Szafran z Ukrainy

Gospodarstwo Szafran Lubimowski produkuje w obwodzie chersońskim na skalę przemysłową najdroższą przyprawę - szafran. Swoją działalność farma rozpoczęła od 0,05 ha, z których w ciągu trzech lat rozrosła się  do trzech hektarów.

W gospodarstwie twierdzi się, że w ich lokalnych warunkach szafran może dawać plony bez nawadniania. W swoim krótkim okresie wegetacyjnym rośliny pod Chersoniem nie są atakowane przez choroby ani uszkadzane przez szkodniki, dlatego plantacja nie jest traktowana chemicznymi środkami ochrony roślin.

W ciągu roku z jednej cebulki krokusa uzyskuje się około pięciu przybyszowych. W jednym miejscu plantacja jest utrzymywana przez trzy lata. Następnie wykopuje się cebulki – wykorzystuje się je powiększania własnej plantacji i na sprzedaż (6-10 UAH/szt).

Za: „Plantator”

PG

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMinikiwi z SGGW na sklepowych półkach
Następny artykułSusza w uprawach krzewów owocowych i ziemniaków pogłębia się

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.