Strona główna Tagi Produkty tradycyjne

produkty tradycyjne

Miód zwycięzcą Małopolskiego Festiwalu Smaku w Tarnowie

Miód nektarowo-spadziowy, chleb żytni razowy, twarożek i sok malinowy zdobyły w niedzielę uznanie jury i publiczności podczas półfinału 11. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku w Tarnowie. Podczas rozgrywanego w czasie festiwalu konkursu "Małopolski smak" produkty i potrawy ocenia profesjonalne jury i publiczność. Produkty oceniane są w czterech kategoriach: ekologiczne przysmaki, tradycyjne specjały, smakołyki z legendą oraz "jak u mamy". Ogłoszenie wyników odbyło się na zakończenie imprezy.

Święto truskawki kaszubskiej w weekend w Gdańsku

Sorbet ze świeżych truskawek mrożony ciekłym azotem, chłodnik pomidorowo-truskawkowy i przede wszystkim świeżą truskawkę prosto z pola będzie można skosztować podczas Święta Truskawki Kaszubskiej i Produktów Regionalnych Pomorza w najbliższy weekend w Gdańsku.

Inwestowanie w małe przetwórnie

- Apeluję do rolników o inwestowanie w małe przetwórnie. To pewna szansa na dodatkowe dochody, bo konsumenci kochają wiejską żywność – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki podczas konferencji prasowej w Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu. Takie inwestycje mogą liczyć na dofinansowanie z programu LEADER w wysokości 100 tyś. zł, a z programu „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” maksymalna kwota pomocy to 300 tys. zł.
 

Kolejne produkty tradycyjne Pomorza

Bałabuchy marzęcińskie, gruszka gdańczonka, amoniaczki, szneka z glanca, pulwerkuch, ryba na kwaśno i żur z Kaszub - to kolejne produkty tradycyjne Pomorza wpisane na listę resortu rolnictwa.

Kalisz Pomorski stolicą kiszonego ogórka

Kalisz Pomorski (Zachodniopomorskie) po raz dziesiąty stanie się światową stolicą ogórka. Święto ogórka odbędzie się w najbliższy piątek i sobotę (18 i 19 lipca). Kulminacyjnym punktem będzie wydobycie z jeziora beczek z tym kiszonym przysmakiem.

Piknik Poznaj Dobrą Żywność po raz XI

W sobotę 14 czerwca odbył się piknik organizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To święto polskiej żywności gościło w ogrodach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wystawcy przygotowali prezentacje i degustacje polskich produktów wyróżnionych prestiżowym znakiem „PDŻ” oraz żywności wytwarzanej w krajowych i unijnych systemach jakości, wyrobów tradycyjnych i regionalnych, a także produktów ekologicznych.

W Świętokrzyskiem ruszył sezon truskawkowy

Producenci truskawek z Bielin (Świętokrzyskie) rozpoczęli zbiór owoców. Rolnikom sprzyja pogoda, a wysyp truskawek spodziewany jest w przyszłym tygodniu. Plantatorzy prognozują, że zbiory będą lepsze niż w ubiegłym roku.

Ruchanki, nalewki i truskawki na święcie żywności tradycyjnej

Wyroby kilkudziesięciu producentów regionalnej, niskoprzetworzonej żywności zaprezentowano w niedzielę w Gdańsku podczas VIII Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego. W minionych latach stoiska z żywnością odwiedziły tysiące mieszkańców Trójmiasta i okolic. 
 

Truskawka kaszubska w akcji „Smaki wolności”

Kaszubskie truskawki mają być rozdawane 4 czerwca w Brukseli z okazji 25-lecia pierwszych częściowo wolnych wyborów parlamentarnych w Polsce. Owoce rozdawane podczas akcji "Smaki wolności" będą zanurzane w białej belgijskiej czekoladzie.

Pierwsza w Polsce EKO Galeria Handlowa

24 maja w Poznaniu odbyło się otwarcie pierwszej w Polsce EKO Galerii Handlowej, w której swoje stoiska mają producenci żywności wysokiej jakości oraz żywności regionalnej, kultywującej tradycje kulinarne regionu.