Cebula – najczęściej zbiór dwufazowy

Widocznym symptomem dojrzewania cebuli i wchodzenia jej w okres spoczynku jest załamywanie się i stopniowe zasychanie szczypioru, zamieranie i zasychanie korzeni oraz wytwarzanie suchych łusek okrywających. Wówczas należy dokonać zbioru cebuli. Można go zmechanizować, wykorzystując specjalistyczne obcinacze szczypioru oraz kopaczki.

Nawozy na jesień

Jesień nie jest typowym terminem stosowania nawozów mineralnych, są jednak przesłanki, które przemawiają za tym, aby je czasami stosować. Po pierwsze na większości pól wykonuje się głęboką orkę przedzimową, co jest doskonałą okazją do wymieszania nawozu z całą warstwą orną. Jest to szczególnie ważne na glebach bardzo ubogich, gdzie istnieje konieczność stosowania dużych dawek nawozów np. potasowych, co wiosną może powodować nadmierne zasolenie. Jesienią można stosować składniki pokarmowe, które są sorbowane wymiennie lub trudno wymywane.

Maszynowe show (cz. II)

W poprzednim artykule przedstawiłam ofertę maszyn i urządzeń sadowniczych wybranych firm, zaprezentowaną podczas tegorocznej IV Międzynarodowej Wystawy Maszyn, Artykułów oraz Technologii Sadowniczej w Warce. Poniżej zaś krótka charakterystyka kilku oferowanych podczas wystawy ciągników sadowniczych.

Dokarmiają dolistnie cebulę i kapustę pekińską

W przypadku upraw roślinnych koszt nawozów może wynosić do 30-40% całkowitych kosztów produkcji. Trudno jest jednak utrzymać cel produkcyjny, ograniczając ich ilości na jednostkę powierzchni. Efektywność wykorzystania nawozów można jednak zwiększyć stosując także dokarmianie dolistne.

Nowoczesna linia cebulowa

Jeszcze kilka lat temu do przygotowania cebuli do sprzedaży wystarczał sitowy sortownik. Obecnie, chcąc sprostać wymaganiom stawianym nie tylko przez sieci supermarketów, ale również innych odbiorców odnoszącym się do pakowania warzyw, producenci muszą inwestować w nowoczesne linie do sortowania i pakowania produktów.

Nadwiślański potentat

Zbiór warzyw bez odpowiedniego sprzętu jest bardzo pracochłonny. Przy rozdrobnionym areale, ze względów ekonomicznych, producenci decydują się na mniej zmechanizowany, ręczny zbiór. Tymczasem nowoczesne przetwórstwo żywności oczekuje wysokiej jakości wytworzonych surowców. Mechanizacja upraw warzyw wymaga wielu specjalistycznych maszyn, które umożliwią optymalizację produkcji.

Nierównomierne wybarwianie pomidorów

Odpowiednie wybarwienie owoców pomidora czyni je towarem chętnie kupowanym do bezpośredniej konsumpcji lub na przetwory. Czasami dopiero po przekrojeniu pomidora można stwierdzić nierównomierne wybarwienie miąższu czy obecność dużego białego rdzenia – efekt błędów nawożeniowych, skutkujących brakiem potasu w owocach. Właśnie potas i temperatura są czynnikami, które mają największy wpływ na wybarwienie owoców charakterystyczne dla odmiany. 
 

Odważone dawki dla marchwi

Według danych IERiGŻ–PIB, statystyczny Polak zjada ponad 6 kg marchwi rocznie – to całkiem sporo, zważywszy na fakt, że więcej spożywamy jedynie pomidorów, ogórków i kapusty. Marchew ma dużą skłonność do gromadzenia azotanów i metali ciężkich w korzeniach, dlatego jej prawidłowe nawożenie powinno służyć nie tylko uzyskaniu wysokich i dobrych jakościowo plonów, ale również – wziąwszy pod uwagę znaczny udział marchwi w diecie – produkcji towaru o wysokiej wartości biologicznej.

Sekatory pneumatyczne

Z chwilą, gdy platformy sadownicze i Pluk-O-Traki zaczęły znajdować coraz szersze zastosowanie w gospodarstwach sadowniczych, wzrosło ich znaczenie podczas cięcia drzew. Z platformy cięcie można przeprowadzać za pomocą sekatorów ręcznych, elektrycznych i – najbardziej wydajnie – sekatorów pneumatycznych.

Maszyny do porzeczek

4 czerwca, trzeciego dnia IV Międzynarodowej Konferencji Porzeczkowej IBA miały miejsce prezentacje maszyn przydatnych do pielęgnacji i zbioru porzeczek.