Agro Akademia dla warzywników spod Kalisza

Firma BASF w ramach projektu Agro Akademii zawitała 13 lutego br. w okolice Kalisza, gdzie prężnie działają gospodarstwa ogrodnicze – również te, w których produkuje się warzywa gruntowe.
W spotkaniu w Łaszkowie licznie uczestniczyli producenci warzyw kapustnych, korzeniowych i cebuli. Firma BASF i Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego (PZDR w Kaliszu) wraz z firmami partnerskimi: ADOB, Hazera Poland, HM.Clause i Grupą Mularski przygotowali solidną porcję fachowej wiedzy oraz rekomendacji środków produkcji na nadchodzący sezon.

Jak podkreślał reprezentujący firmę BASF Maciej Wita Agro Akademię wyróżnia spośród typowych spotkań przedsezonowych aspekt edukacyjny, do którego organizatorzy przykładają szczególną wagę. Dlatego w wystąpieniach wielu ekspertów pojawiał się istotny temat bezpieczeństwa produkcji żywności.

Anna Michalak reprezentująca Delegaturę Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa i udzieliła producentom praktycznych porad dotyczących zakupu materiału siewnego warunków jakie trzeba spełnić aby uzyskać do niego dopłaty. Prelegentka informowała ponadto o zagrożeniach płynących ze stosowania nielegalnych środków ochrony roślin. Z kolei Wioletta Sionkowska-Andrzejewska wiele uwagi poświęciła nowym przepisom dotyczącym rolniczego handlu detalicznego, do którego zachęcała producentów warzyw. Jak rozwiązać problemy z identyfikacją patogenów chorobotwórczych podpowiadała dr hab. Natasza Borodynko-Filas z Instytutu Ochrony Roślin – PIB.

Ochronie herbicydowej warzyw kapustnych wiele uwagi poświęcił Maciej Wita. Specjalista podkreślał możliwości stosowania w tym celu produktów Stomp Aqua 455 CS (kapusta, kalafior, brokuł, Butisan Duo 400 EC (kapusta, kalafior, brokuł, rzepa, jarmuż, kalarepa, brukiew) czy Focus Ultra 100 EC (kalafior). W zakresie ochrony fungicydowej polecał Cabrio Duo 112 EC np. w cebuli przeciwko mączniakowi rzekomemu oraz Signum 33 WG o bardzo szerokim spektrum działania.

Więcej zdjęć z wydarzenia.

Ofertę odmian warzyw na nadchodzący sezon zaprezentowali Piotr Manista z firmy Hazera Poland oraz Maciej Rakocy reprezentujący firmę HM.Clause
Z kolei Paweł Chałupnik z Grupy Mularski mówił o wpływie dobrej jakości rozsady na wyrównanie warzyw. Ciekawym punktem spotkania była praktyczna prezentacja właściwości nawozów schelatowanych produkcji firmy ADOB. Na zakończenie spotkania przygotowano wykład ekspercki Anny Bonieckiej z firmy Quality Control na temat norm jakościowych warzyw i ich przygotowania do sprzedaży.
 
Tekst i zdjęcia: Aleksandra Czerwińska-Nowak

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW Niemczech zbiory owoców niższe o 42 proc.
Następny artykułRumunia importuje pomidory

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.