SADOWNICTWO NA ANTYPODACH

    Sadownicy z Nowej Zelandii regularnie zastępują starsze odmiany jabłoni, np. Granny Smith, Golden i Red Delicious nowymi, przynoszącymi znacznie wyższy dochód. Wymienione trzy, tradycyjne dla tego kraju, stanowiły 60% eksportu w sezonie 1988/89, podczas gdy w osiem lat później ich udział spadł do zaledwie 11%. Ponad 80% uprawianych obecnie jabłek to Royal Gala, Braeburn, Fuji, Pacific Rose oraz Southern Snap. Ponieważ są one jednak coraz częściej produkowane również w innych krajach półkuli południowej, konkurencja znacznie ogranicza wzrost cen. Produkcja jabłek eksportowych w Nowej Zelandii w sezonie 1997/98 wyniosła około 250 tys. ton i była o 13% mniejsza niż rok wcześniej. Spadek spowodowany był przede wszystkim niekorzystnym układem pogody - suszą i nadmiernym nasłonecznieniem. Całkowite zbiory jabłek w tym okresie wyniosły prawie 600 tys. ton. W nadchodzącym sezonie (w tej części świata trwa on od marca do maja) nowozelandczycy planują odrobienie strat i zebranie 330-340 tys. ton jabłek na eksport (przy nieznacznym podniesieniu całkowitej produkcji - do 630 tys. ton). Taki poziom utrzyma się prawdopodobnie do roku 2002. Średnie ceny uzyskiwane przez producentów z Nowej Zelandii w ostatnim sezonie kształtowały się (w przeliczeniu) na poziomie 0,85 zł/kg i były wyższe niż rok wcześniej. Jabłka eksportowe były znacznie droższe - 1,49 zł/kg. W bieżącym sezonie prognozuje się niższe ceny. Ekonomiści przewidują stopniowy wzrost dochodów sadowników z tej części świata. Niewielki wzrost produkcji jabłek odnotowała w minionym sezonie również Australia. W sezonie 1997/98 zbiory wyniosły tam z 290 tys. ton, w tym około 30 tys. ton jabłek eksportowych. Na podstawie FAMMU, Światowy Rynek Owoców i Warzyw, 3/99

    Sadownicy z Nowej Zelandii regularnie zastępują starsze odmiany jabłoni, np. Granny Smith, Golden i Red Delicious nowymi, przynoszącymi znacznie wyższy dochód. Wymienione trzy, tradycyjne dla tego kraju, stanowiły 60% eksportu w sezonie 1988/89, podczas gdy w osiem lat później ich udział spadł do zaledwie 11%. Ponad 80% uprawianych obecnie jabłek to Royal Gala, Braeburn, Fuji, Pacific Rose oraz Southern Snap. Ponieważ są one jednak coraz częściej produkowane również w innych krajach półkuli południowej, konkurencja znacznie ogranicza wzrost cen. Produkcja jabłek eksportowych w Nowej Zelandii w sezonie 1997/98 wyniosła około 250 tys. ton i była o 13% mniejsza niż rok wcześniej. Spadek spowodowany był przede wszystkim niekorzystnym układem pogody – suszą i nadmiernym nasłonecznieniem. Całkowite zbiory jabłek w tym okresie wyniosły prawie 600 tys. ton. W nadchodzącym sezonie (w tej części świata trwa on od marca do maja) nowozelandczycy planują odrobienie strat i zebranie 330-340 tys. ton jabłek na eksport (przy nieznacznym podniesieniu całkowitej produkcji – do 630 tys. ton). Taki poziom utrzyma się prawdopodobnie do roku 2002. Średnie ceny uzyskiwane przez producentów z Nowej Zelandii w ostatnim sezonie kształtowały się (w przeliczeniu) na poziomie 0,85 zł/kg i były wyższe niż rok wcześniej. Jabłka eksportowe były znacznie droższe – 1,49 zł/kg. W bieżącym sezonie prognozuje się niższe ceny. Ekonomiści przewidują stopniowy wzrost dochodów sadowników z tej części świata. Niewielki wzrost produkcji jabłek odnotowała w minionym sezonie również Australia. W sezonie 1997/98 zbiory wyniosły tam z 290 tys. ton, w tym około 30 tys. ton jabłek eksportowych. Na podstawie FAMMU, Światowy Rynek Owoców i Warzyw, 3/99

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułOGLĄDAJĄC SIĘ WSTECZ
    Następny artykułZ NIEMIECKIM AKCENTEM

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.