MPS Sad

Miesięcznik Praktycznego Sadownictwa – Sad 9/2018
Cena: 12.00 zł

W numerze m.in.: nowy sezon przechowalniczy – czy będzie trudniej niż zwykle; uwaga – nowe zagrożenie! Urazek niszczy owoce i warzywa; argument w ręku, czyli po co badać owoce; produkcja ekologiczna – w liczbach i przepisach

AGROTECHNIKA

Nowy sezon przechowalniczy – czy będzie trudniej niż zwykle?  – Dr Krzysztof P. Rutkowski
 
Pozostałości środków ochrony roślin w żywności – Katarzyna Kupczak
 
Dzień gruszowy – Monika Strużyk
 
Szacunkowe prognozy produkcji jabłek i gruszek – Monika Strużyk
 
Rynek Kostaryki otwarty dla polskich jabłek
 
W gospodarstwie ekologicznym – Monika Krajewska
 

WIADOMOŚCI

INHORT Instytut Ogrodnictwa
 
Pozbiorcze zabiegi ograniczające występowanie chorób w sadach – Dr Agata Broniarek-Niemiec, Mgr Sylwester Masny
 
Innowacyjne technologie przechowywania owoców pestkowych – Dr Krzysztof P. Rutkowski
 
‘Skierniewicka późna’ – odmiana moreli o późnej porze dojrzewania owoców – Mgr inż. Marek Szymajda, Prof. dr hab. Edward Żurawicz
 
Tradycja wrześniowego Święta Kwiatów, Owoców i Warzyw – Mgr inż. Katarzyna Bisko, dr Iwona Sowik
 
Susza w sadach i jagodnikach – Prof. dr hab. Waldemar Treder
 

OCHRONA

Ozon, jego właściwości i możliwości zastosowania – Prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz
 
Zalecenia dotyczące ochrony i nawożenia na drugą część sezonu – Katarzyna Kupczak
 
Uwaga – nowe zagrożenie! Urazek niszczy owoce i warzywa – Dr hab. inż. Paweł K. Bereś, prof. nadzw.
 
BASF finalizuje procedurę nabycia aktywów od firmy Bayer
 
Argument w ręku, czyli po co badać owoce – Katarzyna Kupczak
 
Z wizytą we Francji… – Dorota Łabanowska-Bury
 
Wielka loteria ASX rozstrzygnięta!
 
Grupa sukcesu – Dorota Łabanowska-Bury
 

NAWOŻENIE

Ziarnkowe – ostateczny „szlif” przed zbiorami- Marcin Oleszczak
 

EKONOMIA

Polska żywność zdrowa i bezpieczna!
 
Warsztaty ekologiczne (cz. I) – Monika Krajewska
 
Produkcja ekologiczna – w liczbach i przepisach – Anita Łukawska
 

Obawy przed nowym sezonem – Mgr Paweł Kraciński

Poprzedni artykułWarzywa
Następny artykułTruskawka, malina, jagody