Popraw jakość tuż przed zbiorami

Sad, jabłka przed zbiorem, sadownictwo 2020

Jędrność i wybarwienie to parametry jakościowe jabłek, o które walczymy cały sezon. Niestety, zdarza się często, że w pogoni za jednym, bezpowrotnie tracimy drugie. Sztuka polega na tym, aby umiejętnie wypracować obie cechy.

Mamy w tym jednak swoich sprzymierzeńców, którzy pozwolą nam poprawić jakość tuż przed zbiorami – należy do nich YaraVita STOPIT. Jest to płynny nawóz o najwyższej czystości chemicznej z wysoką zawartością wapnia. Obie te cechy przekładają się także na bezpieczeństwo stosowania w aspekcie uniknięcia toksyczności dla roślin i konsumentów owoców jakichkolwiek pozostałości i oraz poprawę zdolności przechowalniczych.

Czytaj także: Zebrać w terminie, dłużej przechować, korzystniej sprzedać

Jędrność jabłek zaczynamy budować już od końca kwitnienia dostarczając roślinom wapń, który nie tylko jest składnikiem budulcowym ścian komórkowych, ale pełni wiele ważnych funkcji fizjologicznych. Podanie go w fazie intensywnych podziałów komórkowych sprawia, że przebiegają one prawidłowo, a tkanki powstającego owocu są one trwalsze i bardziej wytrzymałe na uszkodzenia.  Opryskiwanie owoców wapniem kontynuujemy w dalszej części sezonu, czym ograniczamy występowanie chorób fizjologicznych, a także wzmacniamy zdolności przechowalnicze jabłek. Warto dodać, że powodzenie naszych starań uzależnione jest od wielu czynników, między innymi tych wynikających z natury.

W tym sezonie warunki pogodowe nie są naszymi sprzymierzeńcami w walce o jakość owoców. Przymrozki, które ograniczyły plonowanie, a teraz upały skutecznie komplikują budowanie jakości. A warto mieć na uwadze, że w przypadku słabszego zawiązania, zbyt intensywnego przerzedzania lub wystąpienia przymrozków, które zmniejszą liczbę owoców na drzewie zwiększa się tym samym ich wielkość, co powoduje niejako „rozcieńczenie” wapnia w masie owocu. Dlatego, jak wiemy, duże jabłka gorzej się przechowują.

To właśnie, a także fakt, że jędrność jabłek jest jednym z podstawowych kryteriów oceny handlowej jabłek, sprawia że sadownicy szczególnie przy słabszym zawiązaniu skrupulatnie dokarmiają owoce wapniem. Jednakże, jak pokazują doświadczenia z ostatnich sezonów, największy błąd można popełnić niemalże tuż przed finałem, czyli zbiorami.

Jabłka przed zbiorami - sadownictwo 2020Bardzo często zdarza się, że jabłka, które osiągnęły już dojrzałość zbiorczą, nadal nie uzyskały akceptowalnego poziomu wybarwienia. A jako że odpowiednie wybarwienie zadecyduje w dużej mierze o wartości jabłek na rynku, sadownicy przeciągają moment zbiorów. Niestety, w wyjątkowo niesprzyjających sezonach trudno go uzyskać. W momencie, kiedy jabłka mają odpowiedni kolor, straciły już znacznie na jędrności, która budowana była przez cały sezon. Po zamknięciu takich jabłek w komorach chłodniczych jędrność będzie nadal spadła, a owoce nie będą już nadawały się do dalszych transportów.

Rozwiązaniem, który pozwoli uzyskać odpowiednią jędrność i wybarwienie jest YaraVita STOPIT. W uprawie jabłoni zwraca uwagę wysoka skuteczność w poprawie głębi barwy owoców odmian czerwonych, jednokolorowych. Po oprysku YaraVita STOPIT czerwona barwa owocu jest uzyskiwana wcześniej, w porównaniu do innych dolistnych nawozów wapniowych.

Dodatkowo, obserwacje wskazują, że wykonanie jednego lub dwóch oprysków YaraVita STOPIT, w końcowych fazach przed zbiorem, polepszy jędrność owoców, nawet w warunkach bardzo intensywnej produkcji, gdzie wysokie dawki azotu w glebie mogą przeszkadzać w uzyskaniu odpowiednich parametrów jakościowych owoców, takich jak wybarwienie.

Kolejną zaletą YaraVita STOPIT jest jego wyjątkowa czystość chemiczna, jakże ważna właśnie teraz w aspekcie oczekiwanego przez rynki i konsumentów bezpieczeństwa żywności i możliwość mieszania ze środkami ochrony roślin, co istotnie wpływa na ekonomikę stosowania.

Więcej na temat YaraVita STOPIT znajdziecie Państwo pod linkiem: https://www.yara.pl/odzywianie-roslin/wydarzenia-i-aktualnosci/aktualnosci/dluzej-przechowywac-stopit/

Artykuł sponsorowany YARA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here