Drobna plamistość liści drzew pestkowych

Drzewa wiśni i czereśni pozbawione liści w pełni sezonu wegetacyjnego to dość częsty widok w sadach. Przyczyną ich ogałacania się jest porażenie drzew grzybem Blumeriella jappi, sprawcą drobnej plamistości liści drzew pestkowych.

Choroby maliny „powtarzającej”

W przypadku malin owocujących wyłącznie na pędach tegorocznych, to jest odmian: ‘Polka’, ‘Polana’,‘Poranna Rosa’, ‘Pokusa’ i ‘Bristol’, presja ze strony agrofagów jest niższa niż w przypadku malin owocujących latem na pędach ubiegłorocznych. Pędy wyrastające latem są w znacznie mniejszym stopniu porażane przez grzyby Didymella applanata i Botrytis cinerea, powodujące zamieranie pędów, niż dwuletnie. Niestety szara pleśń oraz rdza maliny występują na nich i tak też było w tym roku – obie choroby notowaliśmy w dużym nasileniu.

Antraknoza coraz większym problemem plantacji borówki

Coraz częściej na plantacjach borówki wysokiej, szczególnie w lata wilgotne i ciepłe, obserwuje się charakterystyczne deformacje owoców oraz obecność pomarańczowo-łososiowych zarodników. Są to objawy antraknozy, choroby, która pojawiła się w naszym kraju zupełnie niedawno, ok. 4–5 lat temu.

Jak chronić brzoskwinie przed kędzierzawością liści

Kędzierzawość liści brzoskwini to najczęściej występująca i najgroźniejsza choroba brzoskwiń i nektaryn. Każdego roku jej objawy są obserwowane w sadach w mniejszym lub większym nasileniu.

Zwalczanie zwójkówek wiosną

W ostatnich latach zwójkówki liściowe są stałym zagrożeniem upraw sadowniczych. Gąsienice tych szkodników żerują praktycznie przez cały sezon wegetacyjny, od pękania pąków aż do zbioru owoców i uszkadzają rozwijające się pąki, jak również liście i owoce (szkody wynikają głównie z żerowania na owocach).

Niepokojące plamistości liści – objawy chorobowe czy żerowanie nicieni?

Jeżeli w połowie sezonu wegetacyjnego obserwujemy na roślinach trudne do zidentyfikowania deformacje liści (szczególnie plamy na tych starszych), rośliny słabiej rosną i kwitną, objawy te często przypisujemy patogenom chorobotwórczym – bakteriom lub grzybom. Symptomy takie mogą jednak świadczyć o żerowaniu nicieni.

Chore główki „pekinki”

Do najważniejszych chorób, stanowiących stałe zagrożenie dla jakości przechowywanej kapusty pekińskiej, zalicza się bakteriozy – mokrą zgniliznę bakteryjną, czarną zgniliznę kapustnych oraz choroby grzybowe – szarą pleśń i czerń krzyżowych.

Najgroźniejsze choroby w uprawie papryki

O najważniejszych problemach w czasie dorastania i dojrzewania owoców papryki mówiła dr Agnieszka Stępowska, specjalistka z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, podczas spotkania w Klwowie.

Rak drzew owocowych

Podczas XXI Spotkania Sadowniczego w Sandomierzu (1–2 lutego) dużym zainteresowaniem uczestników cieszyło się wystąpienie holenderskiego doradcy, Petera van Arkela (Fruit Advies Zuid-Limburg; fot. 1) i współpracującego z nim Andrzeja Soski (Soska Konsulting). Tematem referatu były możliwości ochrony sadów przed rakiem drzew owocowych w połączeniu z zastosowaniem nowatorskiego programu komputerowego, pozwalającego na sygnalizację momentu infekcji grzybem Neonectria ditissima i wyznaczenie terminu zabiegu ochrony.

Zabezpiecz rozsadę warzyw

Jednym z elementów, na który trzeba zwrócić uwagę podczas produkcji rozsady warzyw jest stan fitosanitarny młodych roślin. Zagrożeniem dla wschodzących roślin i siewek są przede wszystkim patogeny chorobotwórcze, ale również czynniki nieinfekcyjne, które mogą znacznie obniżyć ich jakość i zredukować liczebność zdrowej rozsady.