Sadzą kapustne przez cały sezon

Rentowność produkcji warzyw kapustnych wacha się znacząco w poszczególnych latach, jednak gospodarstwa specjalizujące się w ich uprawie, które zainwestowały w profesjonalne zaplecze techniczne, podejmują corocznie to ryzyko. 
 
Artur i Zygmunt Matuszakowie prowadzą 40-hektarowe rodzinne gospodarstwo ogrodnicze w Kucharach k. Kalisza (woj. wielkopolskie), którego specjalizacją – podobnie jak wielu okolicznych – jest produkcja warzyw. Zaopatrują rynek warzyw świeżych we wczesne oraz jesienne kapusty (łącznie 15 ha) i kalafiory (łącznie 5 ha), jesienne brokuły, kapustę pekińską oraz seler wczesny, a także ten zbierany w plonie głównym. Ponadto w gospodarstwie uprawiane są ziemniaki jadalne na powierzchni 10 ha oraz zboża (3 ha). Gleby w Kucharach należą do klasy bonitacyjnej od II do V – te IV i V klasy są przepuszczalne, natomiast gleby II i III klasy są zwięźlejsze i lepiej trzymają wodę, ale ich wiosenna uprawa po bezśnieżnych zimach bywa kłopotliwa, ponieważ po przesuszeniu mają skłonność do zbrylania się. 
 
Kapusne w polu od marca do listopada
Sezon na kapustne rozpoczyna się od uprawy wczesnych kapust i kalafiorów pod agrowłokniną, w dalszej kolejności sadzone są kalafiory na zbiór letni oraz kapusta głowiasta, kapusta pekińska, brokuły i kalafiory na zbiory jesienne. Plantatorzy produkują rozsadę na wszystkie terminy upraw we własnym zakresie. Nasiona wysiewane są do multiplatów o 160 otworach wypełnionych gotowym podłożem firmy Hollas, po czym są podlewane biostymulatorem BlackJak, stymulującym kiełkowanie nasion oraz wzrost korzeni. Rozsady wczesnych warzyw kapust i kalafiorów przed wysadzeniem w pole zabezpieczane są antytranspirantem VaporGard, który zabezpiecza rośliny przed nadmierną transpiracją oraz ogranicza oddziaływanie niskiej temperatury, przyspieszając wzrost roślin. Produkcja rozsady do najwcześniejszych nasadzeń zajmuje ok. 6 tygodni, natomiast na kolejne terminy uprawy – 4 tygodnie. Na stanowiskach przeznaczonych pod wczesne kapustne jesienią wysiewana jest sól potasowa i wapno w celu regulacji odczynu gleby, bezpośrednio przed sadzeniem stosowane są nawozy fosforowe i część dawki azotu, resztę podaje się pogłównie. 

Fot. 2. Kalafiory produkowane w Kucharach muszą spełniać najwyższe „świeżorynkowe” wymagania

Wczesną kapustą w gospodarstwie obsadza się 5 ha, natomiast pod uprawę kalafiora corocznie przeznacza się 1,5 ha gruntów. Nasadzenia rozpoczyna się, gdy tylko można wejść w pole – zwykle w granicach 15–20 marca. Wykorzystuje się do tego celu sadzarkę tarczową polskiej produkcji. O wyborze odmian warzyw kapustnych do wczesnowiosennych nasadzeń decyduje okres wegetacji, wierność plonowania i jakość główek oraz róż. Producenci decydują się corocznie na kilka odmian, po pierwsze dlatego, aby rozłożyć zbiory w czasie, a po drugie zminimalizować ryzyko uprawy, ponieważ każda odmiana inaczej reaguje na przebieg pogody w poszczególnych latach.


Fot. 3. Asortyment warzyw kapustnych w gospodarstwie uzupełnia brokuł – na zdjęciu odmiana Triton F1 

Największy udział w nasadzeniach kapusty mają odmiany: Jetma F1 (ok. 50 dni) i Tucana F1 (65 dni), uzupełnienie asortymentu stanowią mieszańce Headstart F1 (67–70 dni) i Balbro F1 (65–75 dni). Wśród odmian kalafiorów A. Matuszak zdecydował się na mieszańce: Abeni F1 (60–65 dni), SV 5777 AC F1 ( 67–69 dni), Sevilla F1 (ok. 75 dni) i Fortaleza F1 (ok. 75 dni). – Najpewniejszą z uprawianych przeze mnie do tej pory odmian kalafiora na wczesne zbiory jest Fortaleza F1. Na moich polach wyróżnia się ona bardzo dobrym okryciem róż liśćmi, dzięki któremu rośliny po osiągnięciu dojrzałości zbiorczej można przetrzymać przez jakiś czas w polu, bez utraty jakości. Korzystną cechą tej odmiany jest także wierne „trzymanie się” okresu wegetacji. Pozostałe mieszańce również tworzą dobrej jakości róże, ale konieczne jest ich szybkie wycinanie – gdy tylko osiągną wartość handlową. Zdarza się również, że przeciągają wegetację, gdy w trakcie sezonu przebieg pogody nie jest korzystny – mówił A. Matuszak.


