Produkujemy mniej przetworów warzywnych

Według danych GUS krajowa produkcja mrożonych warzyw w dużych przedsiębiorstwach, od lipca do października 2018  roku zmniejszyła się łącznie o 20%, a marynat warzywnych o 33%.
Zdaniem analityków z Banku PKO BP wyniki te mogą w dużej mierze odzwierciedlać, jak wyglądać będzie produkcja w całym sezonie  2018/19, gdyż zwykle w tym okresie produkuje się blisko połowę mrożonych warzyw.
 
–  Mniejsza produkcja przekłada się na wzrost cen mrożonych warzyw. Największy wzrost odnotowano przypadku cebuli, której udział w strukturze krajowej produkcji mrożonek warzywnych jest istotny. Mrożona cebula z Polski pod koniec listopada 2018 roku była 2-krotnie droższa niż przed rokiem (0,73 EUR/kg) i najdroższa od co najmniej 7 lat.
 
Jak podkreślają eksperci z PKO PB wyższe ceny wynikają też z mniejszej produkcji warzyw w całej UE. Europejskie Stowarzyszenie Przetwórstwa Owoców i Warzyw  ocenia tegoroczne zbiory warzyw w UE jako najgorsze dla przetwórstwa w ostatnich 40 latach.
 

Źródło: Agro Nawigator PKO BP

Related Posts

None found

Poprzedni artykułEskimos zakontraktował 450 tys. ton jabłek
Następny artykułRosja oczekuje zakazu eksportu śliwek z niektórych regionów Mołdawii

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.