Strona główna Tagi Produkty ekologiczne

produkty ekologiczne

Targi Natura Food 2013 w Łodzi

W miniony weekend (11–13.10) w Łodzi odbyły się VI Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej. Impreza zgromadziła ponad 300 wystawców z Polski i zagranicy (z Czech, Bułgarii, Włoch, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Węgier).

Targi Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej od piątku w Łodzi

Ponad 300 wystawców z Polski, a także m.in. z Czech, Włoch, Niemiec i Węgier, zaprezentuje swoją ofertę na Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej "Natura Food", które w piątek rozpoczynają się w Łodzi.

Mechaniczne metody stymulacji rozgałęziania drzewek

Podstawowym parametrem wpływającym na jakość materiału szkółkarskiego jest liczba pędów bocznych, która pozwala skrócić okres inwestycyjny nowo posadzonych sadów. Korona drzewka, niezależnie od technologii jego produkcji, powinna składać się z kilku pędów bocznych. Zdolność roślin do ich wytwarzania jest cechą gatunkową i odmianową. Najwięcej problemu sprawiają taksony wykazujące silną dominację wierzchołkową (niektóre odmiany jabłoni i czereśni), których technologia produkcji wymaga specjalistycznych zabiegów pobudzających wyrastanie pędów bocznych w koronie.

Organic Marketing Forum – dla konsumentów

18. czerwca po raz pierwszy w historii tego wydarzenia, w godzinach 14.00-18.00 organizator zaprasza do udziału wszystkie osoby prywatne zainteresowane tematyką produktów organicznych, naturalnych oraz
zdrowym stylem życia.

Wracając do natury

„Tworzymy eko z miłości” – to hasło niemieckiej firmy Rapunzel, która od 37 lat produkuje żywność ekologiczną. W odbywającym się 7–9 maja w Warszawie 7. Organic Marketing Forum – Międzynarodowej Konferencji w Zakresie Przetwórstwa i Sprzedaży Produktów Ekologicznych i Surowców Naturalnych, zorganizowanym przez EkoConnect – Międzynarodowe Centrum Rolnictwa Ekologicznego Europy Środkowej i Wschodniej, wzięło udział 350 osób (producenci żywności ekologicznej, handlowcy, importerzy i rolnicy) z 26 krajów.

Organiczne uprawy mniej produktywne, zajmują większą powierzchnię

Organiczne metody upraw skutkują w przypadku niektórych roślin plonami mniejszymi o jedną trzecią – wynika z badania, które sugeruje połączenie organicznego rolnictwa z tradycyjnym jako najlepszego sposobu na produkcję żywności bez nadmiernej szkody dla środowiska.  
 

Porozumienie na rzecz handlu produktami ekologicznymi

Unia Europejska i Stany Zjednoczone ogłosiły 15 lutego, że począwszy od 1 czerwca 2012 r. produkty ekologiczne posiadające certyfikaty wydane w Europie lub w Stanach Zjednoczonych będą mogły być sprzedawane jako ekologiczne w obu tych regionach. To partnerstwo między dwoma największymi producentami żywności ekologicznej na świecie będzie stanowiło solidny fundament promowania rolnictwa ekologicznego, z korzyścią dla rozwijającego się sektora produkcji ekologicznej. Będzie też wspomagało tworzenie nowych miejsc pracy i przedsiębiorstw w skali ogólnoświatowej.