produkty tradycyjne
Coraz mniej rolników w Pomorskiem uprawia truskawki
W Pomorskiem od kilkunastu lat zmniejsza się liczba producentów truskawek; zwiększa się natomiast średnia powierzchnia upraw tych owoców. Do Kaszubskiego Stowarzyszenia Producentów Truskawek należy ok. 100 plantatorów, kilkanaście lat temu było ich 225.
Żurawina z Kaszub produktem tradycyjnym Pomorza
Żurawina z Kaszub ucierana na zimno jest najnowszym produktem tradycyjnym z Pomorza zarejestrowanym na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na rejestrację czeka kilkanaście innych potraw.
Nowe produkty tradycyjne
6 lutego na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi znalazły się trzy nowe produkty.
8 nowych członków Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego
Ośmiu producentów, restauratorów i handlowców z województwa pomorskiego otrzymało certyfikaty Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Obecnie do sieci należy ponad 50 podmiotów - poinformował pomorski urząd marszałkowski.
Polywka, razowiec lipnicki i lipina będą na liście Produktów Tradycyjnych
8 stycznia w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego odbyło się spotkanie Rady ds. Produktów Tradycyjnych, na którym zostały ocenione wnioski o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Z obszaru działania Stowarzyszenia „Na Śliwkowym Szlaku” o wpis na listę starały się dwa produkty: polywka oraz razowiec lipnicki.
Miód akacjowy na liście Produktów Tradycyjnych
Na listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, został wpisany kolejny lubuski specjał - Miód akacjowy. Jak poinformował Urząd Marszałkowski w Zielonej Górze, to 24 produkt z woj. lubuskiego zamieszczony na tej liście.
Produkty certyfikowane
W opinii handlujących warzywami i owocami ekologicznymi, konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na to, czy dany produkt posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego lub inny znak potwierdzający jego pochodzenie i wysoką jakość.
Opolski poradnik dla producentów tradycyjnej żywności
W województwie opolskim wydany zostanie poradnik dla rolników, stowarzyszeń, gospodarstw agroturystycznych czy małych, rodzinnych zakładów rolnych, które chcą produkować i sprzedawać tradycyjną, naturalną żywność. Zebrano w nim wszystkie obowiązujące te grupy producentów rolnych przepisy.
Targi Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej od piątku w Łodzi
Ponad 300 wystawców z Polski, a także m.in. z Czech, Włoch, Niemiec i Węgier, zaprezentuje swoją ofertę na Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej "Natura Food", które w piątek rozpoczynają się w Łodzi.
Trzy kolejne produkty tradycyjne
Miody Puszczy Barlineckiej, sieja miedwieńska i chleb gwdowski wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na liście są już 24 takie produkty z województwa zachodniopomorskiego.