Fot. 4. Kapusta głowiasta jest uprawiana na zbiór jesienny z przeznaczeniem do przechowywania

Aby zachować ciągłość dostaw towaru, plantator z Kuchar uprawia również kalafiory na zbiory letnie, w tym segmencie postawił na odmiany Charlot F1 i Adona F1 wyróżniające się dużą tolerancją na wysoką temperaturę. Artur Matuszak podkreślał, że sezon 2015 był wyjątkowo nieudany dla uprawy letniego kalafiora. – Z powodu upalnej pogody jedynie 60% roślin wytworzyło handlowe róże. Dodatkowo mimo braku towaru na rynku, cena utrzymywała się na niskim poziomie – ok. 1 zł za różę – tłumaczył. Z kolei na zbiory jesienne ogrodnik wybrał mieszańce tworzące ciężkie, zwarte róże: SV 5818 AC F1, Giewont F1, David F1 oraz Cabral F1.

 

[NEW_PAGE]

Kalafior, brokuł i kapusta na jesień
Oprócz kalafiorów na zbiory jesienne w gospodarstwie uprawiane są również brokuły do bezpośredniego spożycia: Triton F1 i Monaco F1, kapusta pekińska – Bilko F1 – oraz kapusta głowiasta biała i czerwona: Quartz F1, Passat F1, Zenon F1 oraz Lectro F1, która przechowywana jest do marca w drewnianych skrzyniopaletach. Podobnie jak komory przechowalni są one corocznie dezynfekowane. A. Matuszak: Kapusty do przechowywania sadzimy dość gęsto (w rozstawie 55 x 55 cm), aby główki nie rosły zbyt duże i spełniały wymagania sieci handlowych, na których potrzeby produkujemy warzywa. Na stanowiskach pod kapustę jesienią stosowane jest wapnowanie oraz nawożenie solą potasową, natomiast wiosną przed sadzeniem rozsiewane są nawozy fosforowe i azotowe. Rośliny dokarmiane są również dolistnie według programu firmy Intermag, do którego przekonałem się w sezonie 2014. Dodatkowo, aby poprawić wykorzystanie składników pokarmowych z nawozów i zwiększyć tolerancję roślin na warunki stresowe, stosowany jest nawóz biostymulujący Bio-Algeen S90. 
 

Fot. 5. Plantatorzy od lat uprawiają sprawdzoną odmianę kapusty pekińskiej – Bilko F1

Wszystkie warzywa uprawiane w gospodarstwie Artura i Zygmunta Matuszaków są nawadniane. Źródłem wody są dwie studnie głębinowe wyposażone w pompy na prąd stały. Nawadnianie prowadzone jest deszczownią firmy RM. Warzywa kapustne nawadniane są w miarę potrzeb. – W minionym sezonie w uprawie na zbiory letnie i jesienne deszczownia pracowała niemal stale od momentu posadzenia rozsady niemal do samych zbiorów. Na zwięźlejszych glebach wracaliśmy z deszczownią na to samo pole co 3 dni, natomiast na tych bardziej przepuszczalnych – co 2 dni – mówił A. Matuszak. W ochronie brokułu, kapusty i kalafiora przed chorobami grzybowymi wielkopolski plantator bazuje na fungicydzie Scorpion 325 SC. W przypadku kapusty głowiastej białej do przechowywania przed zbiorami stosowany jest Amistar 200 SC. 
 


Fot. 6. Kapusta głowiasta trafia do sprzedaży bezpośrednio po zbiorze lub po przechowywaniu

Wszystkie warzywa kapustne w gospodarstwie w Kucharach zbierane są ręcznie i sprzedawane głównie firmom zaopatrującym sieci handlowe. Wybierając takie rozwiązanie, plantator uzyskuje, co prawda nieco niższe ceny, niż na rynkach hurtowych, jednak może skupić się na aspekcie produkcyjnym prowadzenia gospodarstwa.

Tekst i fot.: Aleksandra Czerwińska-Nowak

Artykuł pochodzi z numeru 4/2016 miesiecznika „Warzywa”.

Related Posts

None found

Poprzedni artykułTrochę mniej rosyjskich kontrsankcji
Następny artykułPolska w rosyjskim imporcie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.