dni.

Uwagę przyciągała także Reguma RZ F1, która wytworzyła ok. 2,5-kg główki. Na spotkaniu informowano, że w hodowli tej odmiany duży nacisk położono na odporność na choroby grzybowe.

Spośród prezentowanych dwóch odmian kapusty włoskiej firmy Rijk Zwaan, Morama RZ F1 miała krótszy okres wegetacji niż Margot RZ F1 – odpowiednio: 100 oraz 125– 150 dni. Warto pamiętać, że pierwsza z nich ma silny system korzeniowy i wysoką zawartość suchej masy (parametr ten jest korzystny w przetwórstwie). Margot RZ F1 tworzy główki o masie 1,2–2,4 kg, natomiast Morama RZ F1 – 1,5–3 kg.

Dr inż. Marcin Bartczak

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPolska podzielona przez odwilż i mróz
Następny artykułLokalna tradycja

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.