Prognoza dla produkcji pomidorów w UE

Analitycy spodziewają się, że wartość produkcji pomidorów w krajach Unii Europejskiej będzie wzrastać, ale spożycie będzie spadać. Jak dokładnie zapowiada się przyszłość na rynku tych warzyw?
 
W sezonie 2016/2017 UE wyprodukowała ponad 18 mln ton pomidorów, z czego 40 proc. przeznaczone zostało na rynek świeży. 75 proc. produkcji na rynek świeży ma miejsce w pięciu państwach: Hiszpanii, Włoszech, Holandii, Polsce i Francji. Głównymi producentami pomidorów do przetwórstwa (94 proc.) są: Hiszpania, Włochy i Portugalia.
 
Analitycy spodziewają się, że do 2030 r. produkcja pomidorów w UE pozostanie stabilna. W rynku zwiększą jednak udział pomidory miniaturowe, koktajlowe, cherry. Szacuje się, że powierzchnia upraw będzie maleć, jednak zrekompensuje to wyższe plonowanie wynikające m.in. z wydłużenia się sezonu produkcji. Dłuższy sezon postawi wyzwania zarówno przed krajami południa Europy (większe zapotrzebowanie na wodę) jak i Środkowej i Zachodniej Europy (większe zapotrzebowanie na energię).  
 
W dekadzie 2006-2016 spożycie pomidorów nie ulegało większym wahaniom i wynosiło ok. 15 kg per capita. Prognozy na 2030 r. są jednak nieco mniej optymistyczne – spożycie może w niewielkim stopniu spaść – do 14,4 kg na statystycznego mieszkańca Unii Europejskiej. 
 
Można się spodziewać wzrostu eksportu o 2,4 proc. UE pozostanie nadal importerem pomidorów z Turcji i Maroka. 

Źródło: freshplaza

RS

Related Posts

None found

Poprzedni artykułJabłka: czarne diamenty z Chin
Następny artykułWeganie: bez obornika proszę!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.