Holenderska produkcja szparagów rośnie

Obszar zbiorów szparagów w Holandii wzrósł w 2017 roku o 11 procent, do 3322 hektarów, produkcja wzrosła o około 12 procent do 20 800 ton w porównaniu z rokiem 2016 - podał CBS, Holenderski Główny Urząd Statystyczny.

Holenderski areał uprawy szparagów w 2017 r. obejmował 3807 hektarów – przy wzroście 12 hektarów było to niewiele więcej niż w 2016 r. Szparagi zebrano z  87% areału, pozostałe rośliny szparagów nie były jeszcze gotowe do zbioru.

Powierzchnia zebranych szparagów wzrosła w ostatnim dziesięcioleciu o 61 procent, z 2065 hektarów (2007 r.) do 3322 hektarów (2017 r.). Produkcja w tymczasie wzrosła o prawie 40 procent z 15 000 ton do 20 800 ton.

Holenderskie szparagi rosną głównie na północy prowincji Limburgia i na południowym wschodzie prowincji Brabancja Północna.

Szparagi szczególnie popularne w Niemczech
W UE największy obszar zbiorów zbiorów szparagów mają Niemcy – ponad 22 000 hektarów, następna jest Hiszpania z ponad 12 000 hektarów. Holandia zajmowała piąte miejsce z areałem około 3000 hektarów (dane dotyczą 2016 roku). Jeśli chodzi o produkcję „białego złota”, Holandia zajmuje rówież piąte miejsce z plonem około 19 000 ton (2016 r.); pierwsze są Niemcy z produkcją 120 000 ton. W Niemczech szparagi są jednym z najczęściej uprawianych warzyw.

Źródło: Freshplaza

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZa nieco ponad dwa tygodnie targi Macfrut 2018
Następny artykułJabłka Grójeckie – marka z historią

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.