Soki – nie tylko z jabłek

Produkcja soków to obecnie modny kierunek działalności. Dużym zainteresowaniem cieszą się soki naturalnie tłoczone na zimno za pomocą pras taśmowych. Głównym i zarazem łatwo dostępnym surowcem do produkcji soków są jabłka. Należy jednak pamiętać, że nie jest to jedyny surowiec, który idealnie nadaje się do produkcji soków NFC (not from concentrate).

Ochronić przed przymrozkiem

Przymrozki wiosenne nie są czymś nietypowym. Stanowią problem rolnictwa na całym świecie, na szczęście nie co roku. Przychodzą nagle i zazwyczaj nie można im przeciwdziałać. Od spadku temperatury i długości jego trwania zależy stopień uszkodzenia roślin, głównie ich organów generatywnych kształtujących owocowanie i plon.

Jesienne wapnowanie sadów

Sporządzając mapę zakwaszenia gleb Polski, łatwo można się zorientować, że większość z nich ma odczyn kwaśny. Szczególnie wysoki procent zakwaszenia gruntów rolnych występuje w województwach łódzkim, podlaskim i mazowieckim, ale również w pozostałych rejonach sytuacja nie jest korzystna dla wzrostu roślin.

Jak dokarmiać i nawadniać racjonalnie?

Nawożenie, fertygacja i nawadnianie to tematy dotyczące coraz większej liczby gospodarstw sadowniczych. Wielu producentów, którzy chcieliby wprowadzić w swoich sadach te techniki ma szereg wątpliwości i pytań. Zasady nawożenia i fertygacji na przykładzie sadów jabłoniowych w przystępny sposób przedstawione zostały podczas spotkania fertygacyjno-nawodnieniowego, które odbyło się 29 listopada w Starej Warce. Szkolenie zorganizowały firmy Yara Poland, AquaTom i Budmech.

Maszynowe show (cz. I)

W czerwcu w Warce odbyła się IV Międzynarodowa Wystawa Maszyn, Artykułów oraz Technologii Sadowniczej. Zorganizowały ją: Zakład Zaopatrzenia Ogrodniczego Warka, FruitAkademia, Prywatne Muzeum Ciągników i Maszyn oraz Urząd Miejski w Warce. Podczas wystawy sadownicy mieli okazję zapoznać się m.in. z najnowszymi rozwiązaniami technicznymi maszyn i urządzeń sadowniczych.

Nowe technologie w agrotechnice i przechowywaniu owoców

Jeszcze niedawno trzeba było wyjechać za granicę, aby poznać nowe technologie zarówno w produkcji owoców, jak również ich przechowywaniu. Obecnie polscy sadownicy z dobrym skutkiem wprowadzają je do swoich sadów, uwzględniając lokalne uwarunkowania klimatyczno-glebowe.

Kombajny do kapusty

Kapusta w Polsce, nawet w dużych gospodarstwach, zbierana jest najczęściej ręcznie, ewentualnie z wykorzystaniem przenośników taśmowych. Jest to spowodowane kilkoma czynnikami, m.in. tym, że warzywo to ma stosunkowo długi okres dojrzałości zbiorczej i można zbiory rozłożyć w czasie. Ponadto wahania opłacalności produkcji oraz relatywnie tania siła robocza nie zachęcają do inwestowania w nowoczesne maszyny. Jednak w rejonach, w których brakuje pracowników sezonowych, mechaniczny zbiór kapusty powoli staje się koniecznością.

„Wybrałem mechaniczny zbiór owoców”

Decyzje o zmianie metody zbioru z ręcznej na mechaniczną podyktowane są wieloma czynnikami, takimi  jak m.in.: wielkość plantacji, brak możliwości zatrudnienia pracowników, niska cena zbytu owoców, długi okres zbioru i nieprzewidywalne zmiany warunków pogodowych. Maszyny przeznaczone do zbioru owoców nie należą do powszechnie wykorzystywanych, ze względu na ich cenę. Wielu sadowników decyduje się jednak na ten zakup, często przy udziale wsparcia finansowego z funduszy unijnych. Prezentujemy ich opinie.

Rozpylacze – ważne w opryskiwaczu

Podczas X edycji Międzynarodowych Targów Agrotechniki Sadowniczej, a także Targów Sadownictwa i Warzywnictwa sadownicy mogli zarówno pogłębić swoją wiedzę na temat produkcji sadowniczej, jak i zapoznać się z nowymi rozwiązaniami m.in. w zakresie maszyn, urządzeń i systemów przydatnych w ochronie.

Nawożenie doglebowe

Nawożenie jest jednym z podstawowych zabiegów agrotechnicznych wpływających na produktywność roślin oraz jakość plonu. Szacuje się, że w warunkach Polski stanowi ono około 50% udziału w produktywności roślin. Celem uzyskania wysokiej efektywności nawożenia, przy minimalnym obciążeniu środowiska naturalnego, składniki mineralne należy stosować na podstawie wyników analiz gleby i liści.