Bułgarzy jedzą mniej warzyw

Ceny rosyjskich pomidorów
Spożycie warzyw w Bułgarii było w ubiegłym roku niższe, niż w 2016 r. Wyższe za to były ceny warzyw - zwłaszcza hurtowe.
Podstawowym warzywem jest w bułgarskiej kuchni pomidor. Ogrodnicy tego kraju dostarczyli na rynek wewnętrzny 134 tys. ton tych owoców. Import w ubiegłym roku sięgał 62 tys. ton.Średnie spożycie wynosi około 27 kg pomidorów na osobę, jest o 6% niższe niż te z 2016 r.  W Bułgarii sprzedano również 72 tys. ton krajowej papryki oraz 24 tys. ton importowanej. Statystyczny Bułgar spożył 13 kg tego warzywa (spadek o 2%). Na trzecim miejscu w spożyciu jest ogórek – produkcja wyniosła 58 tys. ton, import 9 tys. ton, średnie spozycie 9 kg/os, o 9% niższe od roku poprzedniego.
 
Jesienia 2017 roku hurtowe ceny pomidorów były na rynkach hurtowych Bułgarii o około 30% wyższe niż w tym samym okresie roku 2016. Ogórki podrożały mniej – o 11%. Ceny detaliczne tych warzyw wzrosły jednak tylko o około 2%.
 
za: CAPA
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRosja: produkcja rośnie, rośnie import
Następny artykułWAPA: Mniejsze zbiory jabłek na Południowej Półkuli

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.