SmartFresh teraz dostępy w Polsce dla nowych gatunków

System Jakości SmartFreshSM został zarejestrowany w Polsce także do zastosowania na gruszki, śliwki, brokuły, kapustę białą i kapustę pekińska. W nadchodzącym sezonie planowane jest komercyjne zastosowanie na gruszki i śliwki.
Gruszki są powszechnie znane jako owoce o różnym i często trudniejszym schemacie dojrzewania, niż to jest w przypadku jabłek. Możliwości utrzymania parametrów jakościowych są bardzo ściśle związane z warunkami zbioru, kontrolą temperatury w chłodni, a także długością przechowywania i transportu. Tak jak to jest w przypadku innych krajów europejskich, SmartFresh będzie stopniowo wprowadzany w naszym kraju, tak by być pewnym, że zalecenia stosowania będą zgodne z polskimi warunkami zbioru, przechowywania i dystrybucji. 
 
W przypadku śliwek branża docenia możliwość zastosowania SmartFresh bazując na wcześniejszych rejestracjach we Francji (2005) i Włoszech (2006) – głównie z racji utrzymania jędrności owoców podczas i po przechowywaniu, a także dzięki zmniejszeniu poziomu brązowienia miąższu u niektórych odmian. Z doświadczeń francuskich wynika, że nawet po 7 dniach przechowywania w temperaturze 20°C ponad 80% owoców pozostawało najwyższej jakości, gdy  zastosowano SmartFresh. 
 
W zależności od zapotrzebowania, AgroFresh planuje również wprowadzić komercyjne aplikacje SmartFresh dla kapusty, brokuła i kapusty pekińskiej. „
 
Za: Dow Agrosciences Polska 
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPolska chce promować żywność w Czechach i na Słowacji
Następny artykułSandomierskie sady w pełni sezonu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